ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Τα οφέλη υγείας τριών πασίγνωστων ροφημάτων από βότανα

0

Αυτά τα οφέλη για την υγεία συνδέονται με συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά.

Άνθρωποι διαφορετικών πολιτισμών από όλο τον κόσμο πίνουν τσάι και άλλα ροφήματα από βότανα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η επιστήμη φαίνεται να υποστηρίζει αυτήν την πρακτική.

Τι είναι όμως ακριβώς το τσάι; Με απλά λόγια, το τσάι είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο μετά το νερό. Το τσάι, αλλά και γενικώς τα ροφήματα από βότανα, παράγονται με την βύθιση φύλλων και ανθών του βοτάνου σε βρασμένο νερό.

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα ροφήματα, όπως το πράσινο τσάι, μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή, να προάγουν την καρδιαγγειακή υγεία και ακόμη και να αποτρέψουν την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου. Αυτά τα οφέλη για την υγεία συνδέονται με συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά, γνωστά ως πολυφαινόλες.

Οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνετε τα οποιαδήποτε ροφήματα από βότανα με μέτρο και σε συνεννόηση με τον γιατρό σας, καθώς μπορεί να θέτουν κάποιους κινδύνους σε άτομα με ορισμένες παθήσεις υγείας.

Τρία υγιεινά ροφήματα από βότανα
 

Είναι γνωστό για την δράση του κατά της ναυτίας. Περιέχει το αντιοξειδωτικό τζιντζερόλη, το οποίο είναι η κύρια βιοδραστική ένωση στην ρίζα του τζίντζερ. Περιέχει επίσης ίχνη βιταμινών και μετάλλων όπως βιταμίνη Β3 και Β6, σίδηρο, κάλιο και βιταμίνη C.

Παρά την περιορισμένη έρευνα για το τσάι τζίντζερ, έχουν γίνει αρκετές έρευνες για το ίδιο το τζίντζερ καθώς έχει χρησιμοποιηθεί ως φυτικό φάρμακο για μια ποικιλία προβλημάτων υγείας. Το τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμά τις φλεγμονές. Μια πρόσφατη ανασκόπηση επιμέρους μελετών υποστηρίζει την ικανότητά του στη θεραπεία μιας σειράς παθήσεων, όπως η γαστρεντερική λειτουργία, ο πόνος, η φλεγμονή, το μεταβολικό σύνδρομο και άλλες.

Προσοχή: Το τζίντζερ μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος και μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνο για άτομα που λαμβάνουν αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα όπως η ασπιρίνη ή αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη. Επίσης, το τζίντζερ μπορεί να προκαλέσει επιπλέον αιμορραγία κατά τη διάρκεια και μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση.

Εάν έχετε κάποιο γνωστό πρόβλημα υγείας ή είστε έγκυος, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το εάν η κατανάλωση τσαγιού τζίντζερ είναι ασφαλής για εσάς.

Χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό ηρεμιστικό ρόφημα για πριν τον ύπνο. Είναι ένα βότανο της οικογένειας των φυτών Asteraceae. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο το χρησιμοποιούν ως φυσική θεραπεία για πολλές παθήσεις από την αρχαιότητα. Το χαμομήλι περιέχει μια ποικιλία από βιοδραστικές φυτοχημικές ουσίες, κυρίως φλαβονοειδή, που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά. Περιέχει επίσης μικρές ποσότητες μετάλλων και βιταμινών, όπως κάλιο, ασβέστιο, καροτίνη και φυλλικό οξύ.

Ερευνητικές μελέτες υποδεικνύουν πολλά πιθανά οφέλη του χαμομηλιού, όπως ο μειωμένος κίνδυνος θανάτου από καρδιακές παθήσεις, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η πιθανή προστασία από ορισμένους καρκίνους. Σύμφωνα με έρευνες, το ρόφημα χαμομηλιού μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες που πάσχουν από προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Επίσης, είναι γνωστά τα αντιφλεγμονώδη και αντι-αγχολυτικά αποτελέσματα του χαμομηλιού ως ρόφημα. Μάλιστα, κάποιες μελέτες δείχνουν ότι το χαμομήλι μπορεί ακόμη και να επιβραδύνει την απώλεια οστικής μάζας που σχετίζεται με την ηλικία.

Προσοχή: Εάν έχετε ιστορικό σοβαρών αλλεργιών (ειδικά στη γύρη), θα πρέπει να καταναλώνετε χαμομήλι με προσοχή, καθώς μπορεί να είναι διασταυρωμένο με γύρη από άλλα φυτά.

Ιβίσκος

Το τσάι ιβίσκου παρασκευάζεται από τα έντονα χρωματιστά άνθη του φυτού ιβίσκου. Ο “κάλυκας” είναι το μέρος του βοτάνου ιβίσκου που προστατεύει τα άνθη. Οι αποξηραμένοι κάλυκες χρησιμοποιούνται στο τσάι ιβίσκου, προσφέροντας μια αναζωογονητική αλλά και ξινή γεύση. Εκτός από την αντιοξειδωτική του δύναμη, το τσάι ιβίσκου περιέχει μικρές ποσότητες καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου και άλλων ιχνοστοιχείων.

Το τσάι ιβίσκου έχει αντιικά και καρδιαγγειακά οφέλη, κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών ανθοκυανινών. Έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό ενάντια σε ορισμένα στελέχη της γρίπης των πτηνών. Μια μελέτη έδειξε ότι το τσάι ιβίσκου μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ένα άλλο ενδιαφέρον καρδιαγγειακό όφελος αυτού του ροφήματος είναι η ικανότητά του να μειώνει το επίπεδο της LDL (“κακής”) χοληστερόλης. Μια ανασκόπηση επιμέρους ερευνών έδειξε ότι η κατανάλωση τσαγιού ή εκχυλίσματος ιβίσκου μειώνει την κακή χοληστερόλη LDL και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

Προσοχή: Αποφύγετε την κατανάλωση τσαγιού ιβίσκου εάν παίρνετε το διουρητικό φάρμακο υδροχλωροθειαζίδη, επειδή τα δύο μπορεί να αλληλεπιδράσουν αρνητικά. Το τσάι ιβίσκου μπορεί επίσης να επηρεάσει τις επιδράσεις της ασπιρίνης και οι ειδικοί συνιστούν να παίρνετε τα δύο αυτά με διαφορά 3-4 ωρών. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το τι είναι καλύτερο για εσάς.

iatropedia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ