ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Ξανθός: «Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει τα δίδαγμα της πανδημίας. Αντί για στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, επιμένει στο άνοιγμα στην αγορά»

0

Στο πλαίσιο του φόρουμ «Δημιουργώντας την Επόμενη Μέρα» (13-17/09/2021) της THESSALONIKI HELEXPO FORUM, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου η δημόσια εκδήλωση "Υγεία και οι προκλήσεις μετά την πανδημία” με συντονίστρια την κα Μαρία Μαθιοπούλου. Προσκεκλημένοι εισηγητές ήταν οι:

- Αθανάσιος Πλεύρης, Υπουργός Υγείας

- Ανδρέας Ξανθός, Τομεάρχης Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

- Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου *

- Θεόδωρος Τρύφων, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (online)

- Τζιουβάρα Χαρίκλεια, Πρόεδρος Δ.Σ. Γιατρών του κόσμου

Ο κ. Ξανθός τόνισε

Η Κυβέρνηση αποφεύγει μία σοβαρή αποτίμηση της κατάστασης και διατηρεί το αφήγημα ενός success story αναντίστοιχο της πραγματικότητας, ενώ παράλληλα πυροδοτεί την ένταση, την πόλωση και τον διχασμό.

Η Κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί το βασικό δίδαγμα το οποίο ανέκυψε μέσα από αυτή την παγκόσμια υγειονομική κρίση, δηλαδή την στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, την ενίσχυση των υγειονομικών εργαζομένων οι οποίοι επέδειξαν αυτοθυσία, την επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό, χάρη στην αυτοθυσία του οποίου διασώθηκαν ανθρώπινες ζωές.

Απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας γιατί δεν βασίστηκε σε:

  • Σχέδιο καλής επιδημιολογικής επιτήρησης σε κοινοτικό επίπεδο ώστε να ελεγχθεί έγκαιρα η διασπορά σε εστίες υπερμετάδοσης
  • Σχέδιο προνοσοκομειακής φροντίδας με ενεργή συμμετοχή των υπηρεσιών της ΠΦΥ και κατ’ οίκον εμβολιασμό
  • Σχέδιο επένδυση στο δημόσιο σύστημα υγείας με ενδυνάμωση του ΕΣΥ σε μόνιμο ανθρώπινο δυναμικό και ειδικά στα ΤΕΠ, στις ΜΕΘ, στις κλινικές Covid-19, δομές μετανοσοκομειακής φροντιδας

Ο κος Ξανθός στην ερώτηση με ποιον τρόπο θα διαχειριζόταν το ζήτημα του εμβολιασμού, τόνισε:

Δεν θα περιμέναμε την ύστατη στιγμή να παρέμβουμε  και μάλιστα με μέτρα κοινωνικής βαρβαρότητας τα οποία αντιστρατεύονται το δικαίωμα στην εργασία, στον μισθό και άρα στην επιβίωση.

Αντίθετα:

  • θα είχαμε έγκαιρα αξιοποιήσει τη γνώση των αρμόδιων επιτροπών λοιμώξεων στα ίδια τα νοσηλευτικά ιδρύματα,
  • θα είχαμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους φορείς και τον κόσμο της εργασίας στον υγειονομικό τομέα ώστε να αρθούν οι επιφυλάξεις,
  • θα είχαμε εξαντλήσει όλα τα μέσα της  μέσα της πειθούς, του διαλόγου και των θετικών κινήτρων, προτάσεις δηλαδή τις οποίες διατυπώνει και η Επιτροπή Βιοηθικής θεωρώντας την υποχρεωτικότητα ως έσχατη λύση.
  • θα είχαμε ακολουθήσει μία λογική διασφάλισης συναίνεσης και κοινωνικών συμμαχιών και όχι ακραίου τιμωρητισμού.
  • θα είχαμε αποτυπώσει τα κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά των αντεμβολιαστών μέσα από μία μεγάλης εμβέλειας κοινωνική έρευνα ώστε να σχεδιάσουμε έπειτα στοχευμένες παρεμβάσεις.

Ακόμα και την ύστατη στιγμή, η Κυβέρνηση χρειάζεται να προβεί στη χάραξη μίας νέας εμβολιαστικής στρατηγικής, η οποία δε θα περιλαμβάνει μέτρα κοινωνικής αγριότητας όπως η αναστολή εργασίας και οι απολύσεις οι οποίες μάλιστα επιφέρουν περαιτέρω δυσλειτουργία στο σύστημα υγείας.

Το σύστημα υγείας θα πρέπει να ενισχυθεί με επιπλέον οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους, να το κάνουμε ελκυστικότερο, κίνητρα προσέλκυσης των νέων γιατρών, αντιστροφής brain drain, κι όχι λογική μεγαλύτερου ανοίγματος του ΕΣΥ στην αγορά και τον ιδιωτικό τομέα.

Το πλήρες βίντεο από την εκδήλωση

https://youtu.be/YocFqisSBlg

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ