ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το ξωκκλήσι «ναϋδριο» της Αγίας Σοφίας στον Άγιο Ιωάννη Αμαρίου

0

   Στο βιβλίο μου με τίτλο : Το χωριό μου Άγιος Ιωάννης …………, που εκδόθηκε το έτος 2006 σελ. 27, όπως και στο επόμενο με τίτλο : Στη βορεινάδα μιας κορφής …….., που εκδόθηκε το έτος 2015 σελ.32, συμπεριέλαβα όσα στοιχεία βρήκα καταγραμμένα, για διάφορα θέματα που αφορούν υον Άγιο Ιωάννη, αλλά και προφορικές μαρτυρίες (θρύλους) και παραδόσεις, όσες περιήλθαν σε γνώση μου. Για το ξωκκλήσι της Αγίας Σοφίας έλαβα σοβαρά υπόψη μου το βιβλίο του Θεολόγου-Αρχαιολόγου, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, Έφορου Αρχαιοτήτων, με πολλές επιστημονικές εργασίες και συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια, με πλούσιο συγγραφικό έργο του κ. Ιωάννη Βολανάκη.

   Ο Ιωάννης Βολανάκης με τη στήριξη του Συλλόγου Αϊγιαννιωτών της Αθήνας, το έτος 1988 εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο : Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΤΟΜΗΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Στις σελίδες 15 και 20 ο συγγραφέας καταγράφει κάποια στοιχεία, σύμφωνα με την επιστημονική του μελέτη και για το «ναϋδριο» της Αγίας Σοφίας, τα οποία και μετέφερα επακριβώς στα προαναφερθέντα βιβλία μου. Τα όσα κατέγραψα και τα έχω επαναλάβει σε σχετική αρθρογραφία, δεν είναι δικές μου εκτιμήσεις, παραμυθιάσματα  ή φαντασιώσεις.

   Αναφέρει λοιπόν ο Ιωάννης Βολανάκης για το ναϋδριο της Αγίας Σοφίας : «Ο αρχικός ναός ήτο αφιερωμένος εις την του Θεού Σοφίαν, όπως και ο ναός της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως και όχι στην Αγία Μάρτυρα Σοφία …» Από το έτος 1988 μέχρι σήμερα, τα επιστημονικά αυτά στοιχεία σίγουρα βρίσκονται στη διάθεση όλων των Αϊγιαννιωτών και στη βιβλιοθήκη του χωριού και ουδείς μέχρι σήμερα εξέφρασε αντίθετη άποψη. Οι όποιες παραδόσεις παππούδων και προπαππούδων μας είναι απόλυτα σεβαστές,  εφόσον δεν αμφισβητούνται τα επιστημονικά δεδομένα (ντοκουμέντα). Η επιστημονική θέση έχει πάντα τον πρώτο λόγο.

   Το ναϋδριο της Αγίας Σοφίας φωτογράφησα το έτος 1992 προτού διαμορφωθεί στη σημερινή του κατάσταση όπως και πολλές άλλες κατασκευές, μιτάτα, αλώνια, τοπωνύμια, γεφύρια, φαράγγια, νερόμυλους, βράχος φυσικού κάλους (τρουλωτός) κλπ, τα οποία αποτελούνε μέρος του προσωπικού μου αρχείου και τα συμπεριέλαβα στα εκδοθέντα βιβλία μου. Παρακαλώ για άλλη μια φορά Δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ή   όποιος άλλος χρησιμοποιεί φωτογραφικό ή άλλο υλικό, να αναφέρει την πηγή προέλευσης σε κάθε περίπτωση, όπως έχω κάνει σε όλα τα βιβλία μου και κυρίως στα 2 άλμπουμ που έχουνε εκδοθεί και επιπλέον να μην παραποιεί και αλλοιώνει το θέμα της φωτογραφίας. Επισυνάπτω τις σχετικές σελίδες από το βιβλίο του Ιωάννη Βολανάκη και την πρωτότυπη φωτογραφία της Αγίας Σοφίας (1992), για ενημέρωση.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ