ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η μυρωδιά του καμένου

0

Ακραίες καιρικές συνθήκες καύσωνα, συνεχόμενες. Δοκιμασία για τους ανθρώπους, ιδιαίτερα, που ζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα. Φυσικά όπου κι αν βρίσκεσαι με τέτοιες συνθήκες, τα πράγματα είναι δύσκολα. Τουλάχιστον όμως το βράδυ έχει μια κάποια δροσιά.

Βάλτε τώρα μέσα σε όλα αυτά και τις πυρκαγιές στη Βαρυμπόμπη και τη γύρω περιοχή, όπου για κάποιους «Αθηναίους» η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη την περασμένη εβδομάδα. Γι’ αυτές τις «ακραίες συνθήκες» οι οποίες συνέβαλαν καθοριστικά στη μεγάλη επέκταση της φωτιάς μίλησαν και αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, από την πρώτη στιγμή.

Σημειώνεται πάντως ότι η εικόνα της πυρκαγιάς ήταν καλύτερη στις 3 το μεσημέρι, από ό,τι μιάμιση ώρα αργότερα, όταν το ένα μέτωπο... έγιναν τρία.

Κατά την έκτακτη ενημέρωση για τις πυρκαγιές που έγινε το βράδυ της περασμένης Τρίτης, ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε τον παρατεταμένο καύσωνα ως ακραίο καιρικό φαινόμενο, προσθέτοντας ότι τώρα «ζούμε τις χειρότερες συνέπειές του».

Νωρίτερα είχε δηλώσει πως «οι ώρες είναι κρίσιμες και οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι μας είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, η χώρα μας βιώνει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο τις τελευταίες ημέρες, έναν από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών».

Στον ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τα απέδωσε όλα στις «ακραίες συνθήκες», ωστόσο έκανε λόγο για «σχέδια προσαρμοσμένα στην κλιματική αλλαγή».

Μάλιστα την ώρα που σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας οι κάτοικοι ζουν μια νύχτα τρόμου –με σπίτια να καίγονται και οικισμούς να έχουν εκκενωθεί– ο  κ. Χρυσοχοΐδης θεώρησε ούτε λίγο ούτε πολύ, πως όλα είναι καλώς καμωμένα.

«Θέλω να τονίσω ότι αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστους», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Την ίδια ώρα μετράγαμε 81 δασικές πυρκαγιές στην επικράτεια, μόνο το τελευταίο 24ωρο, ότι 40 μέτωπα ήταν ανοικτά, αλλά η σημαντικότερη πυρκαγιά ήταν αυτή που εκδηλώθηκε στις 13:25 στους πρόποδες της Πάρνηθας στην περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης σε δασική έκταση, που επεκτάθηκε στη συνέχεια σε τρία κύρια μέτωπα: στη Βαρυμπόμπη, στις Αδάμες και στους Θρακομακεδόνες.

Αυτό όμως που είναι ακόμα πιο δύσκολο σ’ αυτές τις περιπτώσεις, είναι οι ζωντανές συνεχείς συνδέσεις των ειδησεογραφικών τηλεοπτικών σταθμών με τα μέτωπα και οι δημοσιογράφοι που έμοιαζαν πιο πολύ με… πολεμικούς ανταποκριτές. Δεν ξέρω τι προσφέρουν όλα αυτά, πέρα από το να καλύψουν τηλεοπτικό χρόνο. Πάντως ενημέρωση δεν προσφέρουν

Επιπλέον τα πλάνα ήταν επαναλαμβανόμενα, πολλές φορές και χθεσινά για να δίνουν ένα δραματικό τόνο στις περιγραφές, χωρίς να λείπουν και τα στημένα σόου με τους πολιτικούς, ανάμεσα τους και τον πρωθυπουργό, να πηγαίνουν ξημερώματα για να… συντονίσουν με τα χέρια στις τσέπες, ανέμελα την κατάσβεση της φωτιάς.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες τόνιζαν από την πρώτη στιγμή, πως η κινητοποίηση και η επέμβαση ήταν άμεση, δεδομένου ότι στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν ήδη σε διασπορά δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος. Ενημέρωναν επίσης ότι οι δυνάμεις πυρόσβεσης, είχαν επέμβει σε τουλάχιστον 315 περιπτώσεις για συνδρομή στην απομάκρυνση και στον απεγκλωβισμό ατόμων.

Να μάθουμε λοιπόν να ζούμε και με τις φωτιές; Να αποδεχτούμε και τα τραγικά αποτελέσματα τους ως μια φυσική αιτία από την κλιματική αλλαγή; Δεν είναι τόσο απλό και εύκολο το πράγμα. Όταν τελειώσει το κακό και καταγραφεί η καταστροφή, την ώρα του απολογισμού, ασφαλώς θα ειπωθεί, αν έγιναν όλα όσα έπρεπε, την ώρα που χρειάζονταν κι αν ήταν αποτελεσματικά για να αποδοθούν ευθύνες.

Άντε τώρα να χαλαρώσεις λίγο και να απολαύσεις μερικές μέρες διακοπών με τα αγαπημένα σου πρόσωπα που έρχονται από την άλλη μεριά του πλανήτη για να σε δουν. Ας είμαστε προσεκτικοί και ας το κάνουμε. Όσο δύσκολο κι αν είναι.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ