ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Οστεοαρθρίτιδα και διατροφή: Τι μπορώ να κάνω;

0

Στην προσπάθειά σας να αντιμετωπίσετε την οστεοαρθρίτιδά σας και τα συμπτώματά της, μην παραβλέπετε το φαγητό. Οι τροφές που καταναλώνουμε μπορούν να μας βοηθήσουν σημαντικά να ανακουφιστούμε από τα δυσάρεστα συμπτώματα της αρθρίτιδας, αλλά και να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας για να την κρατάμε υπό έλεγχο, και να περιορίσουμε τις φλεγμονές που προκαλεί.

Αυτές είναι μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές για όλους τους ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα.

Κόψτε τις περιττές θερμίδες

Καταφέρνοντας να χάσετε μερικά κιλά, θα ασκείτε πολύ μικρότερη πίεση στα γόνατα και στις αρθρώσεις σας, με αποτέλεσμα να πονάτε λιγότερο. Τρώτε μικρότερες μερίδες, αποφύγετε την ζάχαρη και τα αναψυκτικά και φροντίστε η διατροφή σας να βασίζεται κατά βάση σε φυτικές τροφές.

Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Περιέχουν τεράστιες ποσότητες αντιοξειδωτικών, τα οποία δρουν προστατευτικά για τα κύτταρα του οργανισμού σας. Επιπλέον, οι θερμίδες τους είναι χαμηλές και περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, που δεν είναι απλώς κενές θερμίδες αλλά ενισχύουν τον μεταβολισμό μας, βοηθώντας να ελέγξουμε το βάρος μας.

Καταναλώστε περισσότερα λιπαρά ω-3

Τα λιπαρά ω-3 έχουν τεράστια οφέλη για την υγεία του οργανισμού μας σχεδόν από κάθε άποψη. Ο καλύτερος τρόπος για να λαμβάνετε αρκετά είναι να τρώτε δύο με τρεις μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, όπως ο τόνος, ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί.

Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο αντί για άλλα λάδια

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι το πιο υγιεινό για μαγειρική και είναι η καλύτερη επιλογή όταν χρειαζόμαστε μια πηγή λίπους στο φαγητό ή στο μαγείρεμα. Αντικαταστήστε την μαργαρίνη, τα άλλα φυτικά λάδια και το βούτυρο με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Προσλάβετε αρκετή βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό, και επειδή δεν μπορούμε να την αποθηκεύσουμε στον οργανισμό, πρέπει να λαμβάνουμε άφθονες ποσότητες καθημερινά. Ευτυχώς, αυτό είναι πιο εύκολο από οτιδήποτε άλλο, αρκεί να φροντίζουμε να τρώμε κάθε μέρα φρούτα και λαχανικά, καθώς τα περισσότερα περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες αυτής της βιταμίνης.

Αποφύγετε τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο μαγείρεμα

Όταν μαγειρεύετε το κρέας σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, τότε δημιουργούνται στοιχεία που έχουν φλεγμονώδη δράση για τον οργανισμό.  Αυτό σημαίνει ότι ίσως είναι πολύ καλή ιδέα να επενδύσετε σε έναν slow cooker, ή σε έναν ατμομάγειρα. Επίσης, αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές, καθώς συνήθως προετοιμάζονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

iatronet.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ