ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ξανά από την αρχή ο λογαριασμός Βορίδη για την ενίσχυση στα αμνοερίφια, ζητήστε «τεχνογνωσία» από τους ανθοπαραγωγούς λένε οι κτηνοτρόφοι

0

Η περασμένη Παρασκευή 15 Μαϊου που είχε δώσει ως καταληκτική ημερομηνία ο κ. Βορίδης για την ανακοίνωση, πέρασε χωρίς κάποιος εκ των αρμοδίων να αισθανθεί την ανάγκη να δικαιολογήσει την περαιτέρω καθυστέρηση.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη ουσιαστικά παρέμβαση στον αγροτικό χώρο που έχει να κάνει με έναν ευρύ, πολυπληθή κλάδο πραγματικών συντελεστών της αγροτικής παραγωγής. Στην παραγωγή αμνοεριφίων είναι επικεντρωμένοι κατά βάση οι παραδοσιακοί κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αποδίδουν την ίδια περίπου σημασία στην εκτροφή των αρνιών και κατσικιών που φέρνουν στην αγορά αυτή την εποχή και στην παραγωγή γάλακτος που προστίθεται στην πρόσοδό τους.

Με δεδομένη την εξαγγελία Βορίδη ότι οι αποφάσεις του έρχονται να καλύψουν στοχευμένα περιπτώσεις παραγωγών που πραγματικά είχαν απώλεια εισοδήματος λόγω του κορωνοϊού, η περίπτωση των αιγοπροβατοτρόφων μοιάζει απλή. Μετράς πόσα αρνιά πουλήθηκαν ή έμειναν απούλητα, βλέπεις έναν μέσο όρο τιμής διάθεσης και τιμής που θα μπορούσαν να «πιάσουν» αν δεν προέκυπτε η πανδημία και καλύπτεις τη διαφορά. Το ότι δεν έχει γίνει αυτό μέχρι σήμερα έχει να κάνει:

    Με την αδυναμία της Πολιτείας να έχει εικόνα της πραγματικής παραγωγής αμνοεριφίων στη χώρα (αδικαιολόγητο στην ψηφιακή εποχή)
    Με το γεγονός ότι πολλοί κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να διαθέτουν τα αρνιά και τα κατσίκια ζωντανά (ζώον βάρος) και τα πράγματα μπερδεύονται
    Με το γεγονός ότι ένα μέρος της παραγωγής διατίθεται χωρίς παραστατικά (τιμολόγια), κάτι που αφήνει εκτός πολλούς γνήσιους παραγωγούς
    Με τις εισαγωγές αμνοεριφίων (ζωντανά και σφάγια) τα οποία στο τέλος εμφανίζονται ως μέρος της εγχώριας παραγωγής και διεκδικούν ενίσχυση
    Με την απαίτηση των αιγοπροβατοτρόφων κυρίως γαλακτοπαραγωγικής κατεύθυνσης να μπουν στη μοιρασιά της επίμαχης ενίσχυσης

Με όλα αυτά τα μέτωπα ανοιχτά, υπάρχει ο κίνδυνος, τα χρήματα να «διαρρεύσουν» και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό έξω από το φάσμα των πραγματικών δικαιούχων και τελικά, αντί «ανακούφισης» των πληγέντων να δημιουργήσουν οργή και αγανάκτηση των αδικηθέντων.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι αρμόδιες υπηρεσίες περιστρέφονται από το θέμα, αναζητώντας απαντήσεις οι οποίες φαίνεται να έχουν περισσότερο πολιτικό και λιγότερο τεχνοκρατικό χρώμα.

Το πρώτο που θα πρέπει να απαντηθεί είναι αν το υπουργείο προτίθεται να κάνει το λογαριασμό με 1.400.000 αρνιά και κατσίκια ή με 14.000.000 αιγοπρόβατα.

Αν αυτό έχει απαντηθεί, τότε οι ιθύνοντες θα πρέπει να αναζητήσουν τους πραγματικούς παραγωγούς αρνιών και κατσικιών, να βγάλουν εξ αρχής εκτός τους διάφορους μεσάζοντες (ζωέμποροι – εισαγωγείς κ.λ.π.) που έχουν τον τρόπο να «γράφουν και να γράφονται» σαν παραγωγοί και να «τεκμηριώσουν» με στοιχεία την… πραγματικότητα. Φυσικά, το όποιο αποτέλεσμα θα πρέπει να συνοδεύεται και από τον ανάλογο προϋπολογισμό. Ττελευταία γίνεται λόγος για 28-32 εκατ. ευρώ.  

Διαφορετικά ο φάκελος θα πηγαινοέρχεται από το υπουργείο στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στον ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς να παίρνει το δρόμο για της Βρυξέλλες. Σημειωτέον ότι οι τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο για μια τελευταία απάντηση τεκμηρίωσης του φακέλου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.     

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ