ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Πώς να προλάβετε τη ζάλη των παιδιών στο αυτοκίνητο

0

Η ζάλη στο αυτοκίνητο είναι είδος νόσου κίνησης, η οποία συμβαίνει όταν ο εγκέφαλος λαμβάνει συγκρουόμενες πληροφορίες από το εσω ους, τα μάτια και τα νεύρα στους μυς των αρθρώσεων και των μυών.

Φανταστείτε ένα μικρό παιδί να κάθεται χαμηλά στο πίσω κάθισμα χωρίς να μπορεί να δει έξω από το παράθυρο-ή ένα μεγαλύτερο να διαβάζει στο αυτοκίνητο. Το εσω ους του παιδιού θα αισθανθεί την κίνηση αλλά τα μάτια και το σώμα όχι. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ανακατωμένο στομάχι, κρύος ιδρώτας, κούραση, απώλεια όρεξης ή εμετός.

Δεν είναι σαφές γιατί η αδιαθεσία στο αυτοκίνητο επηρεάζει ορισμένα παιδιά περισσότερο από άλλα. Ενώ το πρόβλημα δεν φαίνεται να επηρεάζει τα περισσότερα, παιδιά 2-12 ετών είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.

Για την πρόληψή της μπορείτε να δοκιμάσετε τα εξής

  •     Μειώστε τα αισθητηριακά ερεθίσματα. Ενθαρρύνετε το παιδί να κοιτά το τοπίο έξω παρά να εστιάζει σε βιβλία, παιχνίδια ή οθόνες. Αν παίρνει υπνάκους, το ταξίδι την ώρα του υπνάκου θα μπορούσε να βοηθά
  •     Ετοιμάστε με προσοχή τα γεύματα πριν το ταξίδι. Μη δίνετε στο παιδί μεγάλο γεύμα πριν ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με το αυτοκίνητο. Αν το ταξίδι θα είναι πολύ μεγάλο ή το παιδί θέλει να φάει δώστε του ένα μικρό σνακ –όπως κράκερς- πριν έρθει η ώρα να φύγετε.
  •     Ο επαρκής αερισμός θα μπορούσε να συμβάλει στην αποφυγή της ναυτίας.
  •     Αλλοι περισπασμοί. Αν το παιδί έχει τάση για ναυτία στο αυτοκίνητο προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή μιλώντας, ακούγοντας μουσική ή τραγουδώντας.
  •     Σχετικά με χρήση φαρμάκου, μπορείτε να ρωτήσετε τον γιατρό σας σχετικά με χρήση αντιισταμινικού.

Αν το παιδί αρχίσει να εμφανίζει ναυτία στο αυτοκίνητο σταματήστε το και βγάλε το παιδί να περπατήσει εκεί γύρω ή ξαπλώστε το για λίγα λεπτά με κλειστά μάτια. Ένα δροσερό ύφασμα στο μέτωπό του θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει.

Αν τα παραπάνω δεν βοηθήσουν ή αν η ζάλη του παιδιού καθιστά δύσκολο το να ταξιδέψει μιλήστε με τον γιατρό για άλλες επιλογές.

iatronet.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ