ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Τα θαλασσινά στη διατροφή ανθρώπων με διαβήτη

0

Τα θαλασσινά αποτελούν έναν πολύ ωραίο τρόπο για τους διαβητικούς να μαγειρεύουν νόστιμα αλλά και υγιεινά πιάτα, χαμηλά σε υδατάνθρακες. Εκτός του ότι είναι πλούσιες πηγές ποιοτικής πρωτεΐνης και καλών λιπαρών, έχουν μεγάλα οφέλη για την καρδιά μας - η οποία βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσει αν πάσχουμε επίσης από διαβήτη.

Δύο γεύματα με θαλασσινά την εβδομάδα μόνο είναι αρκετά για να πάρουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Και αυτά είναι τα καλύτερα θαλασσινά και ψάρια για τους ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη.

Σολομός

Είναι το η πιο πλούσια πηγή σε ω-3 λιπαρά, που μεταξύ άλλων (πολλών) που κάνουν για τον οργανισμό, μειώνουν τον κίνδυνο για τις επιπλοκές του διαβήτη - όπως η καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό. Συνοδεύστε τον με λίγο λαδολέμονο και με λαχανικά όπως το μπρόκολο, για ένα πλήρες και πολύ υγιεινό γεύμα.

Τιλάπια

Τα τιλάπια είναι ψαράκια που εκτρέφονται και έχουν πολύ ουδέτερη γεύση σε σχέση με άλλα ψάρια. Το φιλέτο τους περιέχει πάρα πολύ λίγες θερμίδες, αλλά γύρω στα 28 γρ. πρωτεΐνης.

Μπακαλιάρος

Ο μπακαλιάρος ως φιλέτο - όχι παστός και όχι ως... fish sticks - είναι ένα ψάρι με επίσης πολύ χαμηλές θερμίδες, αλλά περισσότερα από 30 γρ. πρωτεΐνης ανά φιλέτο. Τα επίπεδα ω-3 είναι πολύ ικανοποιητικά, ενώ περιέχει αμελητέα κορεσμένα λιπαρά. Είναι τέλειος στον φούρνο, μαζί με λαχανικά και τυλιγμένος σε αλουμινόχαρτο.

Γαρίδες

Οι γαρίδες είναι εκπληκτική επιλογή για γεύματα που είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες. Περιέχουν αρκετά μεγάλη δόση πρωτεϊνών σε σχέση με το μέγεθός τους, και είναι υπέροχες βραστές, ή σε stir-fry. Θα βάζαμε και τις καραβίδες εδώ αλλά, αλήθεια, είναι ό,τι χειρότερο στο καθάρισμα. Γαρίδες και ξανά γαρίδες.

Άλλα οστρακοειδή

Το καβούρι και ο αστακός περιέχουν λίγες θερμίδες (ειδικά το καβούρι, με λιγότερες από 100 ανά μερίδα) αλλά αρκετή πρωτεΐνη, με πολύ χαμηλά λιπαρά (γύρω στο 1 γραμμάριο).

Τόνος

Ο τόνος σε κονσέρβα είναι ίσως η πιο οικονομική μορφή να έχουμε σταθερά ψάρι στην διατροφή μας. Και είναι pol;y υγιεινός, με μεγάλη περιεκτικότητα σε ω-3 αλλά και σε πρωτεΐνη. Επίσης, ιδιαίτερα ωφέλιμο είναι και το σκουμπρί σε κονσέρβα.

Σαρδέλα και γαύρος

Είτε τα αγοράσετε φρέσκα από κάποιο ιχθυοπωλείο που εμπιστεύεστε, είτε σε κονσέρβα, αυτά τα δύο μικρά ψαράκια περιέχουν πολλή πρωτεΐνη, καλά λιπαρά οξέα αλλά και χαμηλές θερμίδες. Αν τα αγοράσετε φρέσκα, αποφύγετε το τηγάνισμα, και αντ' αυτού ανοίξτε τα στην μέση και ψήστε τα στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο και ρίγανη. Θα γίνουν τραγανά και πoλύ νόστιμα. Οι σαρδέλες, επίσης, είναι καλή πηγή βιταμίνης D.

 

iatronet.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ