ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ευλογιά των πιθήκων

0

Και ξαφνικά, πριν ακόμα ηρεμήσουμε καλά - καλά από την Covid-19, οι επιστήμονες βρήκαν ένα καινούριο σημείο για να συνεχίζουμε να αισθανόμαστε υπό το κράτος του άγχους, της αγωνίας και του πανικού. Και πλημμύρισαν τα site με αποκρουστικές φωτογραφίες που δείχνουν πώς επηρεάζει το δέρμα μας, η ευλογιά των πιθήκων!

Το πράγμα γίνεται ακόμα πιο ανησυχητικό, καθώς βλέπουμε να εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς, παγκόσμια. Και φυσικά, οι επιστήμονες ψάχνουν να βρουν τα πώς και τα γιατί, όπως και τους τρόπους μετάδοσης της ασθένειας.

Οι πρώτες ειδήσεις μας έρχονται από την Ισπανία και τη Βρετανία. Στην πρώτη περίπτωση 30 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκαν σε μια μόνο σάουνα ενηλίκων στη Μαδρίτη, ενώ στην Αγγλία τη συνέδεσαν με την ομοφυλοφιλία, όπως έγραψε η εφημερίδα TELEGRAPH σε πρόσφατο δημοσίευμα της. Αλλά τα κρούσματα της ευλογίας των πιθήκων πέρασαν νέα σύνορα καθώς από 15, ανήλθαν σε 19 οι χώρες που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μοιράζονται τα 131 μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Όπως και να έχει το πράγμα, φαίνεται να είναι όλα στο στάδιο της έρευνας, άρα πρόωρο να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα. Ιδιαίτερα, αν δεν είμαστε ειδικοί. Ούτε να δημιουργούμε συνομωσιολογικά σενάρια στο μυαλό μας, κάτι που το βλέπουμε να λειτουργεί με τη μεγαλύτερη ευκολία στα κοινωνικά δίκτυα, όπου οι φήμες διασπείρονται με ευκολία.

Το βέβαιο είναι ότι σ’ αυτό, προφανώς υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Δεδομένου και του καλοκαιριού που έχουμε μπροστά μας και καθώς τα μέτρα για την Covid-19 είτε χαλαρώνουν, είτε εξαφανίζονται, επειδή η οικονομική ζωή πρέπει να συνεχιστεί, αναμένεται να έχουμε μαζικές συγκεντρώσεις, είτε σε φεστιβάλ, είτε σε πάρτι θα ήταν φυσιολογικό να ανησυχεί κανείς για τη μετάδοση της.

Ένα σημείο που θα μπορούσε να μας ενθαρρύνει, αν αυτή μπορεί να είναι η κατάλληλη λέξη, μιας και μιλάμε για κάτι επώδυνο και θανατηφόρο είναι ότι έγκαιρα οι φορείς δημόσιας υγείας των κρατών κατάφεραν να επικοινωνήσουν υπεύθυνα, παρέχοντας ακριβείς και πρακτικές συμβουλές.

Και βλέπουμε στη χώρα μας να το έχει κάνει ήδη ο ΕΟΔΥ που επωμίζεται και όλο το βάρος της διαχείρισης της Covid-19. Στη σελίδα του, στο διαδίκτυο, θα βρείτε οδηγίες από πρακτικές συμβουλές σχετικά με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία αυτή της αρρώστιας.

Η ευλογιά των πιθήκων, αποτελεί έναν ιό που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο και είναι, όπως διαβάζουμε, η πρώτη φορά που υπάρχει συνεχής μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός Αφρικής.

Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν, γιατί ο πανικός που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια από τις επιπτώσεις της Covid-19, δεν μας αφήνει να σκεφτούμε λογικά: Δεν πρόκειται για νέα πανδημία. Είναι μια ενδημική νόσος στην Αφρική και ιδιαίτερα στο Κογκό, γνωστή στην ιατρική επιστήμη.

Με όρους ιατρικούς θα μπορούσαμε να πούμε ότι πρόκειται για μια ιογενή λοίμωξη. Και όπως εκτιμούν οι ειδικοί, είναι πιθανόν να έρθει και στη χώρα μας, αν δεν έχει έρθει ήδη. Αλλά μας διαβεβαιώνουν ότι μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με επιτυχία, αφού γνωρίζουμε ήδη πολλά από τα συμπτώματα που έχει αυτό ο ιός, όπως πώς ξεκινά και μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού και από επαφές από δερματικές βλάβες.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πυρετός, αδυναμία, πονοκέφαλος, διόγκωση των λεμφαδένων και δερματικές εκδηλώσεις. Ας μην αφήνουμε λοιπόν τον πανικό να λειτουργήσει αρνητικά πάνω μας και να μας στερήσει τη λίγη χαρά που θέλουμε να πάρουμε από το καλοκαίρι που έρχεται.

Αντί για ευλογιά, αν χειριστούμε σωστά, υπεύθυνα και ισορροπημένα αυτή τη νέα νόσο, θα μπορούσε να γίνει και ευλογία καθώς εφαρμόζουμε σχολαστικά τους γνωστούς κανόνες υγιεινής για χέρια και μάσκες, εκεί όπου υπάρχει συνωστισμός ανθρώπων. Υπακούμε λοιπόν στις οδηγίες που δίνονται από τους ειδικούς και δεν έχουμε υπερβολική εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στην άγνοια μας. Και όλα αυτά ψύχραιμα και χωρίς να χάνουμε τη χαρά μας. Το καλοκαίρι είναι κιόλας εδώ!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ