ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

EMA για εμβόλιο AstraZeneca: Παρενέργειά του οι θρομβώσεις

0

Η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνισης του EMA, διαπίστωσε σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τα σπάνια περιστατικά θρομβώσεων, ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: "Η επιτροπή κατέληξε σήμερα στο συμπέρασμα ότι οι σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων και θρομβοκυτταροπενίας θα πρέπει να καταγραφούν ως παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca".

Στην ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται ότι το ισοζύγιο "ωφέλειας/κινδύνου παραμένει θετικό" ,  ο Οργανισμός καλεί τους επαγγελματίες Υγείας και όσους εμβολιάζονται να παραμένουν σε εγρήγορση για δύο εβδομάδες μετά την χορήγηση του εμβολίου.

Όπως αναφέρεται, η πλειονότητα των περιστατικών αφορά σε γυναίκες κάτω των 60 ετών και σε διάστημα 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό, ενώ οι ακριβείς παράγοντες κινδύνου παραμένουν ακόμη υπό εξέταση.

"Συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο ή το ιατρικό ιστορικό δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν καθώς τα σπάνια περιστατικά παρατηρούνται σε όλες τις ηλικίες", δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ 'Εμερ Κουκ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

news247.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ