ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο γιατρός, ο Ευπατρίδης Ρεθεμνιώτης , ο αγωνιστής, ο πολίτης της Μεσογείου

0

Τον λένε Άλη και σπάνια θα τον συναντήσεις να μην είναι χαμογελαστός  ! Γεννήθηκε  μέσα στο Νείλο , μιας και το χωριό του βρίσκεται σε ένα  νησάκι μέσα στη τεράστια κοίτη του Νείλου ποταμού στο Βόρειο Σουδάν  !  Αυτό που πιο πολύ θυμάται στα παιδικά του χρόνια , είναι τα κιτρινότεφρα νερά του   Νείλου ποταμού , όσο και τα τεράστια χωράφια με τις βαμβακοφυτίες της Εγγλέζικης εταιρείας βαμβακιού , όπου δούλευε και ο πατέρας του ο Ιμπραήμ  . Τελειώνοντας το λύκειο στο Χαρτούμ ,εξασφάλισε μια υποτροφία για σπουδές στην Ελλάδα , όπου βρέθηκε το 1973 στο Πανεπιστήμιο της  Θεσσαλονίκης κατ΄αρχήν , μαθαίνοντας την Ελληνική γλώσσα.    Από την αρχή που έφυγε από το Σουδάν σκοπός του  ήταν να σπουδάσει γιατρός για να γυρίσει στη χώρα του και να προσφέρει στο πολύπαθο λαό του , με τις λίγες υποδομές υγείας που είχε .

Η τεράστια χώρα του Σουδάν  των  40 εκατομμυρίων , πάντα βρισκόταν σε πολιτική αστάθεια με αντιδημοκρατικά καθεστώτα , και έτσι η χώρα ποτέ δεν γνώρισε τον δημοκρατικό προγραμματισμό , για να τακτοποιήσει και τα θέματα υγείας του λαού τους .Έτσι το 1974 άρχισε τις σπουδές του στην Ιατρική σχολή στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας , και τελειώνοντας  ειδικεύτηκε στη καρδιολογία στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο , με τον καθηγητή κο Τούτουζα .  Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων δραστηριοποιήθηκε στους αγώνες του μεταδικτατορικού φοιτητικού  κινήματος και μάλιστα εκλέχτηκε πρόεδρος των Σουδανών φοιτητών στην Ελλάδα που εκείνα τα χρόνια αριθμούσαν αρκετές εκατοντάδες .  Πολιτικά ήταν στέλεχος του Δημοκρατικού κόμματος του Σουδάν και πρόεδρος της Νεολαίας του , που από  εκείνη την εποχή βρίσκεται στην παρανομία και ο αρχηγός τους βρισκόταν εξόριστος στο Παρίσι. Το ίδιο όμως συνέβαινε εκείνη την εποχή και με τα δικά μας Δημοκρατικά κόμματα όπου πολλά πολιτικά πρόσωπα βρισκόταν στη Γαλλία ή σε άλλες χώρες  εξόριστοι  ,διωγμένοι  από την δική μας δικτατορία.   Έτσι λοιπόν με την  πολιτική αστάθεια που επικρατούσε στο Σουδάν και την αντιδημοκρατική της   κυβέρνησή , τού  ήταν απαγορευμένη η είσοδος στη χώρα του .  Ως στέλεχος της Σουδανικής αντιπολίτευσης , ταξίδευε στις Αραβικές χώρες σε πολιτικές αποστολές.  Σε ένα τέτοιο ταξίδι του στην Αίγυπτο το 1982 συνελήφθηκε στο αεροδρόμιο του Καϊρου ,  μετά από σήμα του Σουδανικής αστυνομίας και φυλακίστηκε ως αντιφρονών της κυβέρνησης του Σουδάν.  Απελευθερώθηκε από τη φυλακή , μετά από 14 μήνες , με παρέμβαση της Επιτροπής Διεθνών σχέσεων του ΠΑΣΟΚ , της Διεθνούς Αμνηστίας , του Ιατρικού  και του Δικηγορικού συλλόγου Αθηνών ,καθώς και της Επιτροπής για τους πολιτικούς πρόσφυγες του Ο.Η.Ε. .

Το όνειρό του λοιπόν να υπηρετήσει το Σουδανικό λαό ως γιατρός είχε ήδη ακυρωθεί από το πολιτικό σύστημα της χώρας του , και έτσι αποφάσισε να εργαστεί ως καρδιολόγος στη Ελλάδα .Ξεκίνησε την ιατρική του καριέρα ως καρδιολόγος στο Απολλώνιο θεραπευτήριο  Αθηνών.  Αργότερα επιλέχθηκε στη θέση του επιμελητή καρδιολογίας σε 6  νοσοκομεία ανάμεσα στα οποία και του Ρεθύμνου , και το οποίο προτίμησε για συναισθηματικούς λόγους.  Είχε από τα πρώτα  χρόνια της παραμονής  του στην Αθήνα ,συνδεθεί με Ρεθεμνιώτες της Αθήνας και διατηρούσε ιδιαίτερη  συμπάθεια και αγάπη για τη πόλη μας .   Βρέθηκε λοιπόν τον Μάϊο του 1996 επιμελητής καρδιολογίας στο νοσοκομείο Ρεθύμνου .  Πολύ σύντομα και  η υπόλοιπη οικογένειά του,  η σύζυγός του η Άσμα και ο μικρός τους γυιός ο Μουάδ ήταν και αυτοί κάτοικοι του Ρεθύμνου .

Από τότε ως καρδιολόγος μαζί με τους δύο συναδέλφους του οργάνωσαν τη καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου μας  με πολύ κόπο .Έγινε πολύ γνωστός μιας και ήταν ιδιαίτερα προσυνής και ήταν πάντα πρόθυμος να βοηθά οποιονδήποτε είχε την ανάγκη καρδιολογικής φροντίδας . Αγάπησε πολύ το Ρέθυμνο και τους ανθρώπους του όπως τον αγάπησαν και εκείνοι ! Ταυτίστηκε τόσο πολύ με τον τόπο μας που κάποτε αναφέρθηκε σε μια συζήτηση , και μάλιστα το άκουσε και ο ίδιος χωρίς να έχει γίνει αντιληπτός , ότι είχε καταγωγή από ένα  χωριό  του Ρεθύμνου !    Δραστηριοποιήθηκε στα πολιτικά δρώμενα της χώρας μας και διετέλεσε στέλεχος της Νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ όπου και εκλέχτηκε στη θέση του Γραμματέα το 2008. Επίσης το 2008 εκλέχτηκε και στη Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ.Ακόμη συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το 2009 όπως και στο  ψηφοδέλτιο  του ΚΙΔΗΣΟ στο Ρέθυμνο στις εκλογές του 2015 . Σήμερα ο Άλλη μετά από 23 χρόνια που υπηρέτησε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι πια συνταξιούχος γιατρός Είναι τόσο γνωστός σε ολόκληρο το Νομό όσο λίγοι Ρεθεμνιώτες !  Η προσφορά του στο Νοσοκομείο μας κρίνεται πολύ μεγάλη , αφού όλα αυτά τα χρόνια παρείχε την  φροντίδα του σε  χιλιάδες Ρεθεμνιώτες και πάντα ήταν πολύ  πρόθυμος να τους εξυπηρετήσει .  Και τώρα που είναι πια συνταξιούχος όπως έχει δηλώσει , θα συνεχίσει να μένει στη πόλη μας γιατί την έχει αγαπήσει όπως και τους ανθρώπους της .  Εμείς οι πολλοί του φίλοι , νοιώθουμε περήφανοι για τη σχέση που έχουμε μαζί του  Τον νοιώθουμε σαν αδελφό μας κι ας κατάγεται από τόπο χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά !   Μπαίνει στην έγνοια μας και έχει τις ευχές μας κι αυτός και η Άσμα και ο Μουάδ , που και εκείνοι δεν διαφέρουν καθόλου στον χαρακτήρα τους από αυτόν !

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ