ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τριπλασιάστηκαν οι θάνατοι

0

Στη δημοσιότητα έδωσε ο ΕΟΔΥ τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού το τελευταίο επταήμερο (15 έως 21 Αυγούστου 2022) στη χώρα μας. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: «Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 55.769 κρούσματα COVID-19 5.346 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: -25% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 22% των λοιμώξεων.

Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.712.025 εκ των οποίων 51.9% γυναίκες. To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.92 (95% ΔΕ: 0.79 – 1.08)

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.527 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 218, -22% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 1.474 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 211, -29% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 132 (65.2% άνδρες) με διάμεση ηλικία 70 έτη και το 95.5% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 258 θάνατοι ασθενών COVID-19 (25 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -11% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 32.335 θάνατοι, με το 95.9% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη».

Σε κάθε ευκαιρία οι ειδικοί επαναλαμβάνουν πως παρά το γεγονός πως τα περιοριστικά μέτρα ανεστάλησαν κατά την περίοδο του καλοκαιριού και η ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας γίνεται πλέον, αλλά ο κορονοϊός δεν βρίσκεται σε ύφεση και απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση.

Τα στοιχεία των θανάτων ασθενών με Covid το επιβεβαιώνουν άλλωστε. Την προηγούμενη εβδομάδα, όπως φαίνεται στην επιδημιολογική έκθεση για το διάστημα από τις 8 έως τις 14 Αυγούστου, καταγράφηκαν 258 θάνατοι ασθενών (25 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -27% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου καταγράφηκαν 314 θάνατοι ασθενών COVID-19 (30 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -18% εβδομαδιαία μεταβολή).

Οι υψηλοί αριθμοί θανάτων και τον Αύγουστο έρχονται ως συνέχεια όσων είχε επισημάνει ο o διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου "Παπανικολάου", Νίκος Καπραβέλος για τη θεαματική αύξηση των θανάτων που καταγράφηκαν τον προηγούμενο μήνα από κορονοϊό, σε σχέση με τον περυσινό Ιούλιο. Όπως είχε αναφέρει, ο αριθμός των θανάτων ήταν τριπλάσιος συγκριτικά με πέρσι. Τον Ιούλιο φέτος είχαμε 1.100 θανάτους σε σχέση με τους 360 που είχαμε την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο ίδιος έκανε λόγο για το χειρότερο καλοκαίρι από την αρχή της πανδημίας και έχει εκφράσει το φόβο του και για το 7ο κύμα που εκτιμάται να ξεκινήσει τέλη φθινοπώρου με αρχές χειμώνα.

Είχε επισημάνει μάλιστα πως "η μεγάλη αύξηση στους αριθμούς των θανάτων ανήκει στις συνέπειες της πανδημίας. Και είναι αδιανόητο που ακόμη δεν έχουμε πάρει μέτρα, υγειονομικού χαρακτήρα, όχι όπως αυτά της καραντίνας. Πρέπει να αρχίσουμε να φοράμε και πάλι μάσκα σε κλειστούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός. Ενώ πρέπει να επανασυσταθούν σημεία ελέγχου στις πύλες εισόδου της χώρας".

Ήδη δημιούργησαν μια αίσθηση εφησυχασμού, σε συνδυασμό με το γεγονός πως δεν υπάρχει κάποιο μέτρο προστασίας, πλην της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε νοσοκομεία και χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, μονάδες φροντίδας και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τα περιοριστικά μέτρα, με την υποχρεωτική μορφή, συμπεριλαμβανομένων των μασκών και των self test στα σχολεία, δεν θα επανέλθουν ούτε το Σεπτέμβριο, ενώ θα γίνεται επίκληση στην ατομική ευθύνη.

Όπως λένε οι ειδικοί, μπορεί η Όμικρον 5 να μην έχει οδηγήσει σε αύξηση της πίεσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντούτοις ο υψηλός αριθμός των νέων διαγνώσεων και των επαναμολύνσεων, συντηρούν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ