ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Το κρέας εργαστηρίου θα έσωζε τον κόσμο – αλλά έμεινε απλώς μια μόδα

0

Πριν από μερικά χρόνια ήταν μια επαναστατική ιδέα που θα άλλαζε τις διατροφικές μας συνήθειες, αλλά οι καταναλωτές και οι εταιρείες της γύρισαν την πλάτη

Μπορούμε να φανταστούμε ένα μπιφτέκι που μοιάζει με πραγματικό, έχει τη γεύση που περιμένουμε να έχει ένα μπιφτέκι ή μια μπριζόλα, αλλά δεν είναι φτιαγμένα από κρέας; Ακόμη, περισσότερο, μπορούμε να το φάμε;

Η φιλοδοξία της παρασκευής κρέατος για κατανάλωση που δεν θα προέρχεται από ζώα υπάρχει εδώ και πάνω από μια δεκαετία, αλλά τελευταία έχει αρχίσει να χάνει έδαφος.

Γύρω στο 2010 ήταν η «καυτή» ιδέα που θα έσωζε τον κόσμο, για να μην υπολογίσει κανένας και τις ηθικές διαστάσεις από τη μη θανάτωση εκατομμυρίων ζώων που εκτρέφονται σε άθλιες συνθήκες. Το όλο μεγαλύτερο κοινό των χορτοφάγων θα είχε και αυτό τη δυνατότητα να  καταναλώσει κάτι με την ίδια θρεπτική αξία και γεύση, κρατώντας τη συνείδησή τους καθαρή.

Το χρήμα από τους επενδυτές, μεταξύ τους και ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και ο Μπιλ Γκέιτς, έπεφτε άφθονο στις startup τεχνητού κρέατος. Οι πιο αισιόδοξοι νόμιζαν ότι είμαστε στο ίδιο σημείο της ιστορίας όταν τα αυτοκίνητα εξαφάνισαν τα κάρα.

Από τότε τα μπιφτέκια εργαστηρίου παραμένουν σε μεγάλο βαθμό στα εστιατόρια και οι μεγάλες εταιρείες της παρασκευής κρέατος ακόμη να χρεοκοπήσουν – μια βιομηχανία 270 δισ. δολαρίων το χρόνο στις ΗΠΑ φυσικά δεν χάνεται έτσι εύκολα. Αντίθετα οι εταιρείες που πωλούν φυτικά μπέργκερ βλέπουν τις πωλήσεις να πέφτουν και απολύουν προσωπικό.

Τι συνέβη, διερωτάται το Bloomberg. Οι startup ρίχνουν ευθύνες στη βιομηχανία του κρέατος που αφήνει να εννοηθεί ότι το τεχνητό κρέας δεν είναι αρκετά υγιεινό ή ότι είναι γεμάτο χημικά. Υπάρχουν και αυτοί που λένε ότι τα τεχνητά κρέατα είναι «υπερεπεξεργασμένα», φτιαγμένα από επεξεργασμένες πρώτες ύλες όπως τις πρωτεινες από τα μπιζέλια και το άμυλο της πατάτας. Περιέχουν ουσίες που απομιμούνται το ζωικό λίπος και δίνουν τη νοστιμιά στο τεχνητό κρέας, γιατί τα φυτικά λίπη πολλές φορές βγάζουν μια απωθητική μυρωδιά κατά το ψήσιμο.

Το τεχνητό κρέας εξακολουθεί να είναι πιο ακριβό από το φυσικό. Όσο όμως και αν οι τιμές του πραγματικού αυξάνονται τον τελευταίο χρόνο, οι καταναλωτές δεν θέλουν να το αλλάξουν το τεχνητό. Αν θέλουν πρωτεΐνες δεν θα τις πάρουν από το κρέας, αλλά από το κοτόπουλο ή τα όσπρια. Έτσι καταναλωτές των φυτικών μπέργκερ έχουν μείνει μόνο οι βίγκαν με τους καταναλωτές (πραγματικού) κρέατος να αδιαφορούν.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα φυτικά κρέατα δεν έφτασαν ποτέ στο πιάτο του καταναλωτή των KFC, της Pizza Hut και των McDonald’s, παρά τις συμφωνίες των εταιρειών με μια φιλόδοξη stsrtup του τεχνητού κρέατος. Ειδικά με τη McDonald’s η συμφωνία μιας από τις βασικές εταιρείες τεχνητού κρέατος της Beyond Meat κατέληξε σε φιάσκο.

Την ώρα που το φυτικό γάλα έχει αρχίσει να φτάνει στους καταναλωτές και να το αγκαλιάζουν, το τεχνητό κρέας παραμένει μια καλή ιδέα που απλά δεν συγκινεί. Δύο είναι οι διαφορές, σημειώνει το Bloomberg. Πολύς κόσμος πάσχει από δυσανεξία στη λακτόζη και άρα αναζητά εναλλακτικά γάλατα, χωρίς να υπάρχει κάτι αντίστοιχο με το κρέας. Περισσότερο ίσως, ότι το ζωικό γάλα είναι συμπλήρωμα (όπως σε ένα γλυκό ή τον καφέ) που μπορούμε να αντικαταστήσουμε με φυτικό.

Πάντως τα εργαστήρια δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη.

Η νέα μόδα είναι το κυτταρικό κρέας (cellular meat). Είναι φτιαγμένο από κύτταρα ζώων που δεν έχουν θανατωθεί τα οποία μεγαλώνουν σε ειδικές δεξαμενές. Μοσχάρι, κοτόπουλα και ψάρια εργαστηρίου εξίσου καλά αν όχι και καλύτερα από τα φυσικά, αυτό τουλάχιστον υπόσχεται η επιστήμη.

Για την ώρα το κόστος είναι τεράστιο, ειδικά λόγω της ενέργειας που χρειάζεται για την παρασκευή του κυτταρικού κρέατος, αλλά το ενδιαφέρον των επενδυτών, μεταξύ τους και πάλι του Μπιλ Γκέιτς, είναι μεγάλο. Ίσως αυτό θα είναι το κρέας που θα αλλάξει τον κόσμο.

ygeiamou.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ