ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ιστορίες Καθημερινής, ‘Φυσιολογικής-Τρέλας’ της Αναστασίας Βενιέρη

0

Περιμένοντας μια φίλη για καφέ στο εμπορικό κέντρο, περιφέρομαι στο βιβλιοπωλείο ψάχνοντας κάτι για να διαβάσω. Ξεφυλλίζω τις πρώτες σελίδες των βιβλίων που φαίνονται ενδιαφέροντα και κατόπιν, τα επιστρέφω στο ράφι. Με τα χρόνια, έχω γίνει πολύ απαιτητική και ειλικρινής. Αν το βιβλίο δεν με ενθουσιάζει, σταματάω να το διαβάζω. Η ζωή είναι μικρή, και χιλιάδες άλλα βιβλία περιμένουν με ανυπομονησία να αγοραστούν.

Το μάτι πέφτει στο βιβλίο  ‘Sane New World’, της Ruby Wax. Η συγγραφέας είναι διάσημη ηθοποιός, κωμικός, ψυχολόγος, λέκτορας και συγγραφέας, ενώ κατέχει τον τίτλο της Αξιωματικού του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (OBE). Τις ιδιότητες της Ruby Wax τις μαθαίνω αργότερα. Το μόνο που γνωρίζω για τη συγγραφέα, τη στιγμή που διαβάζω το βιβλίο της, είναι οι σποραδικές παρουσίες της στο αγαπημένο μου τηλεοπτικό show, QI.

Το βιβλίο αυτό, είναι ένα απόσταγμα του δικού της δύσκολου δρόμου, από την κλινική του Priory,  στην απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου Γνωσιακής-Συμπεριφοριστικής Θεραπείας από το Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης. Με αυτό το ‘εγχειρίδιο’, η Wax υπόσχεται να βοηθήσει τον αναγνώστη να γίνει ο κύριος, και όχι ο σκλάβος, του μυαλού του.

Αυτό που με κάνει να αγοράσω τελικά το βιβλίο, είναι ο πρόλογος της. Το χαρακτηριστικό της χιούμορ, και η απόλυτη ειλικρίνεια, σε συνδυασμό με τις επαγγελματικές της γνώσεις, παρήγαγαν ένα ξεχωριστό βιβλίο, που έγινε best seller. Η πρώτη πρόταση του βιβλίου είναι χαρακτηριστική:

‘Το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο στο μυαλό μου, που κάποτε τα μάζεψε κι έφυγε, και στα υπόλοιπα μέλη της ανθρωπότητας που κάποτε, ίσως αναρωτήθηκαν που πήγε και το δικό τους.’

Τι είναι όμως, σύμφωνα με τη Ruby Wax, αυτό που τρελαίνει τους καθημερινούς, ‘φυσιολογικούς-τρελούς’ ανθρώπους?

Αρκετά. Μεταξύ αυτών είναι:

Οι επικριτικές φωνές στο μυαλό μας. Αυτός ο ‘δικτάτορας’ που κάθεται πάνω στον ώμο μας, και ποτέ δεν μας λέει και καμιά καλή κουβέντα.

Η αέναη αναζήτηση της ευτυχίας (συνήθως σε λάθος μέρη).

Η εργασιομανία

Η απληστία, η οποία μεταφράζεται σε ‘shopping’, καθώς και την ταύτιση της αυτοεκτίμησης με μια ακριβή ‘μάρκα’. Ακόμα κι αν είσαι άστεγος, αν η τσάντα σου φέρει μια ‘CC’ στάμπα, μόνο ‘respect’ συναντάς στο διάβα σου.

Η ‘εξάρτηση’ της χαράς. Μερικοί τυχεροί αρκούνται στη θέα ενός σύννεφου ή μιας βόλτας στη θάλασσα. Οι υπόλοιποι, μόλις χαρούμε λιγάκι, δεν αρκούμαστε σε ότι έχουμε, αλλά ψάχνουμε για κάτι που θα μας κάνει ακόμα πιο χαρούμενους. Η χαρά, είναι ‘ναρκωτικό’, σύμφωνα με τη Wax.

Οι αρνητικές σκέψεις.

Η ανάγκη μας να ξεχωρίζουμε.

Ο φόβος της αλλαγής.

Η αδιαλλαξία

Ο θυμός.

Η ζήλια.

Αγοράζω το βιβλίο. Μόλις βρω τη λύση επιστρέφω…

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ