ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Πώς και πότε ο καφές συμβάλλει κατά του καρκίνου του προστάτη

0

Για μερικούς άντρες που μάχονται με τον καρκίνο του προστάτη, η κατανάλωση καφέ μπορεί να προσφέρει όχι μόνο μια γρήγορη ανάκαμψη αλλά και μεγαλύτερη επιβίωση.

Οι έρευνες βρίσκονται ακόμα σε πρώιμα στάδια, αλλά μια νέα μελέτη βρίσκει μια συσχέτιση μεταξύ ενός γονότυπου που μεταβολίζει γρήγορα την καφεΐνη και της μεγαλύτερης επιβίωσης από τον καρκίνο του προστάτη. Αυτός ο γονότυπος ονομάζεται CYP1A2 AA.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος με αυτήν την έρευνα γιατί κάθε φορά αναξαλύπτουμε κάτι περισσότερο. Νομίζω ότι έχει μερικά πραγματικά ενδιαφέροντα ευρήματα. Πρέπει να εξετάσουμε περισσότερο τι θα μπορούσε να συμβαίνει όσον αφορά τον καφέ και τον αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων, και ειδικά εκείνων που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ. Justin Gregg. Είναι ουρολόγος ογκολόγος στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον.

Ο δρ. Gregg είπε ότι μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που ακούει στη δουλειά του είναι το πώς μπορεί κάποιος να επιβραδύνει έναν καρκίνο ή ακόμα και να αποτρέψει την ανάπτυξη του.

Αν και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το πώς η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου, δεν υπάρχουν πολλές συγκεκριμένες συστάσεις, ειδικά για ασθενείς που έχουν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο, είπε ο δρ. Gregg.

Πώς έγινε η έρευνα

Προηγούμενες έρευνες για τον καφέ και τα πιθανά οφέλη του για την υγεία, με αντιοξειδωτικά που μπορεί να επηρεάσουν τη φλεγμονή, τον έκαναν ένα επιστημονικά ενδιαφέρον θέμα. Ο δρ. Gregg είπε ότι του κίνησε περαιτέρω το ενδιαφέρον μια άλλη μελέτη που εξέτασε διαφορετικούς γονότυπους και την ταχύτητα με την οποία μεταβολίζουν την καφεΐνη.

Αυτή η νέα μελέτη περιελάμβανε δεδομένα για περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη σε μελέτες που ήταν στο PRACTICAL Consortium (Prostate Cancer Association Group to Investigate Cancer Associated Alterations in the Genome). Περιλάμβανε περισσότερες από 5.700 περιπτώσεις από επτά μελέτες.

Οι ασθενείς περιελάμβαναν:

    εκείνους που βρίσκονται υπό ενεργή επιτήρηση, όπου ο καρκίνος τους δεν αντιμετωπίζεται και απλά παρακολουθείται για τυχόν αλλαγές
    αυτοί που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη τους
    ορισμένοι ασθενείς με καρκίνο που είχε κάνει μετάσταση

Οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα κατανάλωσης καφέ, όπως εκείνα που θεωρούνταν υψηλά (δύο ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα) και εκείνα που θεωρούνταν χαμηλά (τρία ή περισσότερα φλιτζάνια την εβδομάδα).
Η υψηλή πρόσληψη καφέ συνδέθηκε με μεγαλύτερη επιβίωση ειδικά για τον καρκίνο του προστάτη σε άνδρες που είχαν τον γονότυπο CYP1A2 AA, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο πρόσφατα στο περιοδικό European Urology Oncology.

Ο δρ. William Dahut, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος για την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, είπε ότι αυτό που κρατάει από την μελέτη είναι ότι εάν ένα άτομο πίνει καφέ και έχει καρκίνο του προστάτη, δεν υπάρχει λόγος να σταματήσει να πίνει καφέ και μπορεί να υπάρχει και κάποιο όφελος στο τέλος.

Συχνά οι άνθρωποι θα ζήσουν για πολλά χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, με διάγνωση καρκίνου του προστάτη και οι συνήθειες του καφέ μπορεί να αλλάξουν, επομένως μπορεί να υπάρχουν παράγοντες που συγχέουν τα δεδομένα, είπε ο δρ. Dahut.

«Υπάρχει τουλάχιστον ένας θεωρητικός λόγος για τον οποίο ο καφές είναι χρήσιμος, αλλά δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για να πούμε: Εάν έχετε καρκίνο του προστάτη, πρέπει να αρχίσετε να πίνετε καφέ”, είπε ο δρ. Dahut.

iatropedia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ