ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αλλάζει η αναλογία 1/3 ανάμεσα στα μεγάλα και μικρά τρακτέρ

0

Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια η αναλογία δενδροκοµικού-µεγάλου τρακτέρ αναµένεται να κινηθεί σε πιο ισορροπηµένα επίπεδα φέτος σε σχέση µε εκείνο που είχε συνηθίσει η αγορά, όπως έδειξε το ενδιαφέρον των αγοραστών στη φετινή έκθεση Agrotica. Ιδιαίτερα σηµαντική αύξηση θα υπάρξει και στα παρελκόµενα που ενσωµατώνουν γεωργία ακριβείας, καθώς ήρθε η ώρα τα µόρια της «καινοτοµίας» των Σχεδίων Βελτίωσης να εξαργυρωθούν. «Τεχνολογίες όπως το διπλό σασί της Gaspardo λανσάρονται και στοχεύουν ακριβώς στην «καινοτοµία» των Σχεδίων Βελτίωσης», επεσήµανε ο Γιώργος Χίγκας της εταιρείας Γ. Χίγκας ΑΒΕΕ. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην τεχνολογία ο κ. Χίγκας ανέφερε επίσης πως η Φάση V θα είναι και η τελευταία προδιαγραφή ρύπων στους πετρελαιοκινητήρες τρακτέρ µε τους οποίος είναι εξοπλισµένες οι νέες Σειρές Claas 500 και 600, κάτι που σηµαίνει ότι στην επόµενη έκθεση ίσως δούµε άλλες τεχνολογίες (για παράδειγµα υβριδικές) στα σταντ των εισαγωγέων. «Σε λιγότερο από πέντε χρόνια θα αρχίσουµε να βλέπουµε τις πρώτες εφαρµογές τέτοιων συστηµάτων στα δικά µας τρακτέρ», είπε συγκεκριµένα. Όσον αφορά τον παλµό της έκθεσης, ο κόσµος ερχόταν έχοντας µία τιµή συγκεκριµένη στο νου του από τον φάκελο ενίσχυσης, παζαρεύοντας τον εξοπλισµό που µπορεί να αγοράσει. «Εκτιµώ ότι η αγορά θα φτάσει παραπάνω από τα 2.000 τρακτέρ», υποστήριξε παράλληλα ο Γιώργος Χίγκας.

Τη «δίψα» της ελληνικής αγοράς για τα χωραφάδικα τρακτέρ επιβεβαίωσε και ο Μπάµπης Μαυρίδης γενικός ∆ιευθυντής της Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ που όπως είπε στην Agrenda, η αναλογία πωλήσεων «27% µεγάλα τρακτέρ, 77% δενδροκοµικά» φέτος θα αλλάξει. Άλλωστε, τα υψηλής ισχύος τρακτέρ Optum και Vestrum της Case IH ήταν σε περίοπτη θέση στο χώρο της Παύλος Ι. Κοντέλλης, όπως και τα συστήµατα γεωργίας ακριβείας, τα καινούργια AgXtend (σύστηµα SoilXplorer). Από τα δενδροκοµικά, ξεχώρισε το New Holland Τ4 που αναδείχτηκε Τρακτέρ της Χρονιάς 2020 στην κατηγορία του.

Από την άλλη, ο Στέλιος Σταµατίκος, διευθυντής πωλήσεων του τµήµατος των τρακτέρ της Θεοχαράκης Α.Ε, ανέφερε πως όλη η αγορά κινείται ακόµα µεταξύ 75-80 ίππους. Αυτό πάντως δεν εµπόδισε την εταιρεία να έχει σε κεντρική θέση στο Περίπτερό της το εντυπωσιακό Deutz-Fahr Warrior των 340 ίππων και τα µεγάλα Agrotron της Σειράς 6.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ