ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μνημόνιο Πρωτομαγιάς του Νίκου Θεοδωράκη

0

Γράφει ο Νίκος Θεωδοράκης

Δημοσιογράφος

http://www.thrapsaniotis.gr

Είναι από αυτά που ο κόσμος ονομάζει πρωτοφανή. Διότι, αν μη τι άλλο ανατρέπουν και την ίδια την ιστορία, τουλάχιστον όπως την έχουμε μάθει μέχρι σήμερα. Η Πρωτομαγιά λοιπόν έχει καταχωρηθεί ως παγκόσμια ημέρα της εργατικής τάξης. Σ’ αυτό εντάσσονται και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ή διεκδίκησης, της ημέρας ως απεργία, ακόμα κι όταν οι υπουργοί την κάνουν αργία και άλλα «αγωνιστικά».

Στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα, η ιστορία φαίνεται να τον εκδικείται με το χειρότερο τρόπο. Ο αγωνιστής της Αριστεράς που θα αντιμετώπιζε την «ανθρωπιστική κρίση», ο πολιτικός που θα έσκιζε τα Μνημόνια, ο πρωθυπουργός εν τέλει που θα άλλαζε την Ευρώπη, κατέληξε στο να συζητά με την τρόικα σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα, ανήμερα της εργατικής Πρωτομαγιάς!

Η αξιολόγηση που θα έπρεπε να κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016 βαίνει προς ολοκλήρωση, εάν δεν σημειωθεί κάποιο άλλο απρόοπτο, 15 μήνες μετά, ενσωματώνοντας το υψηλό κόστος που είχε η καθυστέρηση στην πορεία της πραγματικής οικονομίας.

Βλέποντας τα μέτρα στα οποία έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση, όπως η μείωση των συντάξεων από την 1.1.2019 και η περικοπή του αφορολόγητου ορίου στα 5.600 ευρώ από το 2020 κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί τι διαπραγματευόταν επί τόσο καιρό ο κ. Τσακαλώτος, αφού έχει δεχθεί τα πάντα!

Είναι απορίας άξιο για κάθε καλόπιστο παρατηρητή των όσων συμβαίνουν στην πολιτική σκηνή της χώρας τα τελευταία τουλάχιστον επτά χρόνια της λιτότητας. Και ως τέτοιο, το σημειώνουμε σ’ αυτό το κομμάτι.

Η περικοπή των συντάξεων ήταν συμφωνημένη από το 2016, όπως αποκάλυψε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ η μείωση του αφορολόγητου ορίου, που θα πλήξει μισθωτούς ακόμη και των 400 ευρώ δεν συνοδεύεται από ουσιαστικά αντίμετρα, όπως θα ήταν η γενναία αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών για όλα τα εισοδήματα.

Είναι, πάντως, συμβολικό για τον πρωθυπουργό της αυτοαποκαλούμενης Αριστεράς να διαπραγματεύεται την ημέρα της Πρωτομαγιάς το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές, όταν επί Νέας Δημοκρατίας ο κ. Τσίπρας δεν δεχόταν να συζητήσει ούτε καν τη ρύθμιση να λειτουργούν τα μαγαζιά 5-6 Κυριακές, ετησίως.

Αυτό είναι από τα συνήθη επιχειρήματα της άλλης πλευράς. Αλλά αυτά έχουν να κάνουν με την πολιτική και για μας είναι πια, μακρινά και ξένα. Η ουσία μετράει. Και η ουσία είναι ότι όλα αυτά θα φορτωθούν στις πλάτες των εργαζομένων, των άνεργων και των συνταξιούχων που θα δουν τα χρήματα τους στον οικογενειακό προϋπολογισμό, να μειώνονται κι άλλο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχωρά τις ιδιωτικοποιήσεις και εκχωρεί όλη τη δημόσια περιουσία στο Υπερταμείο, όπου το δικαίωμα βέτο έχουν οι δανειστές, χωρίς «να ανοίγει ρουθούνι», επιβαρύνει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα με μέτρα τα οποία στις αρχές του 2015 ήταν αδιανόητα, καταδικάζει τη χώρα στην αέναη λιτότητα και την παρατεταμένη ύφεση.

Αυτό που πια γίνεται φανερό, είναι σκοπός της παρέας του Μαξίμου, να παραμείνει όσο μπορεί στην εξουσία. Θα υπογράψει τα πάντα για να έχει την εύνοια των δανειστών, δημιουργώντας νέες φτωχοποιημένες στρατιές, τις οποίες στο μέλλον, θα θελήσει να χειραγωγήσει χωρίς κανένα πολιτικό δισταγμό…

Λοιπόν, έτσι έχουν τα πράγματα, αυτή την ώρα. Βεβαίως το σασπένς θέλει τους θεσμούς να κάνουν τους δύσκολους και να περιμένουν να τα εγκρίνει το Eurogroup. Αυτό το λένε, τεχνική επεξεργασία. Για τους Έλληνες πάντως δεν τρέχει τίποτα… Αυτοί, μέσα στις δυσκολίες και τα προβλήματα που θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερα, θα συνεχίζουν απτόητοι να καταναλώνουν μεγάλες μερίδες αμάσητες, από το τηλεοπτικό «Survivor» που τους σερβίρουν. Με τις υγείες μας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ