ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το Μικρομεσαίο Ελληνικό Εμπόριο σε σημείο καμπής: το διακύβευμα της COVID-19 περιόδου και το στοίχημα για το μέλλον

0

Η πανδημία του COVID-19, λόγω της καθολικής επίδρασης της σε όλες τις επιμέρους λειτουργίες της οργάνωσης των κοινωνιών μας, αλλά και της αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε σαν άτομα εντός του κοινωνικού συνόλου, θα μπορούσε βάσιμα  να θεωρηθεί ως το σημαντικότερο μέχρι τώρα γεγονός του 21ου αιώνα.  Με αυτή την έννοια, βρισκόμαστε όλοι αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες αλλαγές και μετασχηματισμούς στην οικονομία, στην κοινωνική οργάνωση, αλλά και στον τρόπο άσκησης του επιχειρείν. Όλες αυτές είναι μεταλλαγές στις οποίες καλούμαστε, σε κάθε περίπτωση, να ανταποκριθούμε και να προσαρμοστούμε, όσο το δυνατόν ηπιότερα.

Χωρίς να απαιτείται περαιτέρω ανάλυση για το προφανές, μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι και η Ρεθυμνιώτικη, η δική μας επιχειρηματικότητα έχει δεχθεί ισχυρότατους κλυδωνισμούς. Ειδικότερα, η για δεύτερη συνεχή χρονιά μεγάλη μείωση των τουριστικών ροών, τόσο χρονικά όσο και ποσοτικά, εκτιμάται ότι θα απειλήσει συνολικά τη σταθερότητα του τοπικού οικονομικού οικοσυστήματος μας, επιδρώντας στην επιβίωση πολλών  εμπορικών επιχειρήσεων του Ρεθύμνου.

Κάτι που μας έδειξε η πανδημία είναι ότι,  η υπερβολική εξάρτηση της οικονομίας μας από τον τουρισμό την κάνει πιο ευάλωτη σε εξωγενή και απρόβλεπτα shocks. Σε κάθε περίπτωση όμως, πέρα από τις συχνά δραματικές βραχυπρόθεσμες συνέπειες της κρίσης (σε επιχειρηματικό κλίμα, απασχόληση, μείωση πωλήσεων, αύξηση ιδιωτικού χρέους κλπ.), βλέπουμε μπροστά μας τη γέννηση μιας σειράς ευρύτερων μεταλλαγών στο εύθραυστο πλέον λόγω αυτής της πανδημίας, οικοσύστημα της αγοράς, γεγονός που αναδεικνύει την αναγκαιότητα της μεταστροφής του παραγωγικού υποδείγματος της ελληνικής οικονομίας.

H Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αποτελεί συστατικό κύτταρο της ελληνικής οικονομίας. Όμως, οι ΜμΕ  έχασαν δυστυχώς, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης και της διαβόητης δημοσιονομικής προσαρμογής, μια ολόκληρη δεκαετία, κατά την οποία θα μπορούσαν  να επιταχύνουν τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό τους και να προσαρμοστούν στις μεταλλαγές του επιχειρηματικού- οικονομικού περιβάλλοντος. Το γεγονός της μη έγκαιρης και σταδιακής μας προσαρμογής, προκάλεσε ξαφνικά τη δημιουργία  πολλαπλών «ψηφιακών ταχυτήτων» μεταξύ των μικρών και των μεγάλων επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, η δεδομένη και ξεκάθαρη πορεία προς την πράσινη οικονομία αναμένεται να οξύνει τις ανισότητες, καθώς πρόκειται για μία μετάβαση ιδιαίτερα ακριβή. Πέρα από τις όποιες στρατηγικές επιδιώξεις όμως, εδώ που φτάσαμε, απαιτούνται άμεσα γενναίες κρατικές πολιτικές και αντίστοιχες αμετακίνητες διεκδικήσεις και αγώνες από εμάς, για την αντιστροφή της πορείας αυτής.  Νομίζω ότι ως Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, έχουμε συνοψίσει επιτυχώς αυτό το πλαίσιο δράσεων το οποίο άμεσα πρέπει, και μπορεί να γίνει πράξη, ως εξής:

  1. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος
  2. Θεσμοθέτηση του Ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού
  3. Ορισμός της «Εμπορικής Τουριστικής επιχείρησης» και των κύριων χαρακτηριστικών της γνωρισμάτων
  4. Επιτάχυνση της υλοποίησης των Ανοιχτών Εμπορικών Κέντρων (Open-malls)
  5. Ψηφιακή και Ενεργειακή Δικαιοσύνη

Ένα επίσης ζήτημα, ίσως το πλέον επείγον, είναι η διεκδίκηση μας για άμεση υποστήριξη και ανακούφιση των εμπόρων σχετικά με τα τεράστια, επιμέρους προβλήματα, κύρια αυτών που άπτονται της ρευστότητας/τραπεζικής χρηματοδότησης, της υπερφορολόγησης μας και των εργασιακών/ασφαλιστικών μας. Εδώ θεωρούμε ότι πρέπει να απαιτήσουμε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

  1. Άμεση θέσπιση στοχευμένου προγράμματος ενίσχυσης του Εμπορίου και περιορισμού των συνεπειών από την συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού, στα πρότυπα αυτών για την εστίαση και τον τουρισμό. 
  2. Άρση των αγκυλώσεων και επίσπευση των διαδικασιών χρηματοδότησης από τις Τράπεζες, με την ταυτόχρονη σοβαρή μείωση των προμηθειών των Τραπεζών (π.χ. χρεώσεις & έξοδα κίνησης στους τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω e-banking) κάτι που αποτελεί νευραλγικό ζήτημα για την μικρή εμπορική επιχείρηση. Επίσης,  επιβάλλεται η μείωση της τιμολογιακής πολιτικής (προμήθειες) των πιστωτικών ιδρυμάτων, επειδή η ευρεία χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών (κάρτες και web - banking) συνιστά μία τάση που ήρθε για να μείνει και να κυριαρχήσει στο μέλλον.
  3. Επιβολή πλαφόν επιβαρύνσεων, όσον αφορά στο άθροισμα ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρηματιών στο 35% του ετήσιου εισοδήματός/κερδών τους. 
  4. Επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής, πλήρους και μερικής απαλλαγής καταβολής ενοικίου από τους μισθωτές επαγγελματικών ακινήτων, με ταυτόχρονη επιδότηση του συνόλου των απωλειών σε εκμισθωτές, φυσικά και νομικά πρόσωπα.
  5.  Δυνατότητα συμμετοχής και των αυτοαπασχολουμένων στο πρόγραμμα Επιδότησης πάγιων δαπανών επιχειρήσεων, προκειμένου να καταστεί εφικτή και για αυτούς (και όχι μόνο για τις εργοδότριες επιχειρήσεις) η εξοικονόμηση της απαιτούμενης ρευστότητας για την επόμενη ημέρα.
  6. Πανελλαδική καθολική απαλλαγή καταβολής δημοτικών τελών για τις επιχειρήσεις μέχρι τα τέλη του 2021, με πρόβλεψη κρατικής αναπλήρωσης των απολεσθέντων εσόδων των ΟΤΑ.   
  7. Αύξηση του εθνικού ορίου απαλλαγής ΦΠΑ για τις μικρές επιχειρήσεις από τα 10.000 € στα 20.000 €.
  8. Θέσπιση αφορολόγητου ορίου και για τους μη μισθωτούς και διασύνδεσή του με την υποχρέωση συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδείξεων, κάτι το οποίο επιτάσσουν οι αρχές της ισότητας και της ισονομίας.
  9.  Διαγραφή ή κάλυψη από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρηματιών για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις τους παρέμειναν κλειστές, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων.
  10.   Συζήτηση  σε ευρωπαϊκό επίπεδο για κούρεμα ιδιωτικού χρέους λόγω της περιόδου του COVID-19

 Οι διεκδικήσεις μας  αυτές πρέπει να εκφραστούν μέσα από τη δύναμη της Συλλογικότητας μας  που, de facto, είναι η καρδιά της προσπάθειας και η προϋπόθεση της δικαίωσης μας. Είναι το εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας για προστατευτούμε αλλά και για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις επιχειρήσεις μας και για το Ελληνικό Εμπόριο.  Ο ατομισμός, παρότι  ίσως εύκολη και δημοφιλής επιλογή, θα είναι το χειρότερο σενάριο από τις διαθέσιμες λύσεις. Θεωρούμε ειλικρινά  ότι έφτασε ο καιρός να αφήσουμε πίσω μας τα φοβικά σύνδρομα που διακατέχουν πολλούς από εμάς, να προτείνουμε και να διεκδικήσουμε απτές και εφαρμόσιμες  πολιτικές, για αυτό το μέλλον που αξίζει στο εμπόριο της χώρας. 

Συνεπώς, στις εκλογές που θα γίνουν στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου ζητάμε από τους  συναδέλφους να  μας να μας εμπιστευθούν και να μας στηρίξουν,  και να είναι σίγουροι ότι θα ανταποδώσουμε την εμπιστοσύνη τους.

Οι επικείμενες εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, και η συνεπαγόμενη εκλογή των αντιπροσώπων του στα όργανα της  Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και της ΕΣΕΕ, πιστεύω ότι αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία, σε μια κρίσιμη συγκυρία, για τον εμπορικό κόσμο του Ρεθύμνου. Κι αυτό γιατί μπροστά μας βρίσκονται πραγματικά μεγάλες προκλήσεις, που σηματοδοτούν ένα όχι και τόσο εύκολο δρόμο ο οποίος βρίθει προκλήσεων. Προκλήσεις αρνητικές όπως για παράδειγμα ο αυξανόμενος ανταγωνισμός και το όχι ιδιαίτερα φιλικό για τις επιχειρήσεις μας επιχειρηματικό περιβάλλον. Αλλά και προκλήσεις θετικές όπως  οι νέες μορφές οργάνωσης μας, σαν αυτή που αφορά στα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», η εκμετάλλευση (και όχι ο φόβος) από των νέων διαδικτυακών τεχνολογιών, η συνεχής εκπαίδευση και η ενημέρωση μας, αλλά και η δημιουργία μιας αληθινά διακριτής ταυτότητας για τις επιχειρήσεις μας και γενικότερα για τον τόπο μας, το Ρέθυμνο.

Οι μεγάλες αυτές προκλήσεις αφορούν αναγκαστικά όλους μας, και είναι από εκείνα τα ζητήματα στα οποία μπορούμε και πρέπει να ανταποκριθούμε συμμετοχικά. Προκλήσεις που απαιτούν ιδέες, απαντήσεις και δύναμη παρέμβασης ως προς τις οποίες ο καθένας μας θα πρέπει να ακουστεί, και να συμβάλλει, για ένα ΑΥΡΙΟ που θα είναι καλύτερο από το δύσκολο παρόν, για όλους μας. Τόσο ως υποψήφιοι όσο και ως συμμετέχοντες στην  εκλογική διαδικασία, όντας μέρος της τοπικής εμπορικής κοινότητας

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ