ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Κρήτη: Τι έδειξαν οι έλεγχοι για γλοιοσπόριο - Τι πρέπει να κάνουν οι αγρότες

0

Νέα δεδομένα σε σχέση με την καταστροφή της φετινής ελαιοπαραγωγής φέρνουν τα πρώτα εργαστηριακά αποτελέσματα της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λασιθίου αναφορικά με τις ζημιές στη φετινή ελαιοπαραγωγή.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, στην οποία και υπήρξε ένα πολύ μεγάλος αριθμός δειγμάτων, που εστάλησαν στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, σε κανένα από τα δείγματα δεν απομονώθηκε ο μύκητας που προκαλεί το γλοιοσπόριο.

Στα περισσότερα δείγματα πάντως διαπιστώθηκε η παρουσία του μύκητα Camarosporium ο οποίος δημιουργεί τα συμπτώματα της “ξεροβούλας” ή “σαποβούλας”. Όπως προκύπτει όμως από τη σχετική έκθεση της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου η προσβολή του συγκεκριμένου μύκητα είναι πάντα δευτερογενής και η καταπολέμηση του γίνεται μέσω καταπολέμησης του πρωτογενούς αιτίου που είναι ο δάκος.

Με βάση τα δείγματα της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατριακής, οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούν τους παραγωγούς να μην εκκινήσουν ψεκασμούς κατά του γλοιοσπορίου χωρίς να συντρέχει λόγος.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχα αποτελέσματα με αυτά του Λασιθίου αναμένονται και για τις υπόλοιπες περιοχές της Κρήτης, με τις πρώτες ενδείξεις πάντως να συνηγορούν στο γεγονός ότι το γλοιοσπόριο δεν έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο στην καταστροφή της παραγωγής, που αρχικά εικαζόταν.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ