ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Χωρίς σαφή οδηγό αξιολόγησης και με πολλές ελλείψεις σε αξιολογητές εν αναμονή οι φάκελοι Νέων Αγροτών 2021

0

Από την ταχύτητα της αξιολόγησης παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, εξαρτάται και το χρονοδιάγραμμα για τα νέα Σχέδια βελτίωσης, στα οποία δικαιούχοι θα είναι και οι Νέοι Αγρότες του 2021, οπότε όσο αργεί η διαδικασία, καθυστερεί και η προκήρυξη των επενδυτικών προγραμμάτων. Συνολικά 17.488 αιτήσεις έχουν γίνει για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, με τα 420 εκατ. ευρώ να μπορούν να καλύψουν περί τις 11.000-12.000 αιτήσεις. Όσον αφορά τα σενάρια περί υπερδέσμευσης, αυτή μπορεί να γίνει στο 10% του προϋπολογισμού και από κονδύλια από άλλα Μέτρα που έχουν προγραμματιστεί μέσω ΠΑΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία μελετητών οι περισσότερες αιτήσεις έγιναν στην Κεντρική Μακεδονία με το αιτούμενο ποσό να φτάνει τα 108 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί η Κρήτη με γύρω στις 2.500 αιτήσεις και αιτούμενο ποσό 92 εκατ. ευρώ, μετά η Δυτική Μακεδονία με 40 εκατ. ευρώ και η Θεσσαλία με 70 εκατ. ευρώ αιτούμενο ποσό. Προφανώς, δεν φτάνουν τα διαθέσιμα ποσά για να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις και όσα περισσεύουν από περιφέρειες όπως Ήπειρος, Αττική και Νότιο Αιγαίο δεν είναι αρκετά για να ικανοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό το χρηματοδοτικό κενό.

Σημειώνεται εδώ πως αναμένεται κατά την πρώτη φάση αξιολόγησης να ζητηθούν από δικαιούχους και μελετητές συμπληρωματικά δικαιολογητικά και διευκρινήσεις. Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην πρόσκληση των Νέων Αγροτών. «Συμπληρωματικά στοιχεία είναι αυτά τα οποία, ενώ προβλέπονταν στην πρόσκληση, δεν υποβλήθηκαν λόγω παράλειψης του δυνητικού δικαιούχου και εκδόθηκαν πριν την υποβολή της αίτησης στήριξης. Οι διευκρινίσεις είναι στοιχεία που ζητούνται με σκοπό την αποσαφήνιση των υποβληθέντων στοιχείων και την καλύτερη κατανόηση του περιεχομένου της αίτησης στήριξης. Κατά τη διενέργεια του διοικητικού ελέγχου οι αξιολογητές δύνανται να ζητήσουν την υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων και διευκρινήσεων. Τα συμπληρωματικά στοιχεία και διευκρινήσεις υποβάλλονται εντός προθεσμίας που θέτει ο αξιολογητής και η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των πέντε εργάσιμων ημερών από την ειδοποίηση περί παροχής τους από τους δικαιούχους. Οι αξιολογητές αποστέλλουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετική ειδοποίηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο υποψήφιος στο ΠΣΚΕ ή/και στην ηλεκτρονική διεύθυνση του συμβούλου του. 9.3. Τα εν λόγω στοιχεία υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Τα συμπληρωματικά στοιχεία αναρτώνται στο ΠΣΚΕ με ευθύνη των αξιολογητών. 9.4. Σε περίπτωση μη προσκόμισης των ανωτέρω στοιχείων η αξιολόγηση συνεχίζεται κανονικά, αξιολογώντας αρνητικά στοιχεία και πεδία για τα οποία δεν μπορεί να εξαχθεί βέβαιο συμπέρασμα.»

Πρέπει να γίνουν και επιτόποιοι έλεγχοι

Υπενθυμίζεται πως για την προσμέτρηση της τυπικής απόδοσης που προέρχεται από την αξιοποίηση καλλιέργειας με τυπική απόδοση μεγαλύτερη των 20.000 ευρώ ανά εκτάριο (π.χ. κηπευτικά υπό κάλυψη, καλλιέργεια μανιταριών, φυτώρια, ανθοκομικές καλλιέργειες, κ.λπ.), πριν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης προηγείται επιτόπια επίσκεψη στις σχετικές εγκαταστάσεις παραγωγής. Αυτό είναι ακόμη μία πτυχή που ενδέχεται να πάει πίσω τη διαδικασία.

Δικαιολογητικά για απόδειξη ιδιοκτησίας

Σημειώνεται εδώ πως η απόδειξη της ιδιοκτησίας των αγροτεμαχίων από τους δικαιούχους νέους αγρότες μπορεί να γίνει μέχρι και έναν μήνα μετά την έκδοση των πινάκων αποτελεσμάτων αξιολόγησης. Για αυτόν τον λόγο προσκομίζονται, μέχρι και ένα μήνα από την έκδοση των πινάκων, τα συμβόλαια ιδιοκτησίας, συνοδευόμενα από τη μεταγραφή τουςτα οποία μπορούν να έχουν εκδοθεί οποτεδήποτε, δηλαδή ακόμα και μετά την υποβολή του αιτήματος στήριξης.

Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επιμένει σε αόριστες και εκτός πραγματικότητας δημόσιες δηλώσεις, με τον Σπήλιο Λιβανό να μιλά για «τρελή ανταπόκριση» της νέας γενιάς στο πρόγραμμα νέων αγροτών. Παρατίθεται η ανακοίνωση της Βάθη:

Σπήλιος Λιβανός: Έχουμε «τρελή» ανταπόκριση της νέας γενιάς στα προγράμματα στήριξης για ένταξή τους στον πρωτογενή τομέα

Για εξαιρετική της νέας γενιάς, στα προγράμματα Νέων Αγροτών και στα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυσή τους, έκανε λόγο ο υπουργός κ. Σπήλιος Λιβανός, σε συνέντευξή του στον Τάκη Χατζή και στον «Alpha 9,89”.

Ο κ. Λιβανός τόνισε ότι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης είναι η στήριξη των Νέων Αγροτών και αυτό φαίνεται και από το εφετινό πρόγραμμα που είναι αυξημένο στα 420 εκατ. ευρώ με τη δυνατότητα χρηματοδότησης για κάθε αγρότη στις 40.000 ευρώ από 16.000 ευρώ που ήταν από το πρόγραμμα που είχε τρέξει η προηγούμενη κυβέρνηση. Επισήμανε ακόμη ότι ενώ στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο είχε προκηρυχθεί ένα πρόγραμμα, η κυβέρνηση της ΝΔ δεσμεύεται ότι θα κάνει προκηρύξεις κάθε δύο χρόνια, δηλαδή 2021- 2023 και 2025, αφού στόχος της είναι η ηλικιακή ανανέωση του πρωτογενούς τομέα.

Επί πλέον θύμισε ότι για τη στήριξη των νέων που θέλουν να εισέλθουν στην αγροτική οικονομία το ΥπΑΑΤ λειτουργεί από εφέτος 6 δημόσια ΙΕΚ, ενώ ταυτόχρονα ανάμεσα στις ομάδες που ωφελούνται από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης περιλαμβάνονται και οι νέοι.

«Κεντρική μας πολιτική είναι η ενίσχυση των Νέων Αγροτών. Θέλουμε να δώσουμε διέξοδο στα νέα παιδιά, για να μπορέσουν να μπουν στον αγροτικό τομέα, τα οποία ταυτόχρονα θα ενισχύσουν την περιφερειακή ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή», είπε. Σε ερώτηση αν υπάρχει ανταπόκριση είπε: «Θα σας το πω απλά και λαϊκά: Τρελή ανταπόκριση».

Όπως εξήγησε ο κ. Λιβανός επίσης ανάμεσα στους κεντρικούς στόχους του ΥπΑΑΤ είναι και η στήριξη των συλλογικών σχημάτων. Αναγνώρισε ότι έχει μείνει πίσω η λογική της επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα και τόνισε ότι «τα συλλογικά σχήματα είναι η μόνη λύση» στον συγκεκριμένο τομέα. «Είναι η βάση της εθνικής μας στρατηγικής και δεχόμαστε κριτική γι’ αυτό, να δίνουμε κίνητρα για τη δημιουργία συλλογικών σχημάτων. Είτε αυτά είναι συνεταιρισμοί, είτε είναι ομάδες παραγωγών. Θέλουμε να δουλέψουμε με τις Ομάδες Παραγωγών. Θέλουμε να δουλέψουμε με τα συλλογικά σχήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Για τη λεγόμενη τεχνική λύση, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι «η πλειονότητα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν την τεχνική λύση είναι άνθρωποι που κάνουν σωστά τη δουλειά τους και λειτουργούν μέσα στο κοινοτικό και στο ελληνικό πλαίσιο. Υπάρχουν και κάποιοι που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν αυτό το πλαίσιο και να πάρουν επιδοτήσουν εκεί που δεν τους ανήκουν. Αυτό προσπαθεί να διορθώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτή είναι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης. Να ελέγξει τα δεδομένα και να τα εξορθολογήσει».

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ