ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Τύπος «κραυγάζει» για ζωή

0

Έχω ζήσει πάρα πολλά χρόνια μέσα στις εφημερίδες. Και αυτές έχουν γίνει κομμάτι της ζωής μου. Ξέρω με τι κόπο βγαίνουν, πώς «στήνονται» και πόση συντονισμένη δουλειά απαιτείται για να υπάρξει ένα άρτιο αποτέλεσμα. Όπως ξέρω και το ρόλο που παίζουν στην τοπική κοινωνία στην οποία απευθύνονται.

Όμως η πανδημία έχει χτυπήσει και τον Τύπο. Και στην Αθήνα και στην περιφέρεια. Βέβαια να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, όσοι έχουν εμπλακεί στην έκδοση των εφημερίδων κάνουν πια και μια άλλη κερδοφόρα δουλειά, ενώ στην επαρχία οι εκδότες συνεχίζουν να είναι παραδοσιακοί και πραγματικά χρειάζονται στήριξη για να συνεχίσουν να υπάρχουν.

Συμφωνώ λοιπόν απόλυτα μαζί τους και γι’ αυτό και καταχωρώ την ανακοίνωση τους, επειδή ξέρω πως οι άνθρωποι που ηγούνται της εκδοτικής προσπάθειας αυτής της εφημερίδας, δεν θα το έκαναν, από σεμνότητα και μόνο.

Λέει λοιπόν το αυτονόητο, ότι η υποστήριξη του περιφερειακού Τύπου συνιστά μέτρο δημοκρατικής λειτουργίας και συγκαταλέγεται στις προσπάθειες υπέρβασης του ανορθολογικού, ελληνικού υδροκεφαλισμού.

Ο Σύνδεσμος Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ) προβάλλει τρεις άμεσες προτεραιότητες, που μπορεί να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα, επιμένοντας στην έναρξη θεσμικού διαλόγου με στόχο σύγχρονο, δημοκρατικό πλαίσιο σχέσεων των επιχειρήσεων Τύπου με την Πολιτεία, την λειτουργία της μαζικής επικοινωνίας και του δημοσίου λόγου, γενικότερα.

1.- Η υποχρέωση των δημόσιων Φορέων να δημοσιεύουν στις εφημερίδες τερματίζεται στις 31/12/20. Το τέλος των καταχωρίσεων εκτός του ότι περιορίζει την πρόσβαση του καθενός στις ανακοινώσεις, προκηρύξεις, καταχωρήσεις, στερεί από τον περιφερειακό Τύπο και την τελευταία εναπομείνασα πρόνοια υποστήριξης.

Ζητείται η επ’ αόριστον παράταση της υποχρέωσης των δημόσιων Φορέων να ανακοινώνουν στον Τύπο και πάντως της οποιαδήποτε αλλαγής των δεδομένων να προηγηθεί θεσμικός διάλογος για την αντικατάσταση του ερειπωμένου πλαισίου που διέπει τα του περιφερειακού Τύπου, με άλλο αρτιμελές, σύγχρονο λειτουργικό και δίκαιο υπόδειγμα.

2.- Η διατήρηση της υποχρέωσης των επιχειρήσεων περιφερειακού Τύπου να καταβάλουν ετησίως, πέραν των ασφαλιστικών, το 2% επί του τζίρου τους υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, απειλεί την επιβίωση των μικρότερων και ασθενέστερων εφημερίδων.

Σημειωτέον ότι με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου ήρθησαν όλες οι ασφαλιστικές και φορολογικές πρόνοιες υπέρ του Τύπου, εξακοντίζοντας τις υποχρεώσεις αυτές, δίχως ποτέ έκτοτε να υπάρξει κάποια αντισταθμιστική πρόνοια.

Η υποχρέωση αυτή θα ισοσκελιζόταν με τους πόρους του πολυετούς προγράμματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων Τύπου δια της επιδότησης της εργασίας, το οποίο καταργήθηκε και ουδέποτε αντικαταστάθηκε.

Ζητείται εκτός της σύνταξης και εφαρμογής προγράμματος ενίσχυσης, η έκτακτη και ειδική ρύθμιση των οφειλών στον ΕΔΟΕΑΠ με πρόγραμμα τουλάχιστον 120 δόσεων.

3.- Σχεδόν όλα τα αιτήματα μας κατατείνουν στην ανάγκη συγκρότησης νέου, σύγχρονου και ενιαίου Μητρώου ενημερωτικών ΜΜΕ στη ΓΓΕ&Ε είτε αναφέρεται σε έντυπα, ανεξαρτήτως περιοδικότητας, είτε σε ενημερωτικές ιστοσελίδες με κριτήρια την απασχόληση, την αναγνωσιμότητα και την ιστορικότητα τους. Σε ό, τι κι αν αναφερόμαστε είτε για πρόγραμμα ενίσχυσης πρόκειται είτε για το δικαίωμα στις καταχωρήσεις είτε ακόμα και στους δικαιούχους της οψέποτε κρατικής διαφήμισης, η αναφορά στο Μητρώο θεωρείται επιβεβλημένη.

Ας τα δουν όλα αυτά τα ζητήματα που θέτουν οι αρμόδιοι, αν υπάρχουν τέτοιοι… Μέσα στα έντυπα, όπως και σ’ αυτό που κρατάτε στα χέρια σας, υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται και περιμένουν να ζήσουν από το μεροκάματο τους. Αλλά το μεροκάματο μπορεί να το δίνει στην ώρα του, ο εργοδότης, μόνο αυτός πάει καλά στην επιχείρηση του.

Μην τους στριμώχνεται, μην του πνίγεται. Χρειάζονται οξυγόνο. Δώστε τους! Αποδείξτε πως αγαπάτε την ελευθεροτυπία και την πολυφωνία. Όχι με λόγια, αλλά με έργα. Δείξτε το έμπρακτα. Υιοθετήστε τις προτάσεις τους.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ