ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τμηματική η πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων, πιθανή μια πρώτη πίστωση ανήμερα του Λαζάρου

0

Προς το παρόν οι δείκτες συνεχίζουν να δείχνουν Μεγάλη Εβδομάδα, με κάποιες πληροφορίες να φέρνουν την πρώτη πίστωση αργά το βράδυ της Παρασκευής, έως και ανήμερα του Λαζάρου.

Σ’ αυτή την περίπτωση, η ειδική του βάμβακος – ελέω Θεσσαλίας- μάλλον φαίνεται να προηγείται (μέχρι το βράδυ της Παρασκευής) και να ακολουθούν το σκληρό σιτάρι, η βιομηχανική ντομάτα, το ρύζι και οι σπόροι σποράς. Με βάση τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, οι πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων του πρώτου κύματος θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης. Κι αυτό με την ελπίδα να αρχίσουν στη συνέχεια και να ολοκληρωθούν ως τη Μεγάλη Πέμπτη οι πληρωμές ύψους 425 εκατ. ευρώ στα λεγόμενα οικοσχήματα (eco-schemes).

Όπως έχει γράψει αρκετές φορές το Agronews, στα οικοσχήματα τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα σε σχέση με τις συνδεδεμένες, καθώς το ποσό που προκύπτει από τα αιτήματα των αγροτών υπερβαίνουν το ένα δισεκ. ευρώ, δηλαδή είναι διπλάσια από το διαθέσιμο κονδύλι.

Μια πρώτη ένδειξη είναι ότι η περικοπή δεν θα είναι οριζόντια και θα προφυλαχθούν οι παραγωγοί που προέβησαν σε σοβαρή δαπάνη για να στηρίξουν την επιλογή τους (π.χ. κομφούζιο). Αντίθετα, μεγάλο «μαχαίρι» φαίνεται να πέφτει στα βιολογικά (διατήρηση), για τα οποία, πολλοί είναι αυτοί που έχουν πεισθεί πλέον ότι… μπάζουν από παντού.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ