ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Φοιτητική στέγη

0

Τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, αλλά και η εμπειρία από το παρελθόν δείχνει κάτι στον τομέα της φοιτητικής στέγης… Ότι αν η αναζήτηση ενός ποιοτικού ακινήτου αποτελούσε πάντα μια δύσκολη διαδικασία, πολύ περισσότερο μετά την ραγδαία αύξηση των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (π.χ. Airbnb), δεσμεύοντας αρκετά ακίνητα για τον σκοπό αυτό, με αποτέλεσμα να αλλάζει τον χάρτη των φοιτητικών κατοικιών, τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα...

Είναι και οι επιδράσεις της πανδημία του κορωνοϊού που συντέλεσαν καθοριστικά στο να επιστρέψουν τη περσινή χρονιά αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων από τη βραχυχρόνια μίσθωση στη παραδοσιακή – μακροχρόνια συμβατική μίσθωση ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα των μεγάλων πόλεων (Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Και γνωρίζουμε καλά πως η αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων, η ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός επιβαρύνουν ραγδαία το κόστος διαβίωσης ενός φοιτητή.

Η φετινή χρονιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πιο δύσκολη χρονιά ακόμη και από τα χρόνια των μνημονίων. Η εξίσωση θα είναι πολύ δύσκολη για τις οικογένειες που το παιδί τους θα περάσει στο πανεπιστήμιο, αλλά η σχολή να μην βρίσκεται στη πόλη της οικογενειακής κατοικίας.

Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ ένας πολύ μεγάλος αριθμός νοικοκυριών διαβιεί επί μακρόν σε συνθήκες οικονομικής επισφάλειας, καθώς το μηνιαίο εισόδημα για περισσότερα από 4 στα 10 νοικοκυριά δεν επαρκεί για όλο το μήνα, αλλά για 19 ημέρες (μεσοσταθμικά).

Ο πληθωρισμός καλπάζει και τον μήνα Μάιο σκαρφαλώνοντας στο 11,3%, ενώ οι ανατιμήσεις σε αγαθά μπορεί να ξεπεράσουν το 35%. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το κόστος στέγασης αυξήθηκε κατά 35% σε σχέση με τον Μάιο του 2021 λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.

Το ακαδημαϊκό έτος (2020-2021), ελάχιστοι ήταν οι γονείς που προέβησαν σε μίσθωση φοιτητικής στέγης, επί των πλείστων οι περισσότεροι κράτησαν στάση αναμονής παρακολουθώντας τα υγειονομικά δεδομένα λόγω κορονοϊού με το ενδεχόμενο δεύτερο lockdown να αποτελεί δεδομένο μετά την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αρκετοί γονείς πρωτοετών φοιτητών που είχαν προβεί σε μίσθωση φοιτητικής κατοικίας, στα μέσα Νοεμβρίου του 2020 επικοινώνησαν με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων με στόχο τη δυνατότητα συναινετικής λύσης της μισθωτικής σύμβασης.

Την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021, η μείωση της ζήτησης για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας στη Πάτρα είχε αγγίξει το 40%-50% τον Οκτώβριο του 2020, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 είχε αγγίξει το 70%-75%, ανάλογη ήταν και η εικόνα στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Την περσινή χρονιά και ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της έναρξης των εγγραφών, αυξήθηκε «κατακόρυφα» η ζήτηση για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας τόσο από τους πρωτοετείς φοιτητές που «κρατούσαν» στάση αναμονής, όσο και από τους φοιτητές του 2ου και 3ου έτους που «εγκατέλειψαν» την φοιτητική τους στέγη τη πρώτη χρονιά της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα που προκύπτουν από τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ στην Αθήνα και ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές φαντάζει «όνειρο θερινής νυκτός’». Κάτι πρέπει να γίνει για τους έρμους γονείς που πρέπει να καλύψουν κι αυτό το κόστος για τις σπουδές των παιδιών τους. Σα να μη τους έφταναν όλα τα άλλα, έχουν κι αυτό στο κεφάλι τους…

Ξανά λοιπόν στη διαδικασία αναζήτησης. Και να ‘ναι ντάλα καλοκαίρι και ζέστη συν τοις άλλοις. Δύσκολα τα πράγματα. Η στήλη εύχεται από καρδιάς κουράγιο και δύναμη. Με ψυχραιμία, υπομονή και επιμονή θα τα καταφέρουν, όπως καταφέρνουν και τόσα άλλα πράγματα στην καθημερινότητα τους..

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ