ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Από διακοπές πώς πάμε;

0

Αν μ’ αρέσει κάτι σ’ αυτή τη δουλειά που κάνω πολλά χρόνια, καταγράφοντας την επικαιρότητα είναι που οι νέοι δημοσιογράφοι ψάχνουν να βρουν κάποια έρευνα, επαρκώς τεκμηριωμένη επιστημονικά, για να αποδείξουν στο άρθρο τους τα αυτονόητα.

Δείτε την περίπτωση των διακοπών, κάτι που έχουμε μάθει τα τελευταία προ πανδημίας χρόνια είναι να οριοθετούμε στο δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου με κορύφωση την τελευταία, καθώς τότε έκλειναν τα μαγαζιά για 15 ή 20 μέρες με σκοπό να ξεκουραστούν και να πάρουν δυνάμεις για τον χειμώνα.

Μερικοί είδαν όλα αυτά τα σχέδια να ανατρέπονται στα χρόνια του Covid-19. Ο φόβος, η οικονομική ανασφάλεια, το γεγονός ο χώρος υπερχαλάρωνε με στόχο και σκοπό να πάρει πίσω όσα περισσότερα μπορούσε από το χαμένο κέρδος, δημιούργησε ένα πρόβλημα σοβαρό.

Άλλοι πάλι αγνοώντας τα όλα αυτά και ζώντας σε ένα παράλληλο σύμπαν και πάντως όχι εδώ, μαζί μας, έκαναν σα να μη συμβαίνει τίποτα και επέλεγαν προορισμούς με διεθνές ενδιαφέρον.

Ο στόχος πολλαπλός. Όχι μόνο να περάσουν για λίγο καλά, αλλά και να το δείξουν ή αλλιώς να το διαφημίσουν από τη σελίδα τους στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτά μας μάραναν στους καιρούς μας.

Το φαίνεσθε και όχι το είναι, κυριαρχεί. Μπορεί να το διαπιστώσετε με την πρώτη προσεκτική ματιά. Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στις έρευνες που λένε ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας, δεν θα καταφέρουν ούτε φέτος να πάνε διακοπές. Λες και περίμεναν να τους το πουν οι έρευνες.

Δεν βλέπουν ότι ο μισθός ή σύνταξη «τελειώνει» από τις 20 του μήνα και χρωστάνε μέχρι να πάρουν τον νέο μισθό ή τη σύνταξη, αν βέβαια διαθέτουν το προνόμιο να εργάζονται ή να ζουν με τη σύνταξη τους.

Δεν ζουν και δεν έχουν υποστεί την κοροϊδία ότι τάχα μου θα… επιδοτηθούν για τις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα, στα είδη πρώτης ανάγκης στο σούπερ μάρκετ, στα καύσιμα και στο καθετί που κινείται;

Και μόνο μια ματιά στις επιδοτήσεις που δίνονται, δείχνει την κατάσταση που βρισκόμαστε. Για το ρεύμα δίνουν ψίχουλα, όπως και για την βενζίνη για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» φρούδες ελπίδες, ούτε καν ψίχουλα.

Απ’ την άλλη βλέπεις με πόση ψυχραιμία και άνεση σου λένε εξωφρενικές τιμές για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στη «φουλ σεζόν», όπως συνηθίσαμε να λέμε αυτή τη χρονική περίοδο. Κι αναρωτιέσαι: Δεν ζουν ανάμεσα μας αυτοί οι άνθρωποι; Δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια με μας προβλήματα; Δεν νοιώθουν κι αυτοί τον φόβο που νοιώθουμε εμείς;

Θα θέλαμε, αν ήταν (που δεν είναι…) εφικτό να την είχαμε. Καταλαβαίνουμε βέβαια τη χασούρα των δύο προηγούμενων χρόνων. Αλλά, πιστέψτε με, είναι αδύνατον να βγάλεις όλα τα διαφυγόντα κέρδη μέσα σε μια χρονιά, όσο καλή κι αν είναι. Άσε που το τέλος συνήθως κάνεις ταμείο, όπως λένε, όσοι έχουν επαφή με την πραγματικότητα.

Ο πλούτος είναι μοιρασμένος δυσανάλογα και πολύ άδικα. Μια μικρή μειοψηφία ευημερεί ακόμα, κάτω από τις όποιες δύσκολες συνθήκες και πολλοί αδυνατούν να βγάλουν το μήνα με τους πόρους που διαθέτουν.

Δεν χρειάζεται λοιπόν να στεναχωριέστε που και φέτος ίσως δεν τα καταφέρετε, ούτε για τις λίγες μέρες που ίσως πηγαίνατε. Το καλοκαίρι θα περάσει γρήγορα, αρκεί να μη μετράτε μια – μια τις ώρες και τις μέρες με νοσταλγία για τα παλιά, τότε που μπορούσατε.

Έτσι λειτουργώντας, θα βγείτε από την παγίδα, που με έντεχνο τρόπο βάζουν στο μυαλό μας τα ΜΜΕ. Ότι τάχα μου διακοπές είναι μόνο αν πάτε Μύκονο κοντά και δίπλα στους αναγνωρίσιμους, για μια φωτογραφία που θα ανεβάσετε στο Instagram. Όχι! Η ζωή είναι αλλού. Ψάξτε λίγο και είμαι βέβαιος ότι θα τη βρείτε… Δεν είναι πολλά τα μυστικά της και είναι τόσο διάφανη, μπροστά σας!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ