Ορισμένοι “δημοφιλείς” λογαριασμοί στο TikTok υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες, οδηγώντας σε πόνους περιόδου, ακμή, φούσκωμα και άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Σε ένα βίντεο με περισσότερες από 10 εκατομμύρια προβολές, η χρήστης του TikTok @kalemekourtnutrition απέδωσε τα “αρρύθμιστα επίπεδα κορτιζόλης” της στη συνήθειά της να πίνει καφέ χωρίς να έχει φάει πρωινό. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη του στρες που βοηθά στον έλεγχο της λειτουργίας του ανοσοποιητικού, των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της διάθεσης.
Μια άλλη χρήστης του TikTok με το όνομα @liv.ingwell μοιράστηκε επίσης την εμπειρία της σχετικά με το πώς η κατανάλωση πρωινού πριν από τον πρωινό καφέ βελτίωσε την πέψη της, μείωσε το φούσκωμα και βοήθησε να απαλλαγεί από την ορμονική της ακμή.
Ο δρ. William R. Lovallo, καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, πέρασε πάνω από δύο δεκαετίες ερευνώντας το πώς η καφεΐνη επηρεάζει την αρτηριακή πίεση και τις ορμόνες του στρες.
Υποστηρίζει ότι η καφεΐνη θα μπορούσε να απορροφηθεί πιο γρήγορα εάν καταναλωθεί με άδειο στομάχι, αλλά κατά κανόνα δεν θα οδηγήσει σε ορμονική ανισορροπία.
«Υπάρχουν πολλά πράγματα που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο από άτομα που αναφέρουν γενικές πληροφορίες από προσωπικές τους εμπειρίες που μπορεί να είναι ή να μην είναι ακριβείς από ιατρική ή επιστημονική άποψη», είπε ο δρ. Lovallo.
Η δρ. Brooke Levine, διαιτολόγος στο NYU Langone Health, υποστηρίζει ότι “δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι επηρεάζει τα επίπεδα κορτιζόλης. Το σώμα μας παράγει φυσικά κορτιζόλη το πρωί, η οποία είναι άσχετη με την κατανάλωση καφέ”.
Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι ο καφές προσφέρει θετικά οφέλη για την υγεία. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορεί να προστατεύουν από χρόνιες ασθένειες όπως η άνοια.
Προκαλεί φούσκωμα ο καφές;
Μερικοί TikTokers ανέφεραν ότι ο καφές προκαλεί φούσκωμα, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί υγείας λένε ότι αυτό πιθανότατα δεν σχετίζεται με την κορτιζόλη.
“Η καφεΐνη στον καφέ μπορεί να διεγείρει την πέψη, η οποία με την σειρά της μπορεί να προκαλέσει πεπτική δυσφορία όπως αέρια και φούσκωμα”, είπε ο Levine.
Η κατανάλωση καφέ με γάλα μπορεί επίσης να προκαλέσει φούσκωμα εάν κάποιος έχει ευαισθησία στα γαλακτοκομικά. Η δρ. Brooke προτείνει σε αυτή την περίπτωση να δοκιμάσετε επιλογές χωρίς λακτόζη ή γαλακτοκομικά στον καφέ σας, για να δείτε αν αυτό θα σας ανακουφίσει από τις γαστρικές διαταραχές.
Ο καφές μπορεί επίσης να αυξήσει την απελευθέρωση του στομαχικού οξέος σε μερικούς ανθρώπους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δυσπεψία και φούσκωμα, σύμφωνα με τη Lena Beal, διαιτολόγο με ειδίκευση στις καρδιαγγειακές παθήσεις στο νοσοκομείο Piedmont Atlanta Hospital.
Αν και η Beal λέει ότι το να τρώτε κάτι πριν πιείτε καφέ μπορεί να ανακουφίσει το φούσκωμα για κάποιους, οι ισχυρισμοί που γίνονται σε αυτά τα TikToks ενδέχεται να ισχύουν μόνο για ορισμένα άτομα. Εκτός από την κατανάλωση καφέ, άλλοι παράγοντες όπως τα φάρμακα ή η πρωινή άσκηση μπορεί επίσης να επηρεάσουν την πέψη κάποιου.
Πρέπει να τρώτε πρωινό πριν πιείτε καφέ;
Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία προς την μία ή την άλλη πλευρά σχετικά με την κατανάλωση πρωινού πριν την κατανάλωση καφέ.
Μια μελέτη του 2020 φαινόταν να συνιστά την κατανάλωση πρωινού πριν από τον καφέ το πρωί. Αλλά ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Harry A. Smith, από το πανεπιστήμιο του Bath, είπε ότι τα ΜΜΕ “κατέληξαν” σε αυτό το συμπέρασμα, παρόλο που οι ερευνητές δεν εξέτασαν συγκεκριμένα αυτή τη συσχέτιση.
Η ομάδα του ερεύνησε το πώς ο κακής ποιότητας ύπνος μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση καφέ αμέσως μετά από έναν κακό βραδινό ύπνο μπορεί να βλάψει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, αλλά η μελέτη δεν εξέτασε καμία μακροπρόθεσμη επίπτωση.
Ο δρ. Smith είπε ότι ήταν περισσότερο μια πρόταση παρά μια απόλυτη σύσταση ότι ίσως είναι καλύτερο να έχετε φάει πρωινό πριν πιείτε καφέ.
Αντί να εστιάζετε στο πότε πίνετε καφέ σε σχέση με το πρωινό, οι ειδικοί λένε να δώσετε προσοχή στην ανταπόκριση του σώματός σας στην καφεΐνη.
“Ο καθένας ανταποκρίνεται διαφορετικά στην καφεΐνη. Αν ένα δεδομένο άτομο αισθάνεται άβολα ή νευρικότητα αφότου καταναλώνει καφεΐνη, είναι σώφρον να στραφεί σε επιλογές ροφημάτων χωρίς καφεΐνη”, είπε ο δρ. Lovallo.
iatropedia.gr