ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και το φαινόμενο της πεταλούδας

0

Πώς ο κόφτης Κεραμέως επηρεάζει τα περιφερειακά Πανεπιστήμια και τις τοπικές οικονομίες

Τον περασμένο Φεβρουάριο, εν μέσω lockdown, ψηφίστηκε ο νόμος 4771/2020 του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Μία από τις διατάξεις του ήταν αυτή που αφορούσε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η ΕΒΕ προκύπτει από έναν μαθηματικό τύπο που έχει να κάνει με τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου και έναν συντελεστή που θα ορίσει το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα, ο οποίος πάντως δεν μπορεί να αποκλίνει πολύ του μέσου όρου. Πρακτικά μιλώντας, οι βάσεις «εκτοξεύονται».

Όταν ψηφίστηκε η εν λόγω διάταξη, το γεγονός πέρασε λίγο στα ψιλά της ελληνικής κοινωνίας. Όσοι επισήμαναν τα προβλήματα που θα προκύψουν σχεδόν λοιδορήθηκαν ως «πολέμιοι της αριστείας» και «φωνές που ήθελαν στα πανεπιστήμια μαθητές του 2 και του 3».

Τώρα που φάνηκε ότι η ΕΒΕ αφήνει έξω μαθητές όχι του 2 και του 3, αλλά του 12, του 13 και ακόμα παραπάνω, είναι πολλοί πλέον αυτοί που αντιδρούν. Συλλέγονται μέχρι και υπογραφές που καλούν την Κεραμέως να παραιτηθεί. Παρόλα αυτά, η βεντάλια των συνεπειών δεν έχει ανοίξει ακόμα.

Η ΕΒΕ δεν πλήττει μόνο υποψηφίους πανελλαδικών, αλλά και πολλές πανεπιστημιακές σχολές και τμήματα. Αφού θα περνάνε μόνο όσοι έχουν υψηλές επιδόσεις, εκείνοι δεν θα έχουν λόγο να προτιμήσουν "μέτρια" τμήματα, ειδικά μακριά από το σπίτι τους. Μοιραία, ακόμα και "καλές" σχολές θα μαραζώσουν, κυρίως στην επαρχία, ενώ για περιφερειακά (πρώην) ΤΕΙ ούτε λόγος. Θα μείνει ανεπηρέαστο το Πανεπιστήμιό μας; Δύσκολο…

Σύντομα όλο αυτό θα έχει συνέπειες και στις τοπικές οικονομίες. Θυμίζοντας το φαινόμενο της πεταλούδας, πλήρως εξηγήσιμο όμως, ο ιδιοκτήτης ενός ρακάδικου ή μιας γκαρσονιέρας στον τόπο μας, που ουδεμία άλλη σχέση δεν έχει με τις πανελλαδικές, θα επηρεαστεί από αυτή την απόφαση.

Αναπόφευκτα, άμεσα ή έμμεσα, η πολιτική μάς επηρεάζει όλους.

(Το ζήτημα είναι αν θα την επηρεάσουμε και εμείς).

ΥΓ. Το πράγμα γίνεται ακόμα πιο εξοργιστικό αν αναλογιστούμε ότι μεθοδεύτηκε όχι για να ανέβει το επίπεδο των πανεπιστημίων μας αλλά για να φουσκώσει το πορτοφόλι των ιδιοκτητών κολλεγίων, τα πτυχία των οποίων σε ανύποπτο χρόνο η υπουργός είχε φροντίσει να εξισώσει με τα πανεπιστημιακά. Στα κολλέγια δεν υπάρχει βάση εισαγωγής. Αρκεί να έχεις τα λεφτά να στείλεις τα παιδιά σου.

Χρήστος Σουρουλής

Φιλόλογος Πειραματικού ΓΕΛ Ρεθύμνου

Πρώην αιρετός ΠΥΣΔΕ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ