ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Ο απλός τρόπος για καλύτερη φυσική κατάσταση χωρίς γυμναστική, σύμφωνα με νέα έρευνα

0

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την φυσική κατάσταση όσο 4.000 βήματα την ημέρα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που κάνουν τζόκινγκ, ποδηλασία και πάνε στο γυμναστήριο, αλλά τρώνε σουβλάκια και τηγανητές πατάτες, ξανασκεφθείτε το. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η υγιεινή διατροφή είναι τόσο σημαντική για την καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση, ώστε παρέχει τα ίδια οφέλη με 4.000 βήματα την ημέρα.

Μάλιστα οι αλλαγές στην φυσική κατάσταση μπορούν να γίνουν αντιληπτές μέσα σε μόλις 4 ημέρες, λένε οι ερευνητές.

Η καρδιοαναπνευστική κατάσταση αντανακλά την ικανότητα του οργανισμού να παρέχει και να χρησιμοποιεί οξυγόνο στη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας. Η κατάσταση αυτή βελτιώνεται με τις αεροβικές δραστηριότητες (π.χ. τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα κ.λπ.). Ωστόσο δεν είναι οι μόνες που παίζουν ρόλο, ειδάλλως όσοι ακολουθούν ακριβώς το ίδιο πρόγραμμα γυμναστικής, θα είχαν την ίδια φυσική κατάσταση.

Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν την δύναμη και την αντοχή πολλών οργάνων και ιστών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:

    Η καρδιά
    Οι πνεύμονες
    Τα αιμοφόρα αγγεία
    Οι μύες

«Τα ευρήματά μας παρέχουν τα πιο ισχυρά έως τώρα δεδομένα που συσχετίζουν την διατροφή με την φυσική κατάσταση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Michael Mi, καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess, στη Βοστώνη. «Η βελτίωση που παρατηρήσαμε με την υγιεινή διατροφή στη φυσική κατάσταση αντιστοιχεί σε εκείνη που επιφέρουν 4.000 βήματα την ημέρα».

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Προληπτικής Καρδιολογίας (EJPC). Συμμετείχαν 2.380 εθελοντές, ηλικίας 45 έως 64 ετών. Το 54% ήταν γυναίκες. Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) κυμαινόταν από 23 έως 33 kg/m2 (από φυσιολογικό βάρος έως α’ βαθμού παχυσαρκία).

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής που αξιολόγησαν την κατανάλωση 126 τροφίμων κατά το τελευταίο έτος. Οι απαντήσεις τους κυμαίνονταν από «ποτέ» ή «σπανιότερα από μία φορά τον μήνα» έως «έξι ή περισσότερες μερίδες την ημέρα».

Βάσει αυτών των απαντήσεων η διατροφή τους βαθμολογήθηκε, ώστε να εξακριβωθεί η ποιότητά της και κατά πόσον ακολουθούσε τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής. Όσο υψηλότερη ήταν η βαθμολογία των εθελοντών, τόσο πιο υγιεινή ήταν η διατροφή τους.

Τα ευρήματα

Την υψηλότερη βαθμολογία συγκέντρωσαν οι εθελοντές που έτρωγαν κυρίως:

    Λαχανικά
    Φρούτα
    Δημητριακά ολικής αλέσεως (π.χ. ψωμί ολικής, ζυμαρικά ολικής, καστανό ρύζι κ.λπ.)
    Ξηρούς καρπούς
    Όσπρια
    Ψάρια
    Υγιεινά λίπη (π.χ. ελαιόλαδο)
    Μειωμένες ποσότητες κόκκινου κρέατος
    Μειωμένες ποσότητες αλκοόλ
    Μειωμένα επεξεργασμένα τρόφιμα

Όσο πιο υψηλή ήταν η βαθμολογία, τόσο καλύτερη καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση είχαν οι εθελοντές. Αυτό ίσχυε για άνδρες και γυναίκες, με τη διαφορά να είναι ιδιαιτέρως αισθητή στις ηλικίες κάτω των 54 ετών.

Επιπλέον, ίσχυε ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας των εθελοντών τους.

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι 24 μεταβολίτες συσχετίζονταν θετικά ή αρνητικά με την διατροφή και τη φυσική κατάσταση. Οι μεταβολίτες είναι ουσίες που παράγονται κατά την πέψη των τροφίμων και απελευθερώνονται στο αίμα κατά την φυσική δραστηριότητα.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η υγιεινή διατροφή σχετίζεται με καλύτερη μεταβολική υγεία. Και αυτό εξηγεί τουλάχιστον εν μέρει τις βελτιώσεις που είδαμε στην καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση», εξήγησε ο Dr. Mi.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα προαναφερθέντα συμπεράσματα αφού συνυπολόγισαν και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την φυσική κατάσταση, όπως:

    Το φύλο
    Η ηλικία
    Η συνολική πρόσληψη ενέργειας (θερμίδων)
    Ο ΔΜΣ
    Το κάπνισμα
    Τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα
    Η αρτηριακή πίεση
    Ο σακχαρώδης διαβήτης

iatropedia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ