ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ελιές: Να κλαδέψω; Πότε να βάλω λίπασμα;»

0

Χαμηλή διατηρείται μέχρι και σήμερα, που η ελαιοσυγκομιδή στην Κρήτη οδεύει προς το τέλος, η ελαιοπεριεκτικότητα του ελαιοκάρπου, με τις απόψεις των γεωπόνων να μην ταυτίζονται πάντα ή και απόλυτα, ενώ η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" μεταφέρει χρήσιμες συμβουλές, πληροφορίες και οδηγίες γεωτεχνικών για τα επόμενα καλλιεργητικά βήματα όχι μόνο στις ελιές, αλλά και στις άλλες καλλιέργειες.


Έπρεπε να μαζευτεί πράγματι η σοδειά μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου; Ή μήπως θα ήταν καλύτερα ο κόσμος να περιμένει για Δεκέμβριο ή ακόμα και για Ιανουάριο; Δεν είναι "άσπρο-μαύρο", όπως φαίνεται, ετούτη η υπόθεση, καθώς με τόσο χαμηλές ελαιοπεριεκτικότητες που επικρατούν ακόμα και σήμερα, που φτάνουμε στα Χριστούγεννα, μάλλον που δε "δικαιώνεται" καμία από τις δύο "σχολές" ή ίσως... δικαιώνονται σχετικά... και οι δύο!


Ως μέτρια από άποψη καρπόδεσης χαρακτηρίζει, συγκεκριμένα, τη φετινή ελαιοπαραγωγική χρονιά ο γεωπόνος-εντομολόγος του Δήμου Μαλεβιζίου, Παύλος Μαυρικάκης.
«Για παράδειγμα, εμείς στον δήμο Μαλεβιζίου είχαμε δέντρα με υψηλή παραγωγή αλλά και πάλι όχι με βεντέμα, λίγο προς Καλέσα, Σκαφιδαρά και σε άλλες περιοχές. Ενώ πιο ψηλά, όπως για παράδειγμα στη Ροδιά, στον Κρουσώνα, στον Καμαριώτη κ.λπ., δεν είχαν καθόλου καλή παραγωγή. Συνολικά στην Κρήτη ήταν μια μέτρια χρονιά από πλευράς παραγωγής. Δεν ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές, ενώ ο κόσμος, επειδή φοβήθηκε από πέρυσι που είχαμε τα προβλήματα με τον δάκο και τους μύκητες, βιάστηκε να μαζέψει. Μάλιστα, είχαμε το φαινόμενο, πολλοί να μαζεύουν τις ελιές από Οκτώβριο και γι' αυτό είχαμε και τις πολύ χαμηλές ελαιοπεριεκτικότητες, που έφταναν ακόμα και την αναλογία 9 ή 10 κιλά ελαιοκάρπου για ένα κιλό ελαιολάδου»...
Ωστόσο, πώς γίνεται να υπάρχουν ακόμα και σήμερα ελαιοπεριεκτικότητες 7 προς 1 για παράδειγμα, ενώ ολοκληρώνεται και ο Δεκέμβριος; Η απάντηση του Παύλου Μαυρικάκη είναι: «Αυτή η χαμηλή ελαιοπεριεκτικότητα αποδίδεται στις βροχοπτώσεις. Είχαμε αρκετές βροχοπτώσεις. Και ξεκινήσαμε από τον Σεπτέμβριο να έχουμε αρκετές βροχοπτώσεις αλλά και την υπόλοιπη περίοδο, με αποτέλεσμα να μην έχουμε παρά λίγες ηλιοφάνειες σε σχέση με τις άλλες χρονιές. Οπότε δεν είχαμε την ελαιοπεριεκτικότητα που είχαμε άλλες χρονιές».
Τι λέει όμως ο ίδιος ο Παύλος Μαυρικάκης, ως προς τις οδηγίες που είχαν δώσει από τον Οκτώβριο οι γεωπόνοι της Περιφέρειας Κρήτης, με βασική αρχή προς τους παραγωγούς «μαζέψτε τη σοδειά νωρίς, με την καλύτερη περίπτωση ολοκλήρωσης του λιομαζώματος μέσα στον Νοέμβριο»; Μάλιστα, η συγκεκριμένη οδηγία είχε επικριθεί από τη διοίκηση του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.


«Αυτή η συμβουλή είχε να κάνει με τις περυσινές καταστροφές. Ενώ υπήρχαν και περιοχές που η δακοκτονία δεν είχε πάει πολύ καλά και, αν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές, θα μπορούσαμε να έχουμε καταστροφή σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον δάκο. Οπότε, προκειμένου να είναι κανείς πιο ασφαλής, είπαν "μαζέψτε τώρα"... Και το σίγουρο είναι ότι, αν είχαμε άλλη μία χρονιά με κακή ποιότητα στο κρητικό ελαιόλαδο, κινδυνεύαμε να χάσουμε όλες τις αγορές μας στο εξωτερικό, και μάλιστα για πάντα»...
Πάντως, ο ίδιος τονίζει ότι, αν ήξερε ότι δεν υπήρχε δακοπροσβολή μέχρι και τον Ιανουάριο, θα τασσόταν ανεπιφύλακτα στη συγκομιδή του ελαιοκάρπου στον Ιανουάριο.
«Είναι πολλές περιοχές που μαζεύονται και είναι ακόμα και τώρα πράσινες οι ελιές. Σε άλλες όμως περιοχές που υπάρχει δακοπροσβολή, θα έδινα κι εγώ αυτή την οδηγία, της πρόωρης συγκομιδής»...
Πάντως, στον δήμο Μαλεβιζίου, και συγκεκριμένα σε Γάζι και Καλέσα, ακόμα μέχρι σήμερα υπάρχει μεγάλος δακοπληθυσμός. Μάλιστα, χθες ο κ. Μαυρικάκης σε μία δακοπαγίδα βρήκε τον μεγαλύτερο αριθμό δάκων, δηλαδή 70!

Ελαιοπεριεκτικότητα

Χρήσιμες διαπιστώσεις-οδηγίες για έναν πλούσιο σε περιεκτικότητα ελαιόκαρπο παρουσιάζει ο γεωπόνος-ερευνητής, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, Κώστας Χαρτζουλάκης, στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ (www.sedik.gr).
Σύμφωνα με τον κ. Χαρτζουλάκη, οι ελαιοπαραγωγοί αποδίδουν το συγκεκριμένο γεγονός της χαμηλής ελαιοπεριεκτικότητας «κυρίως στην πρώιμη συγκομιδή, το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου ή και λίγο αργότερα, σε σχέση με τη συνήθη ακολουθούμενη από τους περισσότερους, δηλαδή συγκομιδή προς τα τέλη Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο».
Όπως αναφέρει ο κ. Χαρτζουλάκης, η ελαιοπεριεκτικότητα του καρπού είναι άμεσα συνδεδεμένη με:
- Την ποικιλία.
- Τις εδαφο-κλιματικές συνθήκες.
- Τις καλλιεργητικές πρακτικές (κλάδεμα, λίπανση, άρδευση).
- Το φορτίο των ελαιοδέντρων.
- Το στάδιο ωριμότητας του καρπού.
Η μέγιστη περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι (επί ξηρού βάρους) επιτυγχάνεται σε 165-185 μέρες μετά την καρπόδεση και στην Κορωνέικη, δηλαδή μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου για την Κρήτη. Όπου το φορτίο του δέντρου είναι μικρό ή κανονικό, η μέγιστη ελαιοπεριεκτικότητα επιτυγχάνεται νωρίτερα.
Στα δέντρα που είναι υπερφορτωμένα, η μέγιστη ελαιοπεριεκτικότητα επιτυγχάνεται στις 185 μέρες.
Με την καθυστέρηση της συγκομιδής, οι καρποί χάνουν νερό λόγω καιρικών συνθηκών (ψύχος, υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με απουσία βροχής) και υπάρχει η αίσθηση της καλύτερης απόδοσης, αφού στο ελαιουργείο εκφράζεται επί νωπού βάρους.

Ποιότητα λαδιού

Η ποιότητα του ελαιολάδου, πέρα των ανωτέρω παραγόντων και του απαλλαγμένου από προσβολές ελαιόκαρπου, είναι άμεσα συνδεδεμένη και με:
- Τον τρόπο συγκομιδής (να αποφεύγεται ο τραυματισμός του καρπού).
- Τον χρόνο μεταξύ της συγκομιδής και της έκθλιψης (ελαχιστοποίηση του χρόνου μεταφοράς και η έκθλιψη να γίνεται μέσα σε 12 ώρες).
- Τη σωστή λειτουργία του ελαιουργείου (συνθήκες HACCP και ποιότητας ISO, θερμοκρασία < 28ο C, χρόνος μάλαξης όχι πάνω από 30-40 λεπτά για Κορωνέικη).
Η συγκέντρωση φαινολών μειώνεται δραστικά με την αλλαγή του χρώματος σε μοβ (όταν η επιδερμίδα αλλάζει χρώμα από πρασινο-κίτρινο σε μελανο-ιώδες).
Αυτό σημαίνει ότι η καθυστέρηση της συγκομιδής έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην ποιότητα, για την οποία θέλουμε να είμαστε πρωτοπόροι, όπως καταλήγει ο κ. Χαρτζουλάκης.

Το κλάδεμα και η λίπανση σε ελιά και αμπέλι

Ο γεωπόνος-εντομολόγος του Δήμου Μαλεβιζίου Παύλος Μαυρικάκης απαντάει όμως και στις ερωτήσεις της εφημερίδας μας ως προς το κλάδεμα και τη λίπανση της ελιάς, και όχι μόνο.
«Τώρα, μόλις τελειώνουμε τη συγκομιδή της ελιάς, είναι καλό να αρχίσουμε αμέσως το κλάδεμα αλλά και τη λίπανση με σύνθετα λιπάσματα», λέει χαρακτηριστικά.
Με αυτόν τον τρόπο τα ελαιόδεντρα έχουν μπροστά τους όλο τον χρόνο για να ξαναβλαστήσουν, ώστε να μας ξαναδώσουν και του χρόνου ελαιόκαρπο.
Για τα αμπέλια, ο Παύλος Μαυρικάκης λέει ότι το κλάδεμα μπορεί να ξεκινήσει τώρα σε όλες τις ποικιλίες. Στα εσπεριδοειδή, στις μηλιές και τις αχλαδιές, το κλάδεμα πάει για Φεβρουάριο, ενώ κι εκεί είναι σημαντική η λίπανση των δέντρων σήμερα.
Τα λιπάσματα τα σύνθετα μπαίνουν σήμερα για να λειώσουν με τις βροχές, ενώ προς τα τέλη Ιανουαρίου με Φεβρουάριο μπαίνει η ουρία και γενικότερα όλα τα αζωτούχα λιπάσματα, που βοηθάνε στην ανάπτυξη της βλάστησης.
Τέλος, ο γεωπόνος του Δήμου Μαλεβιζίου συνιστά «όχι κλαδέματα σε βροχερό καιρό. Αν κλαδέψουμε ενώ είναι βροχερός ο καιρός, θα πρέπει στη συνέχεια να ψεκάσουμε πάνω στις τομές με χαλκούχο σκεύασμα, για να μην εισχωρήσουν από εκεί διάφορα μικρόβια που θα δημιουργήσουν προβλήματα στα δέντρα και στα αμπέλια μας».

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ