ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Χοληστερόλη: Πέντε κινήσεις ματ για να την ρίξετε χαμηλά

0

Υπάρχουν τρόποι να κρατήσουμε την χοληστερόλη υπό έλεγχο, αποφεύγοντας τη λήψη φαρμάκων. Θα το επιτύχουμε με τις κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής, ενώ ακόμη και αν χρειαστεί η λήψη στανινών ίσως διασφαλιστεί η μικρή δόση

Τις κύριες αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής που μπορούν να μείωσουν τις τιμές της χοληστερόλης και να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των στατινών – σε περίπτωση που χορηγούνται –  συστήνουν οι ειδικοί της Mayo Clinic.  Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

1 Επιλέξτε διατροφή φιλική με την καρδιά

Πρακτικά αυτό σημαίνει μείωση των κορεσμένων λιπών, δηλαδή περιορισμό του κόκκινου κρέατος και των επεξεργασμένων κρεατικών. Ο στόχος που θα επιτευχθεί με αυτή την κίνηση είναι η μείωση της κακής LDL χοληστερόλης.

Επίσης συνιστάται η μείωση των τρανς λιπαρών (συχνά αναγράφονται ως μερικώς υδρογονωμένα έλαια στην ετικέτα των τροφίμων), η αύξηση των ω-3 λιπαρών οξεών (μέσω της κατανάλωσης καρπών και λιπαρών ψαριών) και η αύξηση των διαιτητικών ινών στη διατροφή.

2.  Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας

Η καθημερινή ήπιας έντασης σωματική άσκηση βοηθά στην αύξηση της καλής HDL χοληστερόλης. Βάλτε στόχο τα 30′ ήπιας άσκησης πέντε μέρες την εβδομάδα ή τα 20′ πιο εντατικής αερόβιας άσκησης τρεις φορές την εβδομάδα.

3 .Κόψτε το κάπνισμα

Είναι διαπιστωμένο ότι η διακοπή του καπνίσματος βοηθά στην ρύθμιση των επιπέδων της καλής HDL χοληστερόλης. Επίσης ένα χρόνο μετά τη διακοπή ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μειώνεται στο 50%  εκείνου που διατρέχει ένας καπνιστής.

4. Χάστε βάρος

Τα περιττά κιλά συμβάλλουν στην αύξηση της χοληστερόλης. Επομένως η απώλεια έστω και λίγων κιλών αρχικά, θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών της χοληστερόλης.

5 Αλκοόλ με μέτρο

Η μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με υψηλότερα επίπεδα καλής HDL χοληστερόλης. Ωστόσο τα οφέλη της κατανάλωσης αλκοόλ δεν είναι τόσο ισχυρά ώστε να συσταθεί η κατανάλωσή του από όσους δεν πίνουν ήδη. Επομένως εάν σας αρέσει το αλκοόλ (κρασί κατά προτίμηση) πίνετε μέχρι ένα ποτηράκι την ημέρα για τις  γυναίκες και τους άνδρες άνω των 65 ετών και έως δυο ποτήρια για τους άνδρες κάτω των 65 ετών.

Οι ειδικοί της Mayo Clinic επισημαίνουν ότι ακόμη και αν τελικά συσταθεί η λήψη φαρμάκων, οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρηθούν ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατό χαμηλότερη δόση φαρμακευτικής αγωγής.

ygeiamou.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ