ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Εδώ είναι η Αγιά Σοφιά!

0

Όσοι είναι ευσεβή και γνήσια τέκνα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κατάλαβαν πολύ καλά το ηχηρό μήνυμα που εξέπεμψε σήμερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο με το Ανακοινωθέν του, μετά την λήξη των εργασιών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου για τον μήνα Ιούλιο:

"Συνήλθεν, υπό την προεδρίαν της Α. Θ. Παναγιότητος, η Αγία και Ιερά Σύνοδος εις τας τακτικάς αυτής συνεδρίας την Τετάρτην και Πέμπτην, 22αν και 23ην, τρ.μ. Ιουλίου εν τη κατά Χάλκην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος, την δε Παρασκευήν, 24ην ιδίου εν Φαναρίω, τη ιστορική προεκτάσει του Μεγάλου Μοναστηρίου του Γένους, ένθα ετοιχογραφήθησαν νοητώς τα δόγματα των Οικουμενικών Συνόδων και της Πατερικής Παραδόσεως, ιδιαιτέρως δε εκείνο της Χαλκηδόνος, και εγνώρισε την κορύφωσίν του το ήθος της Ορθοδόξου Θείας Λειτουργίας". (Από το Ανακοινωθέν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της 24ης Ιουλίου 2020).

Όποιος δεν καταλαβαίνει το βάθος, το ύψος και το κάλλος αυτών των ιερών λόγων της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας, τότε ελάχιστα διαφέρει από τον κάθε Ερντογάν που πίστεψε, ο ταλαίπωρος, ότι διαβάζοντας το κοράνι στην Αγιά Σοφιά πέτυχε κάτι σπουδαίο...

Ιδού λοιπόν η απάντηση και ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω! Η Αγιά Σοφιά ούτε αλώθηκε, ούτε έγινε τζαμί, ούτε τίποτε από όλα αυτά... Το Μέγα Μοναστήρι της Ορθοδοξίας και του Γένους προεξετάθη ιστορικώς, εκκλησιολογικώς και θεολογικώς στο Ιερό Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Ιερό Φανάριον, το Πάνσεπτο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εκεί είναι η Αγιά Σοφιά εδώ και 6 αιώνες περίπου... Εκεί, όπου και η Ιερή Καθέδρα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου. Από αυτήν την Ιερή Καθέδρα κυβερνώνται εδώ και 6 αιώνες τα ζητήματα των απανταχού της Οικουμένης Ορθοδόξων. Εκεί εξεδόθησαν όλοι οι Τόμοι των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών. Εκεί ελήφθησαν όλες οι πανορθοδόξου κύρους αποφάσεις μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Οθωμανούς.

Δεν έπαψε ούτε στιγμή να χτυπά η καρδιά της Ορθοδοξίας στην Βασιλεύουσα Πόλη. Η Αγιά Σοφιά είναι ο Ίδιος ο Χριστός! Και ο Χριστός είναι εκεί που είναι η Εκκλησία Του, στο Κέντρο της Ορθοδοξίας, στο Φανάρι, στον αείφωτο φάρο των ολίγων και αμετρήτων Ρωμιών της Πόλεως, της Μικρασίας, του κόσμου ολάκερου...

Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ