ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Δυο απεργίες, μαζί…

0

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε δυο απανωτές απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων μετά την απόφαση της κυβέρνησης να περάσει μέσα στο πολυνομοσχέδιο για την ανάπτυξη και την κατάργηση κάποιων εργασιακών δικαιωμάτων. Μια στις 27 Σεπτέμβρη και μια στις 2 Οκτώβρη.

Και όλα αυτά την ώρα που τα συνδικάτα περνούν τη δική τους μεγάλη κρίση και αμφισβήτηση από την κοινωνία. Η μικρή, αναλογικά, συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις δείχνει να μην έχουν πια καμιά ουσιαστική παρέμβαση, ούτε στους εργαζόμενους που υποτίθεται ότι ελέγχουν, επειδή ανήκουν στη δύναμη τους.

Ας δούμε χαρακτηριστικά έναν κλάδο, αυτόν των δημοσιογράφων και πώς αντέδρασαν μπροστά στην απόφαση της κυβέρνησης να… καταργήσει επί της ουσίας το αναφαίρετο δικαίωμα στην απεργία. Και χρησιμοποιούμε ως παράδειγμα την ΕΣΗΕΑ επειδή δεν είναι από τα Σωματεία που χαρακτηρίζονται για τις… ταξικές του κορώνες.

Έλεγε λοιπόν η ανακοίνωση που καλούσε τους δημοσιογράφου σε 24ωρη απεργία στις 2 Οκτώβρης 2019. Ο κλάδος του Τύπου δεν έχει περιθώριο να χάσει άλλα εργασιακά δικαιώματα. Το πολυνομοσχέδιο που προωθείται εξουδετερώνει στοιχειώδη εργαλεία υπεράσπισης των εργαζομένων απέναντι σε εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

Και δείτε τι εντοπίζει η ΕΣΗΕΑ: Με τις ρυθμίσεις που προωθούνται:

Δυσχεραίνεται η προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης Εργατικών Διαφορών (ΟΜΕΔ), και επιβάλλονται δυσμενείς μεταβολές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την υπογραφή, την εφαρμογή, την υποχρεωτικότητα και επεκτασιμότητα των Σ.Σ.Ε. θέτοντας σε κίνδυνο  τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ενθαρρύνεται η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση, με τη δεύτερη να υπολογίζεται επί του ετήσιου χρόνου εργασίας. Προβλέπεται συγκεκριμένα ότι μπορεί ο εργοδότης και ο εργαζόμενος να «συμφωνήσουν», για ορισμένο ή αόριστο χρόνο τη μετατροπή της πλήρους σε μερική απασχόληση, καθώς και σε κάθε μορφή εκ περιτροπής απασχόληση. Ο δημοσιογραφικός κλάδος γνωρίζει πλέον πολύ καλά τις εκβιαστικές συνθήκες κάτω από τις οποίες συνάπτονται τέτοιες «συμφωνίες».

Προβλέπεται, επίσης, «ρήτρα εξαίρεσης» από την κλαδική σύμβαση για επιχειρήσεις υπό το πρόσχημα των «οικονομικών δυσκολιών».

Εγκαινιάζεται η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, στις οποίες «νόμιμα» θα καταστρατηγείται κάθε εργατικό δικαίωμα, δίνοντας στους εργοδότες τη δυνατότητα σύναψης τοπικών συμβάσεων κάτω από τις κλαδικές.

Κατόπιν τούτων το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ κύρηξε 24ωρη απεργία στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που  αποφάσισαν Ομοσπονδίες, Εργατικά κέντρα και  συνεργαζόμενες Ενώσεις στον χώρο του Τύπου για την Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2019 σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενάντια στις μνημονιακές παρεμβάσεις που προωθεί το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο και υπονομεύουν διαλυτικά τις Ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, υποβαθμίζοντας καίρια τη θέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η ΕΣΗΕΑ κατά την διάρκεια της διαβούλευσης-εξπρές, που προηγήθηκε, προσήλθε σε διάλογο με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και κατέθεσε σχετικό υπόμνημα με τις προτάσεις της. Απάντηση έως σήμερα δεν έλαβε.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ τονίζει προς πάσα κατεύθυνση, ότι η κατάθεση και η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ως έχει, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Καλούμε τους συναδέλφους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία, ετοιμότητα και εγρήγορση.

Η απεργία έγινε με μικρή συμμετοχή. Ο κ. πρωθυπουργός, μέσω Facebook, χλεύασε τις συγκεντρώσεις, πράγμα απαράδεκτο για ένα θεσμικό παράγοντα. Και φυσικά έχει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για να περάσει το νομοσχέδιο που τον ενδιαφέρει από τη Βουλή.

Θα μπορούσε αυτό να το πει κανείς, επιστροφή στην κανονικότητα… Και μπορεί αυτό να επιθυμούσαν οι ψηφοφόροι του που του έδωσαν ένα τέτοιο μεγάλο ποσοστό στις τελευταίες εκλογές. Όλα οφείλουμε να τα λαμβάνουμε υπόψη μας όταν μελετάμε ένα ζήτημα…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ