Από το ένα στρέμμα και πάνω φυτοπροστατευτικής παρέμβασης κρίνεται ως υποχρεωτική η συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων.
Η πιστοποίηση του παραγωγού για τη χρήση φυτοφαρμάκων είναι απαραίτητη για να προμηθευτεί φυτοφάρμακα με την ένδειξη «για επαγγελματίες χρήστες». Η πιστοποίηση αυτή είναι δυνατόν να ληφθεί ακόμη και σήμερα μέσω εξετάσεων σε ηλεκτρονική φόρμα του υπουργείου Γεωργίας, σε πιστοποιημένα κέντρα εξετάσεων ιδιωτικά ή δημόσια ("Δήμητρα").
Τη σημαντική αυτή πληροφορία αποκαλύπτει στη "Νέα Κρήτη", για να πληροφορηθούν οι παραγωγοί αν μπορούν και μέχρι πότε χωρίς πιστοποίηση και συνταγογράφηση να αγοράζουν τα φυτοφάρμακα, ο υπεύθυνος γεωπόνος γεωργικών εφοδίων στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μυλοποτάμου Γιώργος Γεωργουλάκης. Δίνει όμως και χρήσιμες απαντήσεις γενικότερα για την προσπάθεια του υπουργείου, τονίζοντας ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες όλο αυτό το κομμάτι να μπει σε μια τάξη, προς όφελος της υγείας του αγρότη και του καταναλωτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος.
«Όταν έχουμε χρήση για αγροτεμάχιο που είναι κάτω του ενός στρέμματος, δεν είναι απαραίτητο να έχει πάρει ο παραγωγός συνταγή για την αγορά του φυτοφαρμάκου», σύμφωνα με τον Γιώργο Γεωργουλάκη. Παράλληλα, όμως, μπορεί και κάποιος να χρησιμοποιήσει έναν πιστοποιημένο επαγγελματία χρήστη, που έχει πάρει την πιστοποίηση, για ψεκαστή. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Σε μια οικογένεια, εάν ο πιστοποιημένος αγρότης είναι ο πατέρας, μπορεί να μπει στη φόρμα του υπουργείου και μέσω αυτής να δώσει τη δυνατότητα στους οικείους του να μπορούν να αγοράζουν φυτοφάρμακα στο όνομά τους, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτός θα έχει την ευθύνη της τυχόν κακής χρησιμοποίησής τους», λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Γεωργουλάκης.
«Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων θα πρέπει να προμηθεύουν μόνο εκείνους που είναι πιστοποιημένοι χρήστες φυτοφαρμάκων. Πάνω του 95% των χρησιμοποιούμενων γεωργικών φυτοφαρμάκων προορίζονται μόνο για επαγγελματίες χρήστες. Αυτοί που πάνε στους γεωπόνους για να πάρουν μια μικροσυσκευασία φυτοφαρμάκων σε ένα ποσοστό 70 με 80% δεν έχουν πιστοποίηση. Και πολλοί δεν το γνωρίζουν καν. Είναι και αυτός που κατεβαίνει από το χωριό να πάρει ένα φάρμακο για να ψεκάσει τα χόρτα στο χωριό του, και ακούει έκπληκτος το γεωπόνο να του απαντά ότι δεν έχει το δικαίωμα να το αγοράσει», εξηγεί ο Γιώργος Γεωργουλάκης.
Εν μέσω προβλημάτων
Όλα αυτά βέβαια εφαρμόζονται, ή γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστούν, εν μέσω πολλών προβλημάτων. Όπως υπενθυμίζει ο γεωπόνος του Α.Σ. Μυλοποτάμου, «η νομοθεσία έλεγε ότι μέχρι το Νοέμβριο του 2015 έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η πιστοποίηση και όλα αυτά θα έπρεπε να εφαρμόζονται. Δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Το θετικό είναι ότι οι επαγγελματίες αγρότες, όπως είναι για παράδειγμα οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών, έχουν πιστοποιηθεί. Αλλά οι πολλοί που χρησιμοποιούν μικρές ποσότητες φυτοφαρμάκων δεν έχουν πιστοποιηθεί και αυτή την έλλειψη νομιμότητας τη χρεώνονται άνθρωποι-χρήστες ή συνάδελφοι, που δίνουν φάρμακα και που δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά...
Στο μεταξύ, τι γίνεται αν θέλει σήμερα κάποιος να δώσει εξετάσεις για να πάρει το χαρτί της πιστοποίησης; Ο Γιώργος Γεωργουλάκης απαντά: «Η φόρμα του υπουργείου είναι ανοιχτή. Υπάρχουν ΚΕΚ (στα οποία προβλέπεται η καταβολή κάποιου τιμήματος) που μπορεί κάποιος να δώσει εξετάσεις και να πάρει την πιστοποίησή του... Επίσης να υπενθυμίσουμε ότι οι εξετάσεις πιστοποίησης μέσω του ΕΛΓΟ "Δήμητρα" είναι δωρεάν για κάποιον που θέλει την πιστοποίηση. Έτσι, ακόμα και για κάποιον που πράγματι μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τα χρήματα, δεν έχει δικαιολογία να μην πιστοποιηθεί». Και στο σημείο αυτό, ο κ. Γεωργουλάκης σχολιάζει λέγοντας ότι μπροστά στην υγεία του παραγωγού και των καταναλωτών, αλλά και μπροστά στην προστασία του ίδιου του περιβάλλοντος, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συζητάμε αν είναι πρόβλημα να πληρώσει ο παραγωγός κάποια χρήματα.
Πιστοποίηση και συνταγογράφηση
Στο μεταξύ, άλλο πιστοποίηση και άλλο συνταγογράφηση. Ένας παραγωγός για έκταση κάτω του ενός στρέμματος μπορεί χωρίς συνταγογράφηση, αλλά με πιστοποίηση, να προμηθευτεί και να χρησιμοποιήσει φυτοφάρμακα. Όταν έχουμε πάνω από ένα στρέμμα να ψεκάσουμε, τότε εάν το φάρμακο πάνω δε γράφει ότι προορίζεται μόνο για επαγγελματίες χρήστες, δεν απαιτείται συνταγράφηση και ούτε πιστοποίηση. Παρ' όλα αυτά, σκευάσματα όπως το βρέξιμο θειάφι ή τα χαλκούχα, που έχουν έγκριση στη βιολογική γεωργία, γράφουν πάνω ότι προορίζονται για επαγγελματίες χρήστες και επομένως για ψέκασμα άνω του ενός στρέμματος, απαιτούν συνταγογράφηση και πιστοποίηση για να τα πάρει ένας παραγωγός».