ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τραπεζικές απάτες με SMS

0

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν λάβει οι καταγγελίες για τραπεζικές απάτες, με θύματα να καταγγέλλουν ότι χάνουν μικρές περιουσίες. Οι επιτήδειοι συνήθως λειτουργούν μέσω αποστολής SMS όπου ζητάνε από τα θύματά τους προσωπικά στοιχεία και κωδικούς τραπέζης και στην συνέχεια όταν τα λάβουν… αδειάζουν ολόκληρους λογαριασμούς.

Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση μιας κυρίας, η οποία -σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA- έλαβε ένα SMS ότι υπάρχει ύποπτη κίνηση στον λογαριασμό της. Εκείνη, όπως δηλώνει, πανικοβλήθηκε και νομίζοντας ότι θα συνδεθεί στον λογαριασμό πληκτρολόγησε τους κωδικούς της.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να της αδειάσουν τον λογαριασμό, αφού όπως δηλώνει της πήραν 30.000 ευρώ. «Μου ήρθε ένα κακόβουλο μήνυμα: ‘έχει παρατηρηθεί δραστηριότητα στον λογαριασμό’ και είχε ένα λινκ εκεί και με έπιασε λίγο άγχος και πάτησα το λινκ, πάτησα και αυτά που μου ζήταγε και τον κωδικό γιατί νόμιζα πως μου το ζητούσαν για να μπω στον λογαριασμό μου και μου πήραν 30.000 ευρώ που είχα εκεί» είπε η άτυχη γυναίκα.

Ακόμα μια ενδεικτική υπόθεση του κ. Μικρούλη από την Κέρκυρα, όπου οι απατεώνες, έδρασαν στοχευμένα, εντοπίζοντας τον από αγγελία πώλησης σκάφους, όπου παρουσιάστηκαν ως αγοραστές.

«Βλέπω ότι πουλάτε ένα σκάφος, το θέλω για ένα φίλο Αμερικάνο, να σας δώσω μια προκαταβολή να το κρατήσετε γιατί θα έρθει τον επόμενο μήνα στην Ελλάδα. Δώσε μας τον αριθμό της κάρτας» ανέφερε ο Σπύρος Μικρούλης.

Έχοντας καταφέρει να αποσπάσουν τα προσωπικά του στοιχεία, του έστειλαν ένα sms με κωδικό με το πρόσχημα της αγοραπωλησίας του σκάφους. «Μου ήρθε ένα SMS, το οποίο είχε πάνω ένα κωδικό, δυστυχώς εκεί έκανα το λάθος γιατί μόνο με το νούμερο της κάρτας δεν θα γινόταν τίποτα, τους το έδωσα και μου άδειασαν ένα λογαριασμό με 13.300 ευρώ» πρόσθεσε.

Αν και το θύμα βλέποντας την πρώτη μεταφορά χρημάτων τηλεφώνησε στην τράπεζα να μπλοκάρει τη διαδικασία, ήταν ήδη αργά, μέσα σε μόλις λίγα λεπτά κατάφεραν να του αδειάσουν όλες τις οικονομίες του.

Αν και οι μεταφορές έγιναν σε λογαριασμούς στην ίδια τράπεζα σε φυσικά πρόσωπα, δεν του έχουν επιστραφεί ακόμα τα χρήματα και μία εβδομάδα μετά, περιμένει ακόμα απάντηση από την τράπεζα.

Η περίπτωση του κύριου Στατίρη από την Πάτρα είναι διαφορετική. Ξαφνικά το μεσημέρι του Σαββάτου στις 25 Σεπτεμβρίου, άρχισε να λαμβάνει μηνύματα για μεταφορές χρημάτων που πότε δεν είχε εγκρίνει, ούτε επιβεβαιώσει βάζοντας κωδικούς με sms.

«Στις 25 του Σεπτεμβρίου βλέπω ξαφνικά να έρχονται μηνύματα στο κινητό μου για μεταφορά χρημάτων. Το πέτυχα ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο μήνυμα γιατί δεν το είχα το κινητό μαζί μου και μου έγραφαν ότι έγιναν μεταφορές χρημάτων σε κάποιους λογαριασμούς. Το συνολικό ποσό των χρημάτων ήταν 11.800 ευρώ» υποστήριξε ο Γιώργος Στατίρης.

Είκοσι ημέρες μετά, δεν έχει πάρει ακόμα απάντηση από την τράπεζα πως έκαναν φτερά 11.800 ευρώ με τρεις μεταφορές χρήματων σε φυσικά πρόσωπα, χωρίς να έχει απαντήσει όπως ισχυρίζεται σε sms fishing, αλλά ούτε και επιβεβαίωσε ποτέ αυτές τις μεταφορές.

«Πως έγιναν αυτές οι μεταφορές χωρίς να δώσω εγώ την έγκρισή μου; Δηλαδή δεν ήρθαν οι κωδικοί OTP (one time password) που έρχονται συνήθως όταν κάνεις μια μεταφορά για να τους βάλεις στο καθορισμένο μέρος και να προχωρήσει η διαδικασία. Έγιναν κατευθείαν οι μεταφορές των χρημάτων. Εμένα αυτό είναι το μεγάλο μου ερώτημα το οποίο το ρωτάω στην τράπεζα και δεν μου απαντούν» συμπλήρωσε ο κ. Στατίρης.

Όλα τα θύματα έχουν καταθέσει μήνυση στην αστυνομία και περιμένουν από τις τράπεζες τους απαντήσεις για το αν θα τους επιστραφούν τα χρήματα, που συνολικά ανέρχονται σε 24.100 ευρώ. Αλλά κάτι πρέπει να γίνει, γιατί ξαπλώνεται το κακό…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ