ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Νέα σύνδεση μεταξύ επεξεργασμένων τροφίμων και διαβήτη τύπου 2

0

Πρόβλημα τα νιτρώδη άλατα στα πρόσθετα τροφίμων, ειδικά αν τρώτε πολύ κρέας.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ένα κοινό πρόσθετο, τα νιτρώδη άλατα, σε κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Για την μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο PLoS Medicine, οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 104.000 ενηλίκων (43 ετών κατά μέσο όρο) χωρίς ιστορικό διαβήτη τύπου 2. Με βάση λεπτομερή διατροφικά αρχεία, οι επιστήμονες υπολόγισαν πόση έκθεση είχαν οι συμμετέχοντες σε νιτρικά και νιτρώδη άλατα. Πρόκειται για χημικές ουσίες που βρίσκονται φυσικά σε ολόκληρα τρόφιμα όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αλλά και σε πρόσθετα που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της γεύσης και της διάρκειας ζωής των επεξεργασμένων κρεάτων και άλλων τροφίμων μαζικής παραγωγής.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για περίπου επτά χρόνια και σχεδόν 1.000 από αυτούς ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2.
Τα άτομα με τα περισσότερα νιτρώδη άλατα στη διατροφή τους από πρόσθετα τροφίμων είχαν 53% περισσότερες πιθανότητες να λάβουν διάγνωση διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με όσους κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων.

Η έκθεση σε νιτρώδη άλατα που βρίσκονται φυσικά στα φυλλώδη πράσινα και άλλα ολόκληρα τρόφιμα συσχετίστηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αλλά η επίδραση ήταν πολύ μικρότερη.

Τα επεξεργασμένα κρέατα είναι η πιο κοινή πηγή προστιθέμενων νιτρωδών αλάτων

Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν προσεκτικά τη διατροφή των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το ζαμπόν και τα λουκάνικα ήταν μακράν η μεγαλύτερη πηγή πρόσθετων τροφίμων που περιέχουν νιτρώδη άλατα, ακολουθούμενα από τα έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα που περιέχουν επεξεργασμένα κρέατα.

Σε συνδυασμό, αυτά τα είδη τροφίμων αντιπροσώπευαν το 76% των νιτρικών αλάτων από τα πρόσθετα τροφίμων.

“Για να μειωθεί ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, οι άνθρωποι θα πρέπει να τρώνε μια ποικιλία από μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως) και να αποφεύγουν τροφές που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, όπως επεξεργασμένα κρέατα, αναψυκτικά και γενικά εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα”, είπε η δρ. Priscila Machado, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Φυσικής Δραστηριότητας και Διατροφής στο πανεπιστήμιο Deakin στην Αυστραλία, η οποία δεν συμμετείχε στην μελέτη.

Ο διαβήτης τύπου 2 αναπτύσσεται όταν το πάγκρεας δεν μπορεί πλέον να παράγει ή να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ορμόνη ινσουλίνη, για να μετατρέψει τα σάκχαρα στα τρόφιμα σε ενέργεια.

Η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να αποδείξει εάν ή πώς τα νιτρώδη άλατα μπορεί να προκαλέσουν άμεσα διαβήτη τύπου 2. Αλλά οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα νιτρώδη άλατα που καταναλώνονται από τα τρόφιμα μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα στο πάγκρεας που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης, λέει η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, δρ. Mathilde Touvier, ερευνήτρια στο Γαλλικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας και στο πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord στη Γαλλία.

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά εξακολουθούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής

Η μελέτη να βρήκε λιγότερο κίνδυνο από τα νιτρώδη άλατα σε υγιεινές τροφές, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, επειδή τα άτομα που τρώνε πολλά λαχανικά ακολουθούν μια γενικά πιο υγιεινή διατροφή σε σχέση με εκείνα που τρώνε πολύ κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας. Υπάρχουν επίσης πολλά θρεπτικά συστατικά στα λαχανικά, όπως αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν από τον διαβήτη, λέει η δρ. Machado.

“Τα πολύ επεξεργασμένα κρέατα με πολλά πρόσθετα τροφίμων που περιέχουν νιτρώδη άλατα μπορεί να συνδέονται με τον διαβήτη εν μέρει επειδή αποτελούν μέρος μιας συνολικής ανθυγιεινής διατροφής”, λέει ο δρ. Gunter Kuhnle, καθηγητής διατροφής στο πανεπιστήμιο του Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο που δεν ήταν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

“Στην μελέτη, τα άτομα με υψηλή πρόσληψη νιτρωδών είχαν επίσης άλλα διατροφικά μοτίβα που θα μπορούσαν να συνδεθούν με τον διαβήτη, όπως η υψηλή πρόσληψη σακχάρων”, είπε ο δρ. Kuhnle.

Οι φυτικές δίαιτες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης

Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι οι επιστήμονες βασίστηκαν στο ότι οι άνθρωποι ανακαλούσαν από μνήμης όλα τα τρόφιμα που κατανάλωναν. Οι ερευνητές επίσης δεν μέτρησαν αντικειμενικά την έκθεση σε νιτρικά ή νιτρώδη άλατα με σχετικές αναλύσεις σε κάθε τρόφιμο. Αντίθετα, υπολόγισαν την έκθεση με βάση την αναμενόμενη ποσότητα σε διαφορετικά τρόφιμα που οι άνθρωποι είπαν ότι κατανάλωναν.
Ωστόσο, τα ευρήματα προστίθενται σε έναν αυξανόμενο όγκο ερευνών, που συνδέουν το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 (με χαμηλότερο κίνδυνο για όσους ακολουθούν μια πιο φυτική διατροφή).

Η επαρκής σωματική άσκηση, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η αποχή από το κάπνισμα και ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου για διαβήτη.

iatropedia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ