ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Πίνετε καθημερινά ροφήματα με ζάχαρη ή γλυκαντικά; Τι κίνδυνος υπάρχει για την καρδιά σας

0

Τα ευρήματα νέας έρευνας σε χιλιάδες εθελοντές. Ο ρόλος των χυμών χωρίς ζάχαρη και γλυκαντικά.

Αν πίνετε καθημερινά ροφήματα με ζάχαρη ή/και τεχνητά γλυκαντικά, προσέξτε. Μια νέα μελέτη συσχετίζει την κατανάλωσή τους με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως κολπικής μαρμαρυγής.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία. Νέα μελέτη έδειξε πως οι ενήλικες που πίνουν 2 λίτρα ή περισσότερα την εβδομάδα από ροφήματα με ζάχαρη ή γλυκαντικά, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να την εκδηλώσουν.

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως η κατανάλωση ενός (1) λίτρου ή λιγότερου από φυσικό χυμό φρούτων ή λαχανικών χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή γλυκαντικών, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν απλώς μία συσχέτιση και όχι σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στα ροφήματα και την καρδιακή αρρυθμία, διευκρινίζουν οι επιστήμονες.

Όπως αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ), προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τα ροφήματα με ζάχαρη με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως παχυσαρκίας και τύπου 2 διαβήτη.

Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τη δυνητική συσχέτιση μεταξύ των ροφημάτων με πρόσθετη γλυκιά γεύση και την κολπική μαρμαρυγή. Η αρρυθμία αυτή είναι επικίνδυνη, διότι πενταπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 201.856 εθελοντές, ηλικίας 37-73 ετών κατά την έναρξή της. Το 45% ήσαν άνδρες.

Μεταξύ 2009 και 2012 οι εθελοντές συμπλήρωσαν πέντε φορές αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής. Παρείχαν επίσης δείγματα αίματος για να αξιολογηθεί ο γενετικός κίνδυνος για κολπική μαρμαρυγή που διέτρεχαν.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί 10 χρόνια. Στο μεσοδιάστημα οι 9.362 από τους εθελοντές ανέπτυξαν κολπική μαρμαρυγή.

Σε σύγκριση με τους εθελοντές που δεν κατανάλωναν ροφήματα με ζάχαρη, όσοι υπερέβαιναν τα 2 λίτρα την εβδομάδα είχαν 10% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αυτή την καρδιακή αρρυθμία. Η αύξηση του κινδύνου με ίδια ποσότητα ροφημάτων με τεχνητά γλυκαντικά ήταν 20%.

Ποια ροφήματα εξετάστηκαν

Στα ροφήματα με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά ανήκουν:

    Αναψυκτικά (συμβατικά και λάιτ)
    Φρουτοχυμοί με προσθήκη ζάχαρης (π.χ. φρουτοποτά, νέκταρ κ.λπ.)
    Ενεργειακά και αθλητικά ροφήματα
    Τσάι με προσθήκη ζάχαρης ή με τεχνητά γλυκαντικά
    Καφές με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής ήταν μειωμένος κατά 8% στους εθελοντές που έπιναν κάθε εβδομάδα 1 λίτρο ή λιγότερο φρουτοχυμό χωρίς ζάχαρη ή γλυκαντικά.

Επιπλέον, ήταν αυξημένος κατά 31% στους εθελοντές που ήσαν καπνιστές και ταυτοχρόνως κατανάλωναν ροφήματα με ζάχαρη ή γλυκαντικά.

iatropedia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ