ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Υψηλά βλέπει η Κομισιόν σε ζωοτροφές, εισροές και νέα άνοδο για αγροτικά προϊόντα

0

Ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις μετρά η γενική γραμματεία Γεωργίας της Κομισιόν (DG AGRI) σε ενέργεια, πρώτες ύλες, λιπάσματα και κυρίως στις μεταφορές που σημείωσαν απότομη αύξηση των τιμών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021. Ενώ η ΕΚΤ παραμένει αισιόδοξη σε αυτό το μέτωπο, οι εξελίξεις της αγοράς σε αυτούς τους τομείς θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά, σημειώνει η Κομισιόν, παραθέτοντας την εξέλιξη της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου που έχει ήδη επιπτώσεις στη βιομηχανία λιπασμάτων της ΕΕ.

Ποσοτικοποιώντας την αύξηση, η Κομισιόν καταγράφει στις τιμές της ενέργειας αύξηση +38% μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Σεπτεμβρίου 2021), στις τιμές λιπασμάτων αύξηση +78%, στις τιμές των μετάλλων και των ορυκτών αύξηση +51%, με τον παγκόσμιο δείκτη ναύλων εμπορευματοκιβωτίων της Freightos να έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα με +650%.

Σε ράλι ο δείκτης τιμών αγροτικών εμπορευμάτων

Από τον Ιανουάριο, ο δείκτης τιμών των αγροτικών προϊόντων της ΕΕ συνέχισε να αυξάνεται και τον Ιούνιο έφτασε στο αποκορύφωμά του όταν ήταν πάνω από 15% από το επίπεδο του ίδιου μήνα το 2020. Συγκεκριμένα, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των τιμών των παραγωγών για ζωοτροφές (καλαμπόκι +64% σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2020, κριθάρι +30%), η οποία παρέσυρε σε πάνω από 10% υψηλότερες τιμές βοείου κρέατος, πουλερικών και νωπού γάλακτος.

Τον Ιούλιο παρατηρήθηκε κάποια επιβράδυνση, λόγω των αρχικά ευνοϊκών προσδοκιών για τη συγκομιδή σιτηρών για ζωοτροφές, οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν πλήρως στη συνέχεια.

Ζήτηση για εξαγωγή στο ελαιόλαδο

Η παραγωγή ελαιολάδου της ΕΕ 2021/22 προβλέπεται ότι θα είναι στο επίπεδο της τελευταίας εκστρατείας (περίπου 2,1 εκατομμύρια τόνοι). Μια αρχικά αναμενόμενη καλή χρονιά συγκομιδή στον τομέα της πληροφορικής και της τεχνολογίας των εμποδίων εμποδίστηκε από ένα ζεστό και ξηρό καλοκαίρι. Πολλοί καλλιεργητές υπέφεραν από καταπόνηση νερού, η οποία αποδείχθηκε κρίσιμη ειδικά σε μη αρδευόμενα συστήματα παραγωγής. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερες αποδόσεις. Στο ES, αναμένεται μια μέση παραγωγή, ενώ η παραγωγή PT θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 50%. Οι αρχικές διαθεσιμότητες της ΕΕ θα ήταν τότε 4% χαμηλότερες από την προηγούμενη καμπάνια.

Υψηλότερες εξαγωγές της ΕΕ προβλέπονται το 2021/22 (860 000 τόνοι). Αυτό προϋποθέτει αύξηση των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ με βελτίωση της διμερούς εμπορικής σχέσης που επιτρέπει στις εξαγωγές της ΕΕ να ανακτήσουν ορισμένα μερίδια αγοράς. Αυτό θα συνδυαστεί με τον ανεφοδιασμό και την επαναλειτουργία των υπηρεσιών τροφίμων σε άλλες κύριες εξαγωγικές αγορές της ΕΕ και συνεχείς προσπάθειες για την απόκτηση νέων αγορών, ειδικά στην Ασία. Οι εισαγωγές της ΕΕ θα μπορούσαν να αυξηθούν σε 200 000 τόνους (+25% σε σύγκριση με το 2020/21), που οφείλονται σε μεγαλύτερη συγκομιδή στην Τυνησία (περίπου 240000 τόνοι) και ευνοούνται από ένα θετικό περιβάλλον τιμών. Οι χαμηλότερες διαθεσιμότητες και οι τιμές άνω του μέσου όρου θα μπορούσαν να περιορίσουν περαιτέρω την αύξηση της κατανάλωσης στην ΕΕ (-2%). Ωστόσο, τα τελικά αποθέματα ενδέχεται να μειωθούν κατά περίπου 20% (380 000 τόνοι).

Δεν αρκεί φέτος το σκληρό

Η συνολική παραγωγή σιτηρών της ΕΕ για το 2021/22 αναμένεται να ανέλθει σε 292,2 εκατομμύρια τόνους, αύξηση 5,1% σε ετήσια βάση (+4,9%/5ετής μέσος όρος). Αυτό συμβαίνει παρά τις συχνές βροχές το καλοκαίρι, που εμπόδισαν τη συγκομιδή των χειμερινών και ανοιξιάτικων καλλιεργειών και τις ξηρές συνθήκες στις περιοχές της νότιας και νοτιοανατολικής ΕΕ που επηρέασαν αρνητικά τις δυνατότητες απόδοσης των θερινών καλλιεργειών.

Η παραγωγή μαλακού σίτου της ΕΕ 2021/22 εκτιμάται σε 131 εκατομμύρια τόνους (+7,9%/5ετής μέσος όρος). Η περιοχή αυξήθηκε κατά 4,7% σε ετήσια βάση, ενώ οι αποδόσεις ήταν 7,0% υψηλότερες από ό, τι το 2020/21. Η παραγωγή σε Γαλλία (+6,9 εκατ. Τόνους, +23,7%), Ρουμανία (+5 εκατ. Τόνους, +78%) και Βουλγαρία (+2,5 εκατ. Τόνους, +52,5%) επέστρεψαν από το χαμηλό του περασμένου έτους, συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στις επιδόσεις της ΕΕ Το

Η παραγωγή κριθής της ΕΕ 2021/22 αναθεωρήθηκε προς τα κάτω σε 52,4 εκατομμύρια τόνους (-2,2 εκατομμύρια τόνους, -4,0% σε ετήσια βάση), λόγω της μείωσης των περιοχών στα περισσότερα κράτη μέλη. Η μείωση της παραγωγής ήταν ιδιαίτερα έντονη σε Ισπανία (-2,0 εκατομμύρια t, -18,2%), και Πολωνία (-0,8 εκατομμύρια t, -19,6%) αλλά αντισταθμίστηκε εν μέρει από μια αύξηση παραγωγή σε Γαλλία και Ρουμανόα (+1,3 εκατομμύρια τόνους αντίστοιχα).

Αυξημένο τονάς με υψηλές τιμές στα όσπρια

Η συνολική παραγωγή πρωτεϊνικών καλλιεργειών στην ΕΕ αναμένεται να φτάσει τα 4,8 εκατομμύρια τόνους το 2021/22 (+11,3% σε ετήσια βάση) χάρη στην αύξηση της έκτασης (+13,4%). Η παραγωγή όλων των πρωτεϊνικών καλλιεργειών θα αυξηθεί με εξαίρεση τα κουκιά (-9% σε ετήσια βάση κυρίως λόγω μειωμένων αποδόσεων μετά από ένα εξαιρετικό έτος). Η παραγωγή αρακά της ΕΕ θα μπορούσε να αυξηθεί σε 2,26 εκατομμύρια τόνους (+10,9% σε ετήσια βάση), μεγαλύτερη έκταση και υψηλότερες αποδόσεις. Η παραγωγή γλυκών λούπινων θα μπορούσε να αυξηθεί απότομα στους 243 000 τόνους (+71% σε ετήσια βάση) χάρη στη σημαντική αύξηση της έκτασης στην Πολωνία.

Ενεργειακά

Ποσότητες για μεταποίηση φέτος στα μήλα

Η παραγωγή μήλων στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 10% σε 12,5 εκατομμύρια τόνους το 2021/22 (+8% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 5 ετών) λόγω της αύξησης της Πολωνίας (+27% σε ετήσια βάση) λόγω εκτιμώμενη αύξηση της συγκομισθείσας έκτασης (+7% σε ετήσια βάση) και ευχαριστίες στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

Η υψηλή διαθεσιμότητα μήλων σε Πολωνία και οι χαμηλές τιμές οδηγούν σε αύξηση στο μερίδιο των μήλων για βιομηχανική χρήση σε επεξεργασία.

(στο 34% το 2021/22 σε σύγκριση με το 29% το 2020/21). Συνολικά, περίπου 7,8 εκατομμύρια δολάρια αναμένεται να πωληθούν για νωπή κατανάλωση (+2% σε ετήσια βάση) και 4,1 εκατομμύρια τόνοι για μεταποίηση.

Μικρή παραγωγή πορτοκαλιών στηρίζει τιμές παραγωγού

Η μείωση της παραγωγής της ΕΕ μαζί με την υψηλή κατά κεφαλήν κατανάλωση θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών φρέσκων πορτοκαλιών στην ΕΕ (+3% σε ετήσια βάση), ενώ οι εξαγωγές της ΕΕ θα μπορούσαν να μειωθούν (-4% σε ετήσια βάση).

Νέα ώθηση 4% στις εξαγωγές τυριού

Τους προσεχείς μήνες, η τάση των εξαγωγών θα μπορούσε να παραμείνει θετική, ειδικά οι αποστολές στις ΗΠΑ και την Κίνα, όπου οι υπηρεσίες τροφίμων ανακάμπτουν γρήγορα. Οι εξαγωγές τυριών της ΕΕ θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 4%. Αντίθετα, η εγχώρια χρήση ενδέχεται να αυξηθεί λιγότερο, περίπου 0,5%, καθώς οι λιανικές πωλήσεις ενδέχεται να μειωθούν, μόνο εν μέρει να αντισταθμιστεί από τις χρήσεις τυροκομικών υπηρεσιών. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής τυριού περίπου 1%, και επομένως επιβράδυνση στις τρέχουσες τάσεις. Αυτό θα επιτρέψει τη χρήση περισσότερου λίπους γάλακτος στην επεξεργασία άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Το 2022, η περαιτέρω επαναλειτουργία των υπηρεσιών τροφίμων και η επιστροφή σε γραφεία σε μεγαλύτερη κλίμακα θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάπτυξη εσωτερικής χρήσης της ΕΕ (0,2%), ενώ οι εξαγωγές θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω (3%). Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή τυριού της ΕΕ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 0,8%.

Εξομάλυνση αγοράς στο χοιρινό

Συνολικά, οι εξαγωγές χοιρείου κρέατος της ΕΕ προβλέπεται να παραμείνουν δυναμικές, με αύξηση +6% το 2021 και +7% το 2022. Η κατάσταση των εξαγωγών της ΕΕ θα επηρεαστεί έντονα από τις εξελίξεις στην κινεζική αγορά, η οποία έχει εισέλθει σε κατάσταση υπερπροσφοράς προσωρινή μείωση των αποθεμάτων, εν μέρει για την αναβάθμιση της αγέλης χοιρομητέρων. Η Κίνα θα πρέπει να συνεχίσει να κινείται προς μεγαλύτερη αυτάρκεια το 2022. Η τρέχουσα κατάσταση υπερπροσφοράς στην αγορά χοιρείου κρέατος της ΕΕ οδήγησε σε μείωση της τιμής εν μέσω υψηλού κόστους ζωοτροφών. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση αναμένεται να ξεθωριάσει μέχρι το τέλος του 2021, καθώς η αύξηση της παραγωγής αναμένεται να επιβραδυνθεί.

Στο -18% στις εισαγωγές οι εισαγωγές πρόβειου κρέατος

Η παραγωγή πρόβειου και αιγοειδούς κρέατος της ΕΕ αυξήθηκε κατά 2,2% το Α 'εξάμηνο 2021, ευνοούμενο από τις θετικές τιμές των προβάτων. Οι κύριες συνεισφορές σε αυτήν την κατάσταση προέρχονται από την Ελλάδα (+9,9%, παρά τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου προβάτων), την Ισπανία (+4,7%), τη Γαλλία (+4,3%) και την Ρουμανία (+3%). Από την άλλη πλευρά, η παραγωγή σε Ιρλανδία είναι χαμηλή κυρίως λόγω της πρόβλεψης σφαγών στο τέλος του περασμένου έτους, ενόψει πιθανών τριβών που συνεπάγεται η νέα εμπορική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, με αποτέλεσμα τη μείωση -10,5% σε ετήσια βάση Το μέγεθος των κοπαδιών της ΕΕ παρέμεινε σχετικά σταθερό τα τελευταία πέντε χρόνια, υπήρξαν κάποιες αλλαγές μεταξύ των κρατών μελών. Αυτό περιορίζει κάθε σημαντική αύξηση των συνολικών σφαγών το 2021. Συνεπώς, η παραγωγή της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί σε μέτρια επίπεδα κατά 1,3%.
Η μείωση των εισαγωγών που δεν αντισταθμίζεται από την εγχώρια παραγωγή εξηγεί ότι οι βαριές τιμές του αρνιού είναι σημαντικά υψηλότερες το 2021 από τα προηγούμενα χρόνια. Η επαναλειτουργία της υπηρεσίας τροφίμων το δεύτερο εξάμηνο του 2021 μπορεί να φέρει μεγαλύτερη ζήτηση για κρέας προβάτου στην αγορά της ΕΕ.

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ