ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Πώς η εγκύκλιος θα «απελευθερώσει» εργατικά χέρια - Έκπληκτος ο Μάκης Βορίδης για το θέμα των ενσήμων

0

Την αντίδραση του Μάκη Βορίδη, που δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε άμεσες πιέσεις προς τον Γιάννη Βρούτση, προκάλεσε η ενημέρωση που του έκαναν χθες οι Πρίαμος Ιερωνυμάκης και Στέλιος Βοργιάς, ως προς το γεγονός ότι εδώ και μήνες, ενώ δόθηκε στη δημοσιότητα απόφαση για το όριο των ενσήμων που μπορούν να δουλέψουν στην ύπαιθρο άνεργοι του προγράμματος ανεργίας χωρίς να αποκλειστούν από αυτό, δεν έχει βγει ακόμα η εγκύκλιος.

«Ο ΟΑΕΔ ακόμα περιμένει από το υπουργείο Εργασίας την εσωτερική εγκύκλιο για την εφαρμογή της απόφασης των 75 ενσήμων στον πρωτογενή τομέα», είπαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου!

Συγκεκριμένα, βγαίνοντας από τη συνάντηση με τον υπουργό, ο Στέλιος Βοργιάς είπε στη “Νέα Κρήτη” χθες: «Πριν από καιρό είχαμε πει ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τα 75 ένσημα στην ύπαιθρο, χωρίς να επηρεάζεται το ταμείο ανεργίας. Παρά ταύτα, ενώ πηγαίναμε στον ΟΑΕΔ και λέγαμε γι’ αυτόν τον νόμο, ο ΟΑΕΔ δε γνώριζε κάτι. Εφάρμοζε τον νόμο έτσι όπως υπήρχε από το 2017. Ενημερώσαμε λοιπόν τον υπουργό, ο οποίος πραγματικά... βγήκε έξω από τα ρούχα του όταν του είπαμε ότι ο ΟΑΕΔ δεν έχει ακόμη στα χέρια του την εσωτερική εγκύκλιο, που να τον ενημερώνει γι’ αυτή την απόφαση. Και μάλιστα είπε ότι θα κάνει αύριο (σ.σ. σήμερα) κιόλας μια παρέμβαση στον Βρούτση, έτσι ώστε να εκδοθεί η εγκύκλιος και να “απελευθερώσει” κάποια εργατικά χέρια»...

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, θετική ήταν η ανταπόκριση του υπουργού και στο εξής ζήτημα: «Για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ότι θα επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για 100.000 θέσεις εργασίας, εμείς ζητήσαμε κάποιες από αυτές να είναι στον πρωτογενή τομέα και να επιδοτηθεί το εργόσημο, μέσα από τη λίστα ανέργων του ΟΑΕΔ, κάτι που επίσης θα βοηθήσει την απασχόληση στον πρωτογενή τομέα».

Επιδότηση εργασίας...

Ένα επίσης ζήτημα που έθεσαν οι εκπρόσωποι αγροτών και εργαζομένων στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη ήταν «ότι κάποια στιγμή πρέπει σε αυτή τη χώρα να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η ανεργία. Θα μπορούσε κάλλιστα, είτε στον πρωτογενή τομέα είτε στον δευτερογενή, που σχετίζεται με τη συσκευασία και τη μεταποίηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, αυτές οι θέσεις να στελεχωθούν με άνεργους-επιδοτούμενους από τον ΟΑΕΔ».

Στο θέμα αυτό, ο Μάκης Βορίδης υποσχέθηκε ότι θα κάνει παρέμβαση στον ίδιο τον πρωθυπουργό. «Να σας φέρω ένα παράδειγμα: Υπάρχουν αυτή τη στιγμή συσκευαστήρια που απασχολούν αλλοδαπούς με 29 ευρώ μικτά. 24 ευρώ δηλαδή καθαρά. Ο Έλληνας με αυτά τα μεροκάματα δεν μπορεί να πάει. Λέμε όμως, εκεί που του δίνει το κράτος τα 535 ή τα 400 και κάθεται, να του επιδοτήσει το μεροκάματο στο συσκευαστήριο, όπου και να πάει να δουλέψει. Και αυτή η επιδότηση αφορά τόσο τους Έλληνες όσο και τους αλλοδαπούς. Γενικότερα τους άνεργους. Έτσι δεν επιβαρύνεται ο εργοδότης. Και πραγματικά δίνονται λύσεις όχι ανεργίας, αλλά εργασίας. Φανταστείτε ότι τα 400 ευρώ που παίρνει ο άνεργος και φυσικά δεν τον φτάνουν για να ζήσει, αν συμπληρωθούν με άλλα 500, θα έχει έναν κανονικό μισθό και θα μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια», καταλήγει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

«Έδειξε ενδιαφέρον»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης πρόσθεσε ότι ο υπουργός έδειξε ενδιαφέρον και σε άλλα θέματα της υπαίθρου, ενόψει της έναρξης της νέας ελαιοκομικής περιόδου.

«Τα 120 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του υπουργείου για να στηριχτεί ο ελαιώνας. Είναι άλλα τα χρήματα αυτά και άλλα τα 80 εκατομμύρια ευρώ του φακέλου για την Κρήτη. Το πώς θα μοιραστούν στη συνέχεια θα το δούμε όταν έρθει η ώρα», είπε στην εφημερίδα μας ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Εξάλλου, ο ίδιος έβαλε στον Μάκη Βορίδη και την ανάγκη μείωσης του φόρου πετρελαίου. «Προκύπτει μια επιβάρυνση για το κράτος 160 εκατομμυρίων ευρώ. Μας είπε ότι θα το μεταφέρει στον πρωθυπουργό. Δεν είναι ότι θα ωφεληθεί ο παραγωγός ιδιαίτερα με τη μείωση του φόρου, όμως θα είναι ένα κομμάτι και αυτό συμπληρωματικό για να μειωθεί το κόστος».

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ