ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Με αφορμή τη συζήτηση για το ευρω-ομόλογο…

0

Τον τελευταίο καιρό έχει ενταθεί η συζήτηση για την έκδοση ενός ευρω-ομολόγου που θα αμβλύνει τις σοβαρότατες οικονομικές συνέπειες των χωρών της Ε.Ε. εξαιτίας της πανδημίας.

Η υποβόσκουσα πρόταση και πριν την πανδημία έγινε και επίσημη πλέον από την Ιταλία με υποστηρικτή το Νότο. Ο Βοράς την απορρίπτει γιατί δεν θέλει οι εναπομείναντες ζωντανοί των κρατών της Ε.Ε. να μπουν στην κανονικότητα τους με δανεικά…χωρίς μνημονιακούς όρους.

Είναι η 3η κατά σειρά δοκιμασία της Ε.Ε. μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009 και τη μεταναστευτική μετά. Αυτές οι δοκιμασίες κατατάσσονται στις δυναμικές καταπονήσεις, στις πιο δύσκολες. Και αυτό, γιατί εάν κάποια στιγμή ο φορέας (Ε.Ε.)  δεν θα μπορέσει να απορροφήσει επιτυχώς ( ελαστική περιοχή)  κάποια δυναμική καταπόνηση θα μπει στις άλλες περιοχές (ελαστοπλαστική ή και πλαστική) με τραύματα μη επουλώσιμα.

Θεωρώ ότι με την 1η καταπόνηση του 2009 και τη 2η με το μεταναστευτικό ο φορέας Ε.Ε. έχει μπει στην ελαστοπλαστική περιοχή.

Με την 3η δυναμική καταπόνηση, εκείνης της ευρωπαϊκής οικονομικής στήριξης λόγω της πανδημίας, ο φορέας Ε.Ε. εάν δεν βρει κοινά αποδεκτή λύση, τον βλέπω να φλερτάρει με την πλαστική περιοχή…δηλαδή με την αποδήμηση του εις Κύριον.

Επειδή όμως, ούτε ο Βοράς ούτε ο Νότος, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας σκοπεύουν να βάλουν τον φορέα σε περιπέτεια…χωρίς επιστροφή, εκτιμώ ότι θα δημιουργηθεί χρηματοδοτικό εργαλείο που θα ικανοποιεί αμφοτέρους.

Η Ε.Ε., σαν μαμά των παιδιών –κρατών της, είναι «καταδικασμένη» να συμπεριφέρεται σαν τον γονέα που πολλές φορές μονολογεί αγανακτισμένος «Ούτε να πεθάνω, δεν μπορώ!».

Παρόλη τη δικαιολογημένη πικρία που εκφράζουμε για τη στάση της Ε.Ε. απέναντι μας και στις 2 δοκιμασίες, αλίμονο εάν σε αυτήν την 3η δοκιμασία βρισκόμασταν εκτός Ε.Ε.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ