ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τελικά, τι είναι νόμιμο;

0

Η είδηση βγήκε από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (αν και την είδαμε τελικά και αλλού) και τη δικαστική συντάκτρια Ιωάννα Μάνδρου. Και επειδή γνωρίζουμε τη συνάδελφο εκτιμούμε ότι στην περίπτωση της δεν είναι δυνατόν να υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά... Αν και η απόφαση θα βγει σε... μερικούς μήνες, η ίδια τη γνωρίζει από τώρα και τη δημοσιοποιεί...

Νόμιμη λοιπόν και συνταγματική υπήρξε η κατάργηση για τους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και του επιδόματος αδείας, υποστήριξε ενώπιον της Ολομελείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο Επίτροπος Επικρατείας, Αντώνιος Νικητάκης, αιτιολογώντας πως οι εν λόγω περικοπές έγιναν για λόγους γενικότερου δημοσίου συμφέροντος.

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είναι ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας, συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη, για να κρίνει το θέμα των περικοπών για τους συνταξιούχους του δημοσίου και να αποφανθεί αν μπορούν να διεκδικήσουν κάποια χρήματα.

Πρόεδρος της Ολομέλειας, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Ιωάννης Σαρμάς, ενώ τις απόψεις του δημοσίου ανέπτυξαν νομικοί σύμβουλοι του κράτους, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές των δώρων για τους συνταξιούχους του δημοσίου υπήρξαν νόμιμες και συνταγματικές, όπως το ίδιο υποστήριξαν και για την κατάργηση του επιδόματος αδείας.

Ειδικότερα, στην μείζονα Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, συζητήθηκε, μετά από παραπομπή από το Τρίτο Τμήμα του ίδιου δικαστηρίου για να επιλυθεί το ζήτημα της αναγνώρισης υποχρέωσης του Ελληνικού Δημοσίου να καταβάλλει ως αποζημίωση, με τον νόμιμο τόκο του 6% (σύμφωνα με τα άρθρα 105 και 106 του εισαγωγικού νόμου τους Αστικού Κώδικα), για αποκατάσταση της ζημίας την οποία  υποστηρίζουν ότι υπέστησαν οι συνταξιούχοι, κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2013 έως 31.12.2018, από την κατάργηση των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας, κατ’ εφαρμογή του νόμου 4093/2012.

Με άλλα λόγια η Ολομέλεια του Ε.Σ. καλείται να αποφανθεί επί της συνταγματικότητας και της νομιμότητας της κατάργησης της 13ης και 14ης σύνταξης στον Δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, οι συνταξιούχοι ζητούν να τους επιδικαστεί, σε κάθε έναν από τους προσφεύγοντες, και το ποσό των 5.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, που υπέστησαν από το αποτέλεσμα των νομοθετικών μνημονιακών ρυθμίσεων.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες περικοπές αντίκεινται σε σωρεία διατάξεων του Συντάγματος, όπως είναι  τα άρθρα περί ισότητας των πολιτών, της αρχής της ασφάλειας του δικαίου και του κράτους δικαίου, της αρχής της διακρίσεως των εξουσιών, του κατοχυρωμένου δικαιώματος της ακροάσεως, της αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των συνταξιούχων των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, κ.λπ. Ακόμη, επισημαίνουν ότι η κατάργηση είναι αντίθετη στο άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η απόφαση της Ολομελείας του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες, προκειμένου να επιλύσει τα θέματα που έχουν τεθεί.

Πάντως και το Συμβούλιο της Επικρατείας με αποφάσεις του, έχει κρίνει ότι νομίμως έχουν περικοπεί δώρα και επιδόματα και για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους.

Το βλέπετε πώς προετοιμάζουν ήδη για το αποτέλεσμα προκειμένου να έρθει πιο μαλακά, αν και δεν ξέρω τελικά γιατί χρησιμοποιούν κάθε εργαλείο που τους δίδει το σύστημα που υπηρετούν για να συνεχίσουν να λένε ψέματα και να υποκρίνονται ότι τάχαμου ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, αγνοώντας επιδεικτικά ότι οι πολιτικοί με τις πολιτικές των μνημονίων που εφάρμοσαν τους οδήγησαν σ’ αυτή την τραγική κατάσταση.

Ας το εμπεδώσουν: Κανένα δικαστήριο, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται στην επετηρίδα δεν θα μπορέσει να τους δώσει εξιλέωση για τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει, όλοι όσοι πέρασαν από τα πόστα εξουσίας στα χρόνια των μνημονίων…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ