ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Η κατανάλωση υδατανθράκων υψηλής ποιότητας μπορεί να αποτρέψει την αύξηση βάρους στη μέση ηλικία

0

Θέλετε να αποφύγετε την αύξηση βάρους στη μέση ηλικία; Αποφύγετε υδατάνθρακες χαμηλής ποιότητας και αμυλούχα λαχανικά

Θέλετε να αποφύγετε την αύξηση βάρους στη μέση ηλικία; Αποφύγετε υδατάνθρακες χαμηλής ποιότητας και αμυλούχα λαχανικά όπως ο αρακάς, το καλαμπόκι και οι πατάτες, σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε online στις 27 Σεπτεμβρίου 2023, στο The BMJ, αξιολόγησε τις αλλαγές βάρους σε 136.432 ενήλικες 65 ετών και κάτω (με μέση ηλικία τα 50 έτη, ενώ το 83,5% ήταν γυναίκες) που παρακολουθήθηκαν έως και 28 χρόνια.

Αν και οι συμμετέχοντες έπαιρναν κατά μέσο όρο περισσότερα από 1,3 κιλά κάθε τέσσερα χρόνια, η ποιότητα των υδατανθράκων που κατανάλωναν φάνηκε να παίζει ρόλο στον έλεγχο του βάρους.

Μια ημερήσια αύξηση κατά 100 γραμμάρια σε υδατάνθρακες χαμηλής ποιότητας -όπως ροφήματα με ζάχαρη, επεξεργασμένα δημητριακά και αμυλούχα λαχανικά- συνδέθηκε με αύξηση του βάρους έως και 1,3 κιλά σε μια περίοδο τεσσάρων ετών. Όμως, μια αύξηση μόλις κατά 9,5 γραμμάρια των φυτικών ινών στην καθημερινή διατροφή των συμμετεχόντων συνδέθηκε με την πρόσληψη λιγότερου βάρους, κατά 770 γραμμάρια, σε τέσσερα χρόνια.

Οι συσχετίσεις ήταν ιδιαίτερα έντονες στις γυναίκες και σε άτομα με υπερβολικό σωματικό βάρος.

Αν και η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης είναι ανθυγιεινή, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως τα λευκά ζυμαρικά, το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι και τα πατατάκια, φάνηκαν πιο προβληματικοί, συμβάλλοντας ακόμη περισσότερο στην αύξηση του σωματικού βάρους στη μέση ηλικία, ανέφεραν οι συντάκτες της μελέτης.

iatropedia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ