ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Φροντίδα μετά το σεξ: Γιατί είναι απαραίτητη - 5 πολύτιμα tips

0

Ένας κανόνας που συνοδεύει την ερωτική πράξη είναι η μετέπειτα φροντίδα, αφού το ερωτικό παιχνίδι έχει τελειώσει και πλέον θα πρέπει το σώμα να έρθει ξανά σε κατάσταση ηρεμίας,  η χαλαρότητα και οικειότητα μεταξύ των ατόμων να αποκατασταθεί ακόμα και με αστεία και πλάκες. Και αυτός ο «χρυσός» κανόνας θα πρέπει να τηρείται από τους συντρόφους ανεξαρτήτως της ακρότητας ή τρυφερότητας που προηγήθηκε κατά τη σεξουαλική πράξη.

Αυτό επισημαίνει ο Δρ David W. Wahl, Ph.D., κοινωνικός ψυχολόγος και ερευνητής σε θέματα σεξ, υπενθυμίζοντας πως αυτή η απαραίτητη μέριμνα για τη σωματική και ψυχική ευημερία του άλλου μετά την συνουσία -αλλά και κατά τη διάρκεια όσο και πριν από αυτή- συχνά παραβλέπεται, με σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις.

Οποιαδήποτε κι αν ήταν η ένταση της σεξουαλικής επαφής, μετά την ολοκλήρωσή της πολλά άτομα βιώνουν αισθήματα απομάκρυνσης από τον σύντροφό τους, απογοήτευσης ή ευαλωτότητας και από την κατάσταση διέγερσης να βρεθούν σε μια αμηχανία ή ντροπή για ό,τι προηγήθηκε. Η μετασυνουσιακή δυσφορία (συναισθήματα θλίψης) είναι επίσης πολύ πιθανή.

5 tips για την αναγκαία φροντίδα

Η φροντίδα μετά το σεξ προσφέρει ανακούφιση από τα παραπάνω, με πλέον σημαντικό χαρακτηριστικό της ότι δεν περιορίζεται σε ένα καλούπι αλλά μπορεί να λάβει πολλές μορφές, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες συναισθηματικές και σωματικές ανάγκες κάθε ατόμου και ζευγαριού. Μπορεί να διαρκεί ώρα ή μόνο πέντε λεπτά και να αποτελείται από:

  •     αγκαλιές, χάδια και φιλιά
  •     συζήτηση. Οι σύντροφοι θα πρέπει να μιλούν ανοιχτά και να εκφράζουν ό,τι σκέφτονται, από τη γνώμη τους για το σεξ που προηγήθηκε και τι θα ήθελαν διαφορετικό την επόμενη φορά, έως άσχετα θέματα όπως μια ταινία που είδαν και τους άρεσε ή ένα εστιατόριο που θα ήθελαν να δειπνήσουν.
  •     γέλια μέσα από αστεία, πλάκες· το χιούμορ και το γέλιο είναι υπέροχος τρόπος συναισθηματικής αποκατάστασης
  •     συμμάζεμα μετά την πράξη, βοηθώντας τον/τη σύντροφο να καθαρίσει ως μια έμπρακτη απόδειξη ενδιαφέροντος
  •     αισθησιακά αγγίγματα που εκμηδενίζουν την απόσταση, επαναφέρουν την οικειότητα και λειτουργούν κάποιες φορές σαν το αεράκι που θα φουντώσει ξανά τη σπίθα της επιθυμίας.

«Η σεξουαλική φροντίδα δεν διασφαλίζει μόνο την ευεξία του συντρόφου σας μετά το σεξ αλλά είναι εξίσου καλή για την ενδυνάμωση των δεσμών στη σχέση» αναφέρει ο Δρ Wahl, διευκρινίζοντας ωστόσο πως ο ένας σύντροφος δεν μπορεί να διαβάζει τις σκέψεις του άλλου και να γνωρίζει τις ανάγκες του. «Η φροντίδα μετά το σεξ βασίζεται σε μια ανοιχτή και διαφανή συζήτηση. Πρέπει να ενημερώσετε τον σύντροφό σας για το τι χρειάζεστε μετά την επαφή».

Σε τελική ανάλυση, καταλήγει ο ειδικός, η κοινή σεξουαλική ευημερία είναι ευθύνη και τον δύο και απαιτεί την ειλικρινή έκφραση των αναγκών και επιθυμιών. Αν μένουν ανεκπλήρωτες, η φροντίδα μετά την ερωτική επαφή καταλήγει αναποτελεσματική και η προσπάθεια -εφόσον γίνεται- άκαρπη. Το θέμα είναι, αφού η όλη διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, να έχει υπάρξει ο ένας δοτικός και σωστός απέναντι στον σύντροφό του αλλά και στον εαυτό του.

ygeiamou.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ