ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Πολύ αλκοόλ και κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο

0

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο σημαντικά, ενώ διατροφή με πολύ κόκκινο κρέας επίσης τον αυξάνει, αλλά σε μικρότερο βαθμό, αναφέρει ανάλυση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο JAMA Network Open.

Τέτοια κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο κατά σχεδόν 60%, και η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ενισχύει κατά περισσότερο από 10%.

Ωστόσο υψηλή πρόσληψη ασβεστίου, διατροφικών ινών και γιαουρτιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για τη νόσο κατά περίπου 20%, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι διατροφικές σχέσεις βασίστηκαν σε επισκόπηση πολλών ερευνών που συνολικά δίνουν πειστικές ενδείξεις σχέσης μεταξύ διατροφής και κινδύνου για καρκίνου στο παχύ έντερο.

Ο Chaiyakunapruk δήλωσε ότι οι ενδείξεις στηρίζουν τον πιθανό ρόλο των γενικών  διατροφικών μοτίβων, που στο σύνολό τους τονίζουν την τακτική κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών και γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά.

Ο Chaiyakunapruk, του University of Utah College of Pharmacy στη Salt Lake City, δήλωσε ότι οι ενδείξεις επίσης στηρίζουν τη μείωση του κόκκινου κρέατος και του αλκοόλ για τον περιορισμό του κινδύνου.

Η επισκόπηση του Chaiyakunapruk ανακάλυψε ισχυρές ενδείξεις ότι η μεγάλη πρόσληψη διατροφικού ασβεστίου μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο κατά 23% σε σύγκριση με τη χαμηλότερη πρόσληψη.

Παρομοίως, υψηλή πρόσληψη διατροφικών ινών μειώνει τον κίνδυνο κατά 16% σε σύγκριση με χαμηλότερη πρόσληψη, ενώ υψηλή πρόσληψη γιαουρτιού μειώνει τον κίνδυνοι κατά 19%.

Στο μεταξύ, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο κατά 58% σε σύγκριση με χαμηλότερη ή καθόλου.

Υψηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος, επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για τη νόσο κατά 13% σε σύγκριση με χαμηλότερη πρόσληψη.

iatronet.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ