ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο εφιάλτης της ΔΕΗ

0

Το επόμενο πρόβλημα είναι η ΔΕΗ… Και όπως φαίνεται θα το βρούμε πολύ σύντομα μπροστά μας, αν δεν το έχουν ήδη.. Αντιμέτωπη με την κοινωνία θα βρεθεί πολύ σύντομα η κυβέρνηση, καθώς πολλά νοικοκυριά θα μείνουν χωρίς ρεύμα εξ αιτίας της αδυναμίας τους να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς.

Το θέμα «παίζει» πολύ ψηλά στην ειδησεογραφία, αυτές της μέρες… Οι πληροφορίες λένε ότι ήδη έχουν βγει 25.000 εντολές για διακοπή του ρεύματος, ενώ από την αρχή του μήνα μέχρι σήμερα, έχει κοπεί το ρεύμα σε 6.500 νοικοκυριά.

Πόσο μας θυμίζει όλο αυτό, τις μέρες της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 2012… Η κοινωνική αναλγησία και τότε, όπως και τώρα ήταν μεγάλη, δεδομένου ότι αν θυμάστε έβαζαν και τον ΕΝΦΙΑ μέσα σ’ αυτούς του λογαριασμούς, οπότε καταλαβαίνετε…

Δύσκολα τα πράγματα λοιπόν… Και όλα αυτά την στιγμή που οι φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα κοινωνική κρίση παρόμοια με των μνημονίων, όπως είπαμε, ενώ σε ένα βαθμό θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση αναλάμβανε πρωτοβουλίες για να ρυθμιστεί το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής η οποία ευθύνεται για τους υπέρογκους λογαριασμούς.

Τα στοιχεία της ΡΑΕ αναδεικνύουν την Ελλάδα σε πρωταθλήτρια στην ακρίβεια ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπως διαβάζουμε, μείωσαν στο μισό την τιμή του κόστους της ενέργειας. 

«Καμπανάκι» λοιπόν στους πολιτευτές του κυβερνώντος κόμματος, που εμφανίζονται ιδιαίτερα θορυβημένοι να στέλνουν με κάθε τρόπο μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου ότι το θέμα αυτό θα αποβεί μοιραίο για την κυβέρνηση και απειλούν ότι θα καταθέσουν ακόμα και επερωτήσεις για το θέμα στην Βουλή εάν ο αρμόδιος υπουργός κ. Σκρέκας δεν αναλάβει πρωτοβουλίες. 

Το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται μέχρις στιγμή αμήχανο, καθώς δεν αντιλαμβάνεται την διάσταση του θέματος. Σε nonpaper σχολίαζε ότι «προφανώς υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας, που παρά τα μέτρα στήριξης δυσκολεύονται να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά αυτό δεν είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει μόνο σήμερα στην εποχή της ενεργειακής κρίσης».

Και μάλιστα επικαλούνταν, στοιχεία της Δ.Ε.Η, σύμφωνα με τα οποία το 2021 υπήρξαν 274.222 αιτήματα διακοπής ηλεκτροδότησης και τελικά κόπηκαν 108.075 συνδέσεις, καθώς μεσολάβησαν διευθετήσεις - διακανονισμοί.

Οι κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, υποστήριζαν ότι «δεν υπάρχει καμιά αύξηση διακοπών ρεύματος, αλλά -όπως φαίνεται από τα στοιχεία των τελευταίων χρόνων-  μείωση».

Είναι ενδιαφέρον ότι στο όλο ζήτημα παρενέβη ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός - σε συνεργασία με όλους τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας- ανακοινώνοντας ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να γίνουν μαζικές αγωγές.

Σε συνέντευξη του μάλιστα, ο Δημήτρης Βερβεσός, ανέφερε ότι η εισαγωγή της ρήτρας έγινε μονομερώς χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των καταναλωτών και εξήγησε τους λόγους που οι δικηγόροι αποφάσισαν να παρέμβουν νομικά και να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα στην κατάθεση συντονισμένα προσφυγών, αλλά και εξώδικων διαμαρτυριών.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα κάλεσε τους πολίτες να εξουσιοδοτήσουν τους δικηγορικούς συλλόγους, προκειμένου να εκπροσωπηθούν δωρεάν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, στη δικαστική μάχη έναντι της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Το ζήτημα είναι να βρεθεί μια λύση, αντί να οχυρωθεί πίσω από το τι ισχύει με βάση τον κανονισμό της ΔΕΗ. Το ξέρουν όλοι αυτό, αλλά χρειάζεται να υπάρχει και μια κοινωνική ευαισθησία, δεδομένου ότι οι άνθρωποι περνούν δύσκολα, οικονομικά καθώς η συνεχιζόμενη πανδημία της Covid-19 έχει δημιουργήσει, πέρα από την αγωνία για την υγεία και ένα ιδιόμορφο τοπίο, πολύ δύσκολο στην αντιμετώπιση του. Χρειάζονται λοιπόν στήριξη. Και την περιμένουν πώς και πώς.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ