ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Ένας στους τέσσερις ενήλικες τρώει υγιεινά γεύματα και ανθυγιεινά σνακ!

0

Τι μας αρέσει να τσιμπολογάμε και τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό στην υγεία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το ένα τέταρτο των ανθρώπων αναιρεί τα οφέλη των υγιεινών γευμάτων με ανθυγιεινά σνακ, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακών παθήσεων, προειδοποιούν επιστήμονες από την Αγγλία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν σε εκατοντάδες συμμετέχοντες ανακάλυψαν πως είναι πολύ συχνό φαινόμενο η αναντιστοιχία μεταξύ της ποιότητας των γευμάτων και των σνακ.

Το 95% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι τσιμπολογούν μεταξύ των κύριων γευμάτων, γράφουν οι ερευνητές στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Διατροφής (EJN). Συνολικά, το 24% των ημερήσιων θερμίδων τους προερχόταν από σνακ.

Κατά μέσον όρο, οι συμμετέχοντες στη μελέτη τσιμπολογούσαν 2,28 φορές την ημέρα. Το 47% είπαν ότι τρώνε δύο σνακ ημερησίως και το 29% περισσότερα από δύο.

Αυτό δεν είναι απαραιτήτως επιβλαβές για την υγεία, λένε οι ερευνητές. Αρκεί να είναι τα σνακ υγιεινά. Η μελέτη έδειξε πως όσοι κατανάλωναν ως ενδιάμεσα γεύματα υγιεινές επιλογές (π.χ. ξηρούς καρπούς, φρούτα), έτειναν να έχουν πιο υγιεινό βάρος απ’ όσους δεν τσιμπολογούσαν καθόλου. Για ευνόητους λόγους το ίδιο ίσχυε και σε σύγκριση με όσους τσιμπολογούσαν ανθυγιεινές λιχουδιές.

Αναλύσεις έδειξαν επίσης ότι τα καλής ποιότητας ενδιάμεσα γεύματα σχετίζονται με καλύτερη μεταβολική υγεία. Σχετίζονται επίσης με μειωμένο αίσθημα πείνας.
Τα ανθυγιεινά σνακ

Τίποτε απ’ όλα αυτά, όμως, δεν ισχύει για όσους καταναλώνουν ανθυγιεινές λιχουδιές ως ενδιάμεσο γεύμα. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 26% των ενηλίκων παρότι φροντίζουν να έχουν υγιεινά κύρια γεύματα, τρώνε ό,τι βρουν μπροστά τους ως σνακ.

Γλυκά και επεξεργασμένες τροφές, όμως, σχετίζονται με χειρότερη μεταβολική υγεία. Αυξάνουν επίσης το αίσθημα της πείνας. Στην παρούσα μελέτη συσχετίσθηκαν με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), περισσότερο σπλαγχνικό λίπος και υψηλότερα τριγλυκερίδια μετά τα γεύματα. Όλες αυτές οι επιπτώσεις σχετίζονται με προβλήματα υγείας όπως:

    Η παχυσαρκία
    Τα εγκεφαλικά επεισόδια
    Τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Τι προτιμάμε για τσιμπολόγημα

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικώς 854 εθελοντές, μέσης ηλικίας 46 ετών. Τα πιο δημοφιλή σνακ που κατανάλωναν ήταν:

    Μπισκότα
    Φρούτα
    Ξηροί καρποί και σπόροι
    Τυρί και βούτυρο
    Κέικ και πίτες
    Μπάρες δημητριακών

Τη μεγαλύτερη συμβολή στην πρόσληψη θερμίδων είχαν:

    Τα κέικ και οι πίτες (14%)
    Τα δημητριακά πρωινού (13%)
    Το παγωτό και τα κατεψυγμένα γαλακτοκομικά επιδόρπια (12%)
    Ττα γλυκά (12%)
    Τα μπισκότα και τα μπράουνις (11%)
    Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (11%)

Η ώρα του τσιμπολογήματος επίσης έχει μεγάλη σημασία για την υγεία. Η ανάλυση έδειξε ότι το τσιμπολόγημα μετά τις 9 το βράδυ σχετίζεται με χειρότερους αιματολογικούς δείκτες σε σύγκριση με όλες τις άλλες ώρες.

«Η αντικατάσταση ανθυγιεινών σνακ (όπως μπισκότα, πατατάκια, κέικ) με υγιεινά (όπως φρούτα, ξηροί καρποί) είναι ένας πολύ απλός τρόπος για να βελτιώσετε την υγεία σας», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Sarah Berry, λέκτορας Καρδιαγγειακής Διατροφής στο King’s College του Λονδίνου (KCL).

iatropedia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ