ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Τουρκίας

0

Μια νέα τουρκική στρατιωτική εισβολή στη Συρία, η τρίτη μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών, ξεκίνησε στις τέσσερις το απόγευμα (τοπική ώρα) της Τετάρτης  9ης Οκτωβρίου του 2019, υπό την… οργουελιανή επωνυμία «Πηγή Ειρήνης». Είχαν προηγηθεί οι επιχειρήσεις «Ασπίδα του Ευφράτη» τη διετία 2016-2017 και «Κλάδος Ελαίας» το 2018. Πίσω στο παρόν, με τις de-facto ευλογίες πλέον ενός ανερμάτιστου Ντόναλντ Τραμπ, οι Τούρκοι επιχειρούν μονομερώς να πραγματώσουν εκείνο που εδώ και χρόνια επιθυμούσαν:

Τη διαμόρφωση δηλαδή μιας ζώνης βάθους δεκάδων χιλιομέτρων εντός του συριακού εδάφους κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία.

Μιας ζώνης που θα εκτείνεται πλέον όχι μόνο δυτικά αλλά και ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Μιας ζώνης που θα τελεί υπό τουρκικό έλεγχο.

Μιας ζώνης στην οποία δεν θα υπάρχουν πια ούτε Κούρδοι μαχητές (YPG/YPJ), ούτε κουρδικά κόμματα (PYD), αλλά ούτε και κουρδικές δομές de-facto αυτονομίας.

Κάπως έτσι λοιπόν, στο όνομα της «ασφάλειας» και της διαχείρισης του προσφυγικού, η Τουρκία επιχειρεί πλέον να εξαλείψει κάθε κουρδικό ίχνος, όχι μόνο αντίστασης, αλλά και πολιτικής/εθνοτικής κουρδικής έκφρασης στην ευρύτερη τουρκική γειτονιά.

Η Άγκυρα, άλλωστε, δεν το έκρυβε εδώ και χρόνια ότι αντιμετωπίζει τους Κούρδους ως μεγαλύτερη «τρομοκρατική» απειλή ακόμη και από τους τζιχαντιστές του ISIS. Και τώρα που της δόθηκε η ευκαιρία (ελέω Τραμπ), η Τουρκία του Ερντογάν, του  Χουλουσί Ακάρ και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπολύει μια νέα επίθεση σε ξένα εδάφη, αυτήν τη φορά όμως στη βάση μιας περισσότερο μακροπρόθεσμης στρατηγικής που έχει ως στόχο όχι μόνο τη στρατιωτική ήττα του «εχθρού» και την απομάκρυνσή του όσο το δυνατόν μακρύτερα από τα τουρκικά σύνορα αλλά και τη διαμόρφωση ενός μελλοντικού καθεστώτος παγιωμένης τουρκικής επικυριαρχίας στα εδάφη των στρατιωτικών επιχειρήσεων εντός της Συρίας.

Επισήμως, οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι αφού ολοκληρώσουν επιτυχώς τη στρατιωτική τους επιχείρηση, εν συνεχεία θα προχωρήσουν στην επαναπροώθηση συνολικά εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων στα εδάφη της βόρειας Συρίας… Και κάπως έτσι δικαιολογούν την στρατιωτική τους εισβολή προσδίδοντάς της χαρακτήρα «ανθρωπιστικής επιχείρησης».

Στην πράξη, ωστόσο, τα «πολεμικά παιχνίδια» της Τουρκίας εγκυμονούν κινδύνους:

Εγκυμονούν τον κίνδυνο η τζιχαντιστική απειλή να ανακάμψει δριμύτερη. Αρχικά εντός της Συρίας και εν συνεχεία ευρύτερα. Γιατί; Επειδή στις σήμερα κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας υπάρχουν εγκαταστάσεις, φρουρούμενες από Κούρδους, στις οποίες κρατούνται πάνω από δέκα χιλιάδες τζιχαντιστές μαχητές, μεταξύ αυτών και πολλοί… Ευρωπαίοι.

Τι θα γίνει με όλους αυτούς εάν οι Κούρδοι αναγκαστούν να υποχωρήσουν; Θα αναλάβει η Τουρκία του Ερντογάν ξαφνικά να αρχίσει να «φυλάει» όλους εκείνους τους οποίους άλλοτε καλούσε να ανατρέψουν το καθεστώς Άσαντ.

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, διεμήνυσε μέσω Twitter ότι η τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία είναι «επικίνδυνη» και πρέπει να σταματήσει, ότι είναι πιο συγκεκριμένα «επικίνδυνη γιατί ευεργετεί το Ισλαμικό Κράτος».

Τα πολεμικά «παιχνίδια» της Τουρκίας εγκυμονούν, όμως τον κίνδυνο οι προσφυγικές ροές να αρχίσουν να ανεβαίνουν εκ νέου κατακόρυφα, με τον αριθμό των προσφύγων εντός της Τουρκίας να αυξάνεται και τις «πιέσεις» προς την Ευρώπη συνακόλουθα επίσης να αρχίσουν να εντείνονται. Γιατί; Επειδή οι άμαχοι ευλόγως τρέπονται σε φυγή όταν αρχίζουν να πέφτουν οι βόμβες και στη βόρεια Συρία υπάρχουν ήδη νεκροί μεταξύ των αμάχων από τις επιθέσεις της Τουρκίας.

Υπάρχει, πάντα και η περίπτωση η Τουρκία να προχωρήσει τελικά σε μια περιορισμένης έκτασης στρατιωτική επιχείρηση, κυρίως επικοινωνιακής στόχευσης, σε μια επιχείρηση που κύριο στόχο θα έχει οι Τούρκοι να μπορέσουν να στήσουν κάποια δικά τους προκεχωρημένα φυλάκια/παρατηρητήρια στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη…

Και στο μεταξύ η ανθρωπότητα παγκόσμια παρακολουθεί άναυδη τα τεκταινόμενα χωρίς να είναι σε θέση να παρέμβει και βάλει φραγμό στα σχέδια τους. Δυστυχώς…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ