ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Οι προβλέψεις για αυξημένη κατανάλωση ελαιολάδου στην ΕΕ και ο Κρητικός ελαιώνας

0

Μεγάλη είναι η ανησυχία για τον Κρητικό ελαιώνα καθώς παραμένει το "αγκάθι" της εισαγωγής και διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων λαδιού εντός της ΕΕ από αγορές όπως η Τουρκική και η Τυνησιακή και μάλιστα την ώρα που οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αυξημένη κατανάλωση ελαιολάδου στους κόλπους της ΕΕ με βάση στοιχεία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘEΑΣ, Μ. Χιλετζάκης, αυτό γίνεται αδασμολόγητα και φυσικά οι ποσότητες είναι πολύ μεγάλες.

Ο ίδιος πρότεινε πρόσφατα με βάση το ηλεκτρονικό τιμολόγιο mydata, να υπάρξει συνεννόηση των Υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να λειτουργήσει ένας μηχανισμός και να έχουν όλοι όσοι εμπλέκονται με την αγορά ελαιολάδου, μία ολοκληρωμένη εικόνα για το παραγόμενο προϊόν, την ποσότητα, το χρόνο και άλλα χαρακτηριστικά. Αυτό, όπως είχε πει ο ίδιος, θα μπορούσε να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας απόλυτα διαφανούς διαδικασίας.

Παράλληλα, θα λειτουργούσε καταλυτικά ώστε να προστατευτεί ο Κρητικός ελαιώνας.

" Είναι μεγάλος ο κίνδυνος να χάσουμε σε 5 χρόνια τις αγορές του ελαιολάδου. Το τυνησιακό και το τούρκικο λάδι λανσάρονται και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Προσοχή όμως, όποιος καεί στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι! Όπως χάσαμε τις αγορές με τη σταφίδα της Τουρκίας, έτσι θα χάσουμε και την αγορά του ελαιολάδου. Και δυστυχώς, η ΕΕ φαίνεται με κάποιον τρόπο να σιωπά..."

Ο ίδιος προτείνει να στηριχθεί ο ελαιώνας της Κρήτης με φιλοπεριβαλλοντικά κριτήρια από την ΕΕ. Και να γίνει πράξη αυτό που τόσα χρόνια λένε οι ίδιοι οι παραγωγοί: "Αυτοί που παράγουν, αυτοί να αμείβονται"

cretalive.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Οι προβλέψεις για αυξημένη κατανάλωση ελαιολάδου στην ΕΕ και ο Κρητικός ελαιώνας

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ