ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Φιστίκια Macadamia: Θερμίδες, διατροφική αξία και οφέλη υγείας

0

Είναι ξηροί καρποί πλούσιοι σε θερμίδες που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή λίπη, βιταμίνες και μέταλλα.

Όπως οι περισσότεροι άλλοι ξηροί καρποί, τα φιστίκια macadamia είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές φυτικές ενώσεις. Συνδέονται επίσης με πολλά οφέλη, όπως η βελτίωση της πέψης, η υγεία της καρδιάς, η διαχείριση βάρους και ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα.

Τα δέντρα macadamia είναι εγγενή στην Αυστραλία, αλλά καλλιεργούνται πλέον σε διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο, όπως η Βραζιλία, η Κόστα Ρίκα, η Χαβάη και η Νέα Ζηλανδία.

Είναι ξηροί καρποί πλούσιοι σε θερμίδες που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή λίπη, βιταμίνες και μέταλλα.

Μία μερίδα (28 γραμμάρια) προσφέρει:

    Θερμίδες: 204
    Λίπος: 23 γραμμάρια
    Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια
    Υδατάνθρακες: 4 γραμμάρια
    Ζάχαρη: 1 γραμμάριο
    Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια
    Μαγγάνιο: 58% της Ημερήσιας Αξίας (DV)
    Χαλκός: 11% DV
    Μαγνήσιο: 9% DV
    Σίδηρος: 6% DV
    Βιταμίνη Β1: 22% DV
    Βιταμίνη Β6: 5% DV

Τα φιστίκια macadamia είναι επίσης πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη, ένα είδος λίπους που μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας τα επίπεδα τόσο της ολικής όσο και της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Αυτοί οι ξηροί καρποί είναι χαμηλοί σε υδατάνθρακες και ζάχαρη και έχουν μέτρια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Αυτός ο συνδυασμός σημαίνει ότι δεν αυξάνουν πολύ τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα με διαβήτη.

Έχουν πολλά αντιοξειδωτικά

Είναι γεμάτοι με φλαβονοειδή και τοκοτριενόλες (tocotrienols), αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το σώμα σας από κυτταρικές βλάβες και ασθένειες.
Μπορεί να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς

Είναι ξηροί καρποί πλούσιοι σε μονοακόρεστα λιπαρά που είναι υγιεινά για την καρδιά. Η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου, όπως η υψηλή χοληστερόλη και η φλεγμονή.
Μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου

Η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών, συμπεριλαμβανομένων των macadamia, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου και να συμβάλει σε χαμηλότερα, πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους

Μειώνουν την πείνα και να προάγουν το αίσθημα πληρότητας, κάτι που μπορεί να ωφελήσει την απώλεια βάρους. Επίσης, περιέχουν λιγότερες θερμίδες από ό,τι πιστεύαμε παλιότερα.

Μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου

Οι διαλυτές φυτικές ίνες στα φιστίκια macadamia βοηθούν την πέψη, τροφοδοτώντας τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου σας (μικροβίωμα). Αυτό με τη σειρά του μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου.
Αντικαρκινικές ιδιότητες

Περιέχουν φλαβονοειδή και τοκοτριενόλες, φυτικές ενώσεις που -μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες δείχνουν ότι- μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση ή να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό.

Ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου

Έρευνες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και ζώα δείχνουν ότι οι τοκοτριενόλες μπορεί επίσης να προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από καταστάσεις όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Ωστόσο, χρειάζεται ανθρώπινη έρευνα.
Μακροζωία

Η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών, συμπεριλαμβανομένων των ξηρών καρπών macadamia, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά περίπου ένα τρίτο!

 

iatropedia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ