ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το νέο Fuel Pass

0

Ακούμε και διαβάζουμε ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σκοπεύει να χτυπήσει το πρόβλημα στη ρίζα του, με τις υψηλές τιμές των καυσίμων να αποτελούν το βασικό «αγκάθι» που διευρύνει την δυσχέρεια που αντιμετωπίζει η αγορά. Είναι άραγε σχέδια επί χάρτου ή έχουν κάτι ουσιαστικό να δώσουν. Θα περιμένουμε για να το δούμε.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αφήνουν να διαρρέουν σκόπιμα στα φιλικά τους ΜΜΕ, οι παρεμβάσεις που ετοιμάζονται αφορούν την παράταση του μέτρου της επιδότησης καυσίμων (Fuel Pass), σε αναβαθμισμένη μορφή όπως με αύξηση του επιδοτούμενου ποσού καθώς και των δικαιούχων, συμπεριλαμβάνοντας και το πετρέλαιο κίνησης, με το σενάριο αυτό βέβαια να μην έχει «κλειδώσει».

Κάτι κατάλαβαν, φαίνεται, από την πρώτη φορά. Όχι μόνο δεν λειτουργεί κατευναστικά το 40άρι για τρεις μήνες, αλλά μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα έχει καθώς οι τιμές στα βενζινάδικα ανεβαίνουν συνεχώς και ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα πολλού συμπολίτες μας να δυσκολεύονται πια να βάλουν βενζίνη.

Συγκεκριμένα αναφορικά με το επίδομα βενζίνης, αυτό αναμένεται να συνεχιστεί για τουλάχιστον ένα ακόμη δίμηνο, ενώ θα ανοίξει ακόμη περισσότερο η βεντάλια των δικαιούχων. Σχεδιάζεται αύξηση της επιδότησης των 30-50 ευρώ με έμφαση στα νησιά και αναπροσαρμογή προς τα πάνω του εισοδηματικού κριτηρίου προκειμένου να λάβουν το επίδομα περισσότεροι καταναλωτές.

Το όριο εισοδήματος των 30.000 ευρώ (δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα) εξετάζεται να αυξηθεί στα 45.000 ευρώ καθαρά μετά από φόρους. Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για επιδότηση της τιμής της βενζίνης απευθείας στην αντλία, αλλά λένε ότι έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος.

Κάτι καλό που συμβαίνει αυτή την περίοδο είναι επίσης η εξάμηνη παράταση για το μειωμένο ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες... Έτσι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η περίοδος εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έληγε κανονικά στο τέλος Ιουνίου αλλά με διάταξη που περιλαμβάνεται σε νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση παρατείνεται για ακόμη έξι μήνες η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες.

Ειδικότερα με βάση το άρθρο 35 του νομοσχεδίου, παρατείνεται έως και τις 31.12.2022 η εφαρμογή:

• μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13%, για τα μη αλκοολούχα ποτά της ΔΚ ΕΧ2202 και τα αεριούχα νερά της ΔΚ ΕΧ2201, της παρ. 51 του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ, καθώς και

• για τα εισιτήρια κινηματογράφων,

• για τη μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους,

• για τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων,

• για τα εισιτήρια (δικαίωμα εισόδου) για ζωολογικούς κήπους,

• για τις υπηρεσίες εστίασης,

• για τις υπηρεσίες που παρέχονται από γυμναστήρια και

• για τις υπηρεσίες που παρέχονται από σχολές εκμάθησης χορού του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η παράταση εφαρμογής των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα ως άνω αγαθά και υπηρεσίες κρίνεται σκόπιμη, λαμβάνοντας υπόψη τη συνέχιση των συνθηκών δυσπραγίας στην οικονομία λόγω της πανδημίας του κορoνοϊού COVID-19 και της ενεργειακής κρίσης.

Η περίοδος που περνάμε είναι ιδιαίτερα δύσκολη για πολλούς συνανθρώπους μας. Και δεν είναι καθόλου λίγοι εκείνου που ζώντας από μια σύνταξη δυσκολεύονται να καλύψουν τις στοιχειώσεις ανάγκες διαβίωσης. Οπότε κάθε μέτρο που παίρνει η κυβέρνηση είναι καλοδεχούμενο, μικρό ή μεγαλύτερο. Θα περάσουμε και πολλοί περνάνε ήδη μεγάλες δυσκολίες, αλλά ας μην απογοητευόμαστε. Δεν ωφελεί σε τίποτα κάτι τέτοιο. Και πρώτα απ’ όλα εμάς.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ