ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Πούτιν και το Σύνδρομο της Ύβρεως (*)

0

Το Σύνδρομο της Ύβρεως είναι μια διαταραχή χωρίς προφανή αιτία, που εκδηλώνεται όταν κάποιος αναλάβει την εξουσία. Εμφανίζεται συνήθως με την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος μετά την ανάληψη ηγετικών θέσεων όχι μόνο στην πολιτική αλλά γενικότερα στην διοίκηση ομάδων.

Ένα Σύνδρομο που επιδεινώνεται όσο παρατείνεται η παραμονή του στην εξουσία: του αρέσει να παίρνει ρίσκα για να επιβεβαιώνει πως η μπογιά του περνάει.

Ένα άτομο που πάσχει από το Σύνδρομο της Ύβρεως:

·        Παρουσιάζει τη ναρκισσιστική τάση να θεωρεί τον κόσμο ως πεδίο όπου ασκεί εξουσία και επιζητά την αναγνώριση και τη δόξα.

·        Μιλάει με μεσσιανικό ύφος για τις ενέργειές του και υπερτονίζει τα επιτεύγματά του.

·        Εμπιστεύεται απόλυτα την κρίση του και αγνοεί τις υποδείξεις άλλων.

·        Πιστεύει ότι δεν είναι υπόλογο στο ταπεινό δικαστήριο της κοινής γνώμης αλλά σε εκείνο της ιστορίας.

·        Αρνείται πεισματικά να αλλάξει γραμμή πλεύσης λόγω υπερβολικής αυτοπεποίθησης και αρέσκεται στις κολακείες.

·        Δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα.

·        Προτιμά τις ενέργειες που ευνοούν την εικόνα του.

Η συμπεριφορά του Πούτιν με την αυτοδιάψευση του για την εισβολή στην Ουκρανία και με τον συνεχιζόμενο κατακτητικό καταστροφικό του πόλεμο, εδώ και 18 μέρες, μάλλον οδηγεί σε άτομο που πάσχει από το Σύνδρομο της Ύβρεως επιβεβαιώνοντας την οξύμωρη ρήση του Χέγκελ: «Η Ιστορία μάς διδάσκει ότι δεν μάς διδάσκει τίποτε»…γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του, τη ρήση του Ηροδότου «Κανείς δεν είναι τόσο ανόητος ώστε να προτιμά τον πόλεμο από την ειρήνη. Γιατί στην ειρήνη τα παιδιά θάβουν τους γονείς τους, ενώ στο πόλεμο οι γονείς τα παιδιά τους»,.

Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι αυτός ο πόλεμος δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ. Ωστόσο, μέχρι πρότινος η κοινή λογική υπαγόρευε ότι αυτός ο πόλεμος δεν θα έπρεπε να ξεκινήσει καν!

Φτάσαμε στο σημείο, ο Πούτιν να απειλεί με παγκόσμιο πόλεμο που, καθότι πυρηνικός, μάλλον θα επιβεβαιώσει τη δυσοίωνη ρήση του Αϊνστάιν: «Εάν ο επόμενος πόλεμος είναι με πυρηνικά όπλα, ο μεθεπόμενος θα είναι με ρόπαλα

 

(*) Πρώτος ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λόρδος Dr David Owen, εξέδωσε το 2008 το βιβλίο με τίτλο In Sickness and in Power: Illness in Heads of Government during the last 100 years (Ασθενείς ηγέτες στην εξουσία) όπου εισήγαγε στην ψυχιατρική νοσολογία, αλλά και στον χώρο των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών, μία καινούρια ψυχιατρική οντότητα που την ονόμασε «Σύνδρομο της Ύβρεως». 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ