ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Φρούτα και λαχανικά του χειμώνα για αδυνάτισμα

0

Το ότι μια ισορροπημένη διατροφή χρειάζεται σε μεγάλες ποσότητες φρούτα και λαχανικά, το γνωρίζουμε. Το ότι, επίσης, είναι πολύ ισχυροί μας σύμμαχοι στον αγώνα εναντίον των περιττών κιλών, το γνωρίζουμε κι αυτό. Και ήρθε η ώρα να δώσουμε λίγα εύσημα στα φρούτα και λαχανικά της εποχής, επειδή αλήθεια, ο χειμώνα είναι γεμάτος με νόστιμους καρπούς.

Παντζάρι

Η κατακόκκινη αυτή ρίζα έχει τόσα πολλά οφέλη για την υγεία μας. Περιέχει φολικό οξύ, μαγγάνιο, κάλιο και χαλκό, ενώ είναι πλούσια και σε βιταμίνες και φυτικές ίνες. Επιπλέον, με μόλις 75 θερμίδες το φλιτζάνι, είναι και ιδιαίτερα ελαφριά, παρά την πολύ πλούσια γεύση  και την χορταστική υφή.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Γυρνάμε με περίσσια περηφάνια την πλάτη στον μύθο ότι αυτό το μικρούλι λαχανικό δεν έχει ωραία γεύση. Όχι, τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν υπέροχη γεύση, ειδικά αν τα ψήσουμε στον φούρνο με μπαχαρικά. Και περιέχουν τεράστιες ποσότητες ινών και απαραίτητων βιταμινών.

Λάχανο

Μόλις 22 θερμίδες ανά μερίδα, που σημαίνει ότι η κλασική σαλάτα λάχανο-καρότο είναι από τις πιο ελαφριές αλλά και υγιεινές. Περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες βιταμινών C και Κ, καθώς και βιταμίνη Α, αν επιλέξουμε κόκκινο λάχανο.

Κουνουπίδι

Γενικά, ο χειμώνας είναι ο καιρός των σταυρανθών και τα σταυρανθή είναι από τα λαχανικά με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις θρεπτικών συστατικών. Το κουνουπίδι περιέχει όλες τις βιταμίνες του λάχανου, καθώς και κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Τρώγεται και ωμό, επίσης.

Μανταρίνια

Το ταπεινό μανταρινάκι είναι το πιο γλυκό εσπεριδοειδές, έχει μόλις 53 θερμίδες και  πολλές φυτικές ίνες (πάνω από 1 γραμμάριο το καθένα).

Λαχανίδα

Η πράσινη λαχανίδα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες, αλλά περιέχει και πολύ μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών. Είναι ιδανική ως βάση σαλάτας ή και ψητή σαν τσιπς. Περιέχει μόλις 33 θερμίδες ανά κούπα.

Αχλάδι

Το φρούτο για το οποίο δεν μιλάει κανείς, αλλά όλοι κατά βάθος αγαπούν. Το αχλάδι έχει περίπου 100 θερμίδες, 4 ολόκληρα γραμμάρια φυτικών ινών και πολλές απαραίτητες βιταμίνες. Και όταν δεν είναι εντελώς ώριμο, δένει τέλεια και σε σαλάτες.

iatronet.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ